neljapäev, 28. juuni 2012

Magustoit besee ja rabarberikreemiga


Ma armastan igasuguseid curd'e väga ja rabarberist tehtu ei ole siin mingi erand:) Neid siidiseid hapukaid kreeme on jube hea lihtsalt niisama süüa v pavlovate peale panna, aga seekord tegin ühest portsust rabarberikreemist/curd'ist ka ühe mõnusa magustoidu kohupiima ja beseega. Meile meeldis!:) Ja kuna ma rabarberimahla eile juurde tegin, siis läheb juba täna jälle kordamisele;-) 

Magustoidu jaoks on vaja rabarberivõiet v küpsetatud rabarberit, ise tehtud beseed ja vabal valikul kas mascrpone't, toorjuustu, kohupiima, maitsestamata paksu jogurtit, vahukoort või nende segu. Olen seda magustoitu sel nädalal juba kaks korda teinud - ühel korral kasutasin lihtsalt vaniljemaitselist kohupiimapastat, teisel korral maasikamaitselist, mis oli samuti igati hea. Kui beseed ei viitsi/taha/jõua või mis iganes:) küpsetada, siis ma pigem jätaks need üldse ära:) Aga kui sulle muidugi nn poebeseed maitsevad, siis võid vabalt neid kasutada:)

Kui aga küpsetad beseed ise vastavalt all-olevale retseptile, siis rabarberikreemi võid teha 2 muna ja 2 munakollase asemel hoopis 1 munast ja 3 munakollasest. Ka nii töötab curd'i retsept igati hästi ja samas saab kõik üleliigsed munakollased ilusti ära kasutada:)

Kõigepealt tuleks aga beseed küpsetada, milleks on vaja:
3 munavalget
160 g suhkrut
0,5 tl vaniljeekstrakti

Vahusta munavalgeid kuni pehmete tippude tekkimiseni ja lisa pidevalt mikserdades suhkur (soovitavalt supilusikatäis korraga). Kui munavalgevaht on kõva ja läikiv, vahusta hulka vaniljeekstrakt. 

Tõsta 6 munavalgevahu kuhja küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, jättes nende vahele piisavad vahed. Küpseta 140 kraadises ahjus 1 h 15 minutit, kui soovid pehme sisuga beseed. Krõbedama besee saamiseks tuleb neid aga u 1,5 h küpsetada.

Tõsta beseed restile jahtuma (krõbedad võid jätta ka ahju) ja lase neil vähemalt 4 h rahulikult jahtuda.


Nelja portsu magustoidu jaoks on kogused sellised:
u 60-70 g ehk 2 suurt beseed
600 g (vaniljemaitselist) kohupiimapastat
u 2,5 dl rabarberivõiet v küpsetatud rabarberit

Lisandiks (soovi korral):
röstitud mandlilaaste
hakitud pähkleid v mandleid
maasikaid, vaarikaid
münti

Murenda beseed kaussi ja sega kohupiimapastaga. Jaga segu nelja kausi v pokaali vahel, tõsta igasse kaussi mõned supilusikatäied rabarberi-curd'i ja naudi koos meelepäraste lisanditega. Ülejäänud beseesid võib peale pudistada ja niisama krõbistada v hoida järgmise magustoiduportsu jaoks;-)


    Kommentaare ei ole: