pühapäev, 3. juuni 2012

Maailma ja Eesti 50 parimat restorani

Maailma parimad restoranid aastal 2012 said valitud juba umbes kuu aega tagasi, tabelit saab vaadata siin ja nt siin kirjutatakse natukene TOP-ist (kui peaks huvitama):) Noma sai juba kolmandat korda maailma parimaks restoraniks, kuid rekordiomaniku El Bulli viie esikoha löömiseni on siiski veel paar aastat aega:) Noma peakokk Rene Redzepi on muidugi juba ülemaailma kuulus ja siiani peale Julia Child'i, Alain Ducasse'i ja Ferran Adria ainus kokk, kes on ajakirja Time esikaanel olnud (btw, Ferran Adria on - õigemini oli - El Bulli peakokk). Siin nt on üks intervjuu temaga.

Nomal on "ainult" kaks Michelini tärni ja ka sellel aastal ei saanud resto kolme tärni, mis taanlasi väga häiris ja millest hästi palju ajakirjanduses juttu oli, sest asjaolu, et Michelini kohtunikud ei pea maailma parimat restorani kolme tärni vääriliseks, ei mahu taanlastele kuidagi hinge. Samas pole neil muidugi põhjust nuriseda, sest taanlane Rasmus Kofoed, kes võitis eelmisel aastal Bocuse D'Or'i, on nüüd oma Kopenhagenis asuva restoraniga Geranium jõudnud ka tabelisse (49.koht).

Heston Blumnethali kuulus Fat Duck langes esikümnest välja, see-eest aga tema teine resto Dinner, mis avati alles 2011.a. veebruaris, platseerub suisa 9.-ndal kohal ja sai ühtlasi ka uustulnuka auhinna.

Thomas Keller sai aga lisaks elutöö preemiale (ik Lifetime Achievement Award) ka oma 8-ndat aastat tabelis olnud restorani Per Se eest taaskord parima Põhja-Ameerika resto auhinna. Viimasel kahel aastal hoidis Põhja-Ameerika parima resto tiitlit Alinea Chicagos (ja siin üks intervjuu Alinea peakoka Grant Achatziga).

Et maailma parimates restodes süüa, ei pea alati reisima, sest tabelis uustulnukana 20.-nda koha saavutanud Stockholmi restoran Frantzn/Lindberg tuleb varsti Eestisse:) Lisaks märgiti see resto ära ka kategoorias one to watch ehk siis tasub silma peal hoida, sest on suuri asju oodata:) Märkimisväärne on, et ainult kahe tegutsemisaasta jooksul on nad saanud juba 2 Michelini tärni (sama palju, kui maailma parimal söögikohal Nomal):) Franzen/Lindebergis ei ole menüüd, vaid süüa tehakse igapäevaselt vabas vormis sellest, mida parajasti saada on, tekitades huvitavaid kooslusi ja intigeerivaid maitseid;-) Kuna resto on pisike, siis on kohti sinna päris raske saada. Peaaegu sama popp on 50 maailma parima söögikoha hulgas 41. kohal asuv Mathias Dalgreni restoran ühe tärniga sõsarkohas Matbarenis, mis on üks kolmest Rootsi söögikohast parimate tabelis ja reede õhtul käisime seal söömas. Tegelikult oleks see kogemus muidugi väärt eraldi postitust, aga ma panen esialgu mõne pildi vähemalt :)





Kui aga maailma parimate restoranide osas on pingerida teada, siis Eesti restoranid peavad seekord läbima veel nö teise hindamisvooru. Restoranitöötajate jt toiduga seotud inimeste hääletusetulemusena on küll selgitatud välja 50 parimat söögikohta, aga milliseks kujuneb lõplik järjestus, selgub alles oktoobriks. Kuna suvi on selline aeg, kus enamik restorane on külastajatest pungil ja asjad ei pruugi nii hästi sujuda (seda nii teeninduse kui ka köögi poolel), kui talvisel ajal, kus kliente võib olla restoranis mõningatel juhtudel vähem kui personali, siis on eriti oluline jälgida, et parimad restoranid sälitaksid oma taseme ka kiiremal ajal ja kavliteedis ei esineks kõikumisi. Restorane tuleb suvel testima ka välismaa toiduekspertidest koosne žürii ja nende antud hinded on samuti lõpliku tabeliseisu määramisel olulised.

Et aga klientidel oleks 50 parimat restorani/kohvikut lihtne tuvastada, siis kannavad selle au osaliseks saanud söögikohad alates 30. maist, mil hääletustulemused City Marinas välja kuulutati, oma uste või akende peal ning loodetavasti ka veebilehtedel sellist kleepsu


PS Kirjuatsin postitsue valmis ja istun praegu Kätrini ja Katriniga (toidublogijad) Stockholmis hotelli lobby's ja nemad leiavad, et ma peaks siia juurde lisama oma lemmikud Eesti restode hulgast, mida ma kindlasti soovitan:) Õnneks minu lemmik-restoranid (Põhjaka, Bordoo, Tchaikovsky, Moon, Leib Resto Aed, Alexander, Chedi jpt) on kõik ilusti tabelis sees, niiet mina soovitan selle kleepsu järgi söögikohti valida :):):)

2 kommentaari:

ilse ütles ...

Informatiivne ja hariv lugemine, tänan:) Mina ikka ootan, et minu silmad näeksid ära ka Eestis Michelini tärni:) Varsti äkki oleks juba aeg? eitea kes äkki Pihel ja Alexander ?

Silja Luide ütles ...

Aitäh Sulle, Ilse!:)
Michelini tärnide jaoks on vist meie turg liiga väike ja kuulda on, et lähiaastatel veel neid siinkandis jagama ei plaanita hakata ... aga mine sa tea ... Igal juhul kui siin tärnide andmiseks läheb, siis väärikaid kandidaate vähemalt ühele tärnile oleks kohe mitu (Alexander nende hulgas) :)