reede, 16. november 2012

Pähklitega brownie'd


Üle pika aja küpsetasin seekord mitte raamatu, T&T või LP jaoks ega kellegi tellimusel, vaid lihtsalt niisama ISE söömiseks:):):) Pisut naljakas nagu oli, aga sain täitsa hakkama ... :D

See on üks pealt krõbe ja kuiv, seest pehme, niiske ja mahlane šokolaadikook ajakirjast Good Food, kus see oli nime all "The Perfect Brownies". Ei saa salata - on tõesti väga hea ja boonusena gluteenivaba veel ka, niiet soovitan katsetada:) Kusjuures, see on täpselt selline maitsev ja lihtne kook, milliseid meie raamatust leiab - valmistamine võtab aega vast u 15 min + küpsetamine, aga kõik sööjad kiidavad:) Ehk siis taaskord üks kook, mille headus ei ole kuidagi seotud selle valmistamiseks kulutatud ajaga ;-)

Muuseas, riisijahu ja rafineerimata roosuhkru (hele muscovado) lisamine ei olegi seekord üldse minu leiutis, vaid mõlemad on originaalretseptis olemas:)

Ilusat nädalavahetust kõigile ja kui on kiirelt vaja väga head kooki teha, siis soovitan seda šokolaadikooki katsetada;-)

Vaja läheb:
150 g võid
225 g tumedat šokolaadi
3 muna
120 g heledat muscovado't
1 tl vanilliekstrakti
50 g riisijahu
1/4 tl soola
100 g Kreeka v pekaani pähkleid

Sulata kuubikuteks lõigatud või ja tükkideks murtud või noaga hakitud šokolaad kas veevannil v paksupõhjalises potis madalal kuumusel pidevalt puulusikaga segades. Kui või ja šokolaad on ühtlaseks sulanud, lase mõned minutid segul jahtuda. 

Vahusta munad suhkru ja vanilliekstraktiga heledaks vahuks. Sega vahu hulka sõelutud riisijahu, sool ja jämedalt hakitud v sõrmedega väiksemateks tükkideks murtud pähklid. Umbes peotäie pähkleid võid soovi korral jätta kõrvale, et need enne küpsetamist koogile panna. Sega õrnalt vahu hulka ka šokolaadi-või segu.

Vala tainas u 20X20 cm fooliumi või küpsetuspaberiga vooderdatud vormi, puista peale pähklid ja küpseta ahjus 180 kraadi juures u 17-18 minutit kuni kook on äärtest kerkinud, seest aga ikka niiske. Ei ole vaja karta, et šokolaadikook on liiga vähe aga ahjus olnud, sest see küpseb ka pärast ahjust välja võtmist edasi. Kui brownie't liiga pikalt küpsetad, muutub see kuivaks.

Lõika ruutudeks ja naudi kas kuumalt v külmalt (esimesel juhul on vanillijäätis ideaalseks kaaslaseks):)


10 kommentaari:

Aliise ütles ...

Proovisin seda kooki teha. Riisijahu asemel kasutasin tavalist nisujahu ja suhkru asemel oli mul kasutada fariinisuhkur. Tulemus oli väga hea. :)
Aitäh rtsepti eest, kook sai ühe õhtuga otsa :)

Silja Luide ütles ...

Aliise, suur rõõm kuulda, et kook meeldis ja ka asendusainetega ilusti välja tuli:) aitäh Sulle tagasiside eest!

Anonüümne ütles ...

Kui suur see vorm peab olema

Silja Luide ütles ...

Vormi suurus on retseptis kirjas ehk 20X20 cm, aga mõni cm siia-sinna ei mängi rolli.

Keiu ütles ...

Oeh... lõpetasin tänase õhtusöögi tükikese selle brownie'ga. Abikaasa sööb hetkel kolmandat suurt tükki.. Tõenäoliselt üks parimaid brownie'sid, mida maitsnud olen :)
Tegin ise samuti asendusi: suhkrut panin 100g suhkrut (mingi helepruun Jaapanist toodud suhkur), šokolaadiks oli Laima 70% purustatud mandlitega tume šokolaad (pähleid lisaks ei pannud) ning riisijahu asemel kasutasin mahe-tatrajahu.
See kook läheb igal juhul mu retseptivihiku kuldvaramusse :)

Silja Luide ütles ...

Keiu, suur rõõm on seda kuulda:) ja suur aitäh Sulle tagasiside eest! minu arvates on see ka hästi mõnus kook:):):)

Anonüümne ütles ...

Tere! Küpsetasin kooki 18 minutit, 180 kraadi ülevalt ja alt kuumutusega, ahju keskosas. Kook oli seest täiesti vedel. Kas edaspidi peaks kauem küpsetama või kuumust tõstma? Mulle tundub, et meie ahjud on ikka väga erinevad, sest kõiki Sinu kooke pean ma enda ahjus küpsetama 15-25 min kauem :) Seekord ei julgenud kauem hoida, kartsin ära kuivamist. Aga maitse oli muidugi väga magusalt hea :)

Silja Luide ütles ...

Ahjud on tõesti väga erinevad. See, et Sul tuleb kauem küpsetada, on küll päris naljakas (pole varem ette tulnud), sest kuna mul on üsna vana ahi, siis alati mujal kokates pean oluliselt vähem aega küpsetisi ahjus hoidma kui kodus :D Aga brownie'de ja juustukookide puhul muidugi on ka see asi, et ahjust välja võttes peakski sisu olema mitte veel päris tahenenud, sest see küpseb veel vormis edasi, taheneb jahtudes ja jätab mõnusa mahlase tulemsue. Liiga kaua ahjus olnud kook aga jääb kuivavõitu.
Igal juhul edu Sulle ja loodan, et saad õige aja paika, et asjad õnnestuksid! :)

PiretK ütles ...

Tumeda 72% sokolaadiga jäi liilat mõrkjas.

Silja Luide ütles ...

Siis oli ilmselt tegu mõne mõruda vähemagusa šokolaadiga. Kasutan ise ka enamasti 70%iluse kakaosisaldusega varianti, aga alati on parajalt magus olnud. Soovitan edaspidi sama šokolaadi kasutades siis suhkrut lisada.