kolmapäev, 23. november 2022

Napoleoni kook


Napoleoni kook ehk napooleonikook on üks mu suuri lemmikuid:) Ja muide, need mõlemad eelpool olevad nimekujud on õiged, mis aga tähendab seda, et teistsugused on valed (vähemalt eesti keele reeglite kohaselt). Kuigi minu jaoks on selle koogi puhul alati põhiküsimuseks hoopis see, kas kasutada moosi või on ilma parem ning kas lasta koogil üleöö seista (ja põhjadel pehmeks muutuda) või mitte (et tainakihid oleksid mõnusalt krõbedad). Minu jaoks on mõlema küsimuse vastus selge - moos vahele ja kahvel kohe koogile sisse -, aga need on kaks sellist asja, mille puhul peab igaüks ise otsustama, kuidas talle rohkem meeldib, sest siin pole ei õiget ega valet varianti, vaid need kaks asja on puhtalt maitse küsimus:) Kui välja sööma minnes ei saa valida, milline napooleonikook on kondiitri poolt tehtud, siis vähemalt ise kodus tehtuna on võimalus teha just enda jaoks ideaalne maius:)

Kirjutasin mõned kuud tagasi Napoleoni koogist ja selle ajaloost veidi pikemalt siin ja kuna see artikkel on tasuta loetav, pole mul põhjust siin kirjapandut üle korrata. 

Napoleoni koogi jaoks kasutasin oma tavalist vanillikreemi retsepti, sest see on kümneid kordi läbi proovitud ja töötab ideaalselt. Seda saab panna ka näiteks tuuletaskute sisse, samuti kasutada muude kookides ja magustoitudes. Mulle meeldivad ka näiteks vanillikreemiga pavlova ja kihiline metspähklitega beseekook. Napooleonikoogi puhul võib seda ka pisut üle jääda - sõltub sellest, kui lahke käega seda kihtide vahele määrid. 

Tainaks aga on klassikaline kiirlehttainas, sest see on hea lihtne variant, millele liigselt aega ei kulu. 

Vahele võid soovi korral määrida ka hapukat moosi, näiteks kirsi- või pohlakeedist, peale aga sõeluda tuhksuhkrut, samuti lisada marju või söödavaid õisi. 


Tainas:
250 g nisujahu
0,5 tl soola
2 sl suhkrut
250 g külma võid

Aseta sõelutud jahu koos soola ja suhkruga köögikombaini ning sega läbi. Lisa tükeldatud või ja töötle u herneterasuuruste tükkidega purutainaks. Lisa 1 dl jääkülma vett ja töötle kiirelt ühtlaseks tainaks. Keera tainas kilesse ja aseta vähemalt kaheks tunniks külmkappi seisma. 

Taina saad teha ka noaga hakkides, kuid tegutse kiirelt, sest või ja vesi peavad külmad olema ega tohiks vahepeal üles soojeneda. Tainast tuleb võimalikult vähe töödelda (eriti oluline on see pärast vee lisamist), et see puiseks ei muutuks. 

Külmkapist võetud tainas jaga neljaks võrdseks tükiks. Rulli need ükshaaval jahuga kergelt üle puistatud küpsetuspaberil 2-3 mm paksuseks ja u 24 cm läbimõõduga kettaks. Ka rulli võiksid jahuseks teha, et kergem rullida oleks, samuti võid 24 cm läbimõõduga ümmarguse koogivormi abil ringid küpsetuspaberile ette joonistada, et oleks lihtsam. Ülejäänud tainast hoia senikaua külmkapis. Torka kahvliga tainasse mõned augud ja küpseta samuti ühe kaupa 230-kraadises ahjus 6-8 minutit kuni tainas hakkab kuldpruuniks muutuma. 

Lase põhjadel täielikult jahtuda. Võta 22 cm läbimõõduga ümmargune koogivorm, aseta koogi põhja peale ja lõika selle järgi kõik põhjad ühesuuruseks. Taina ääred jäta alles, sest need saad pärast koogile pudistada. 


Vanillikreem:
5 munakollast
130 g suhkrut
2 sl vanillisuhkrut
4 sl maisitärklist
5 dl (täis)piima
1-2 sl brändit või konjakit

Vahusta munakollased suhkrutega heledaks vahuks. Lisa maisitärklis ja vahusta ühtlaseks.

Kuumuta piim potis keemiseni, lisa edasi vahustades munavahule ja sega ühtlaseks. 

Vala muna-piimasegu paksupõhjalisse puhtasse potti, lisa alkohol ja kuumuta madalal kuumusel pidevalt vispliga segades u 10 minutit kuni segu pakseneb. Kuumus võiks olla pisut alla keskmise, kuid pigem madalam, kui kõrgem, et kreem aeglaselt pakseneks. Kui kuumus on liiga kõrge, on oht, et munad hakkavad küpsema ja tulemuseks on omletilaadne mass, mis tuleb ära visata. Kümne minutiga peaks kreem olema parajalt paks. Kui esimese viie minutiga tundub, et kreem ei paksene, siis lisa pisut kuumust. Samuti võid kuumust lõpuosas juurde lisada, et kreem ikka piisavalt pakseneks.  

Kui kreem on piisavalt paks, siis kurna segu läbi sõela puhtasse kaussi ja lase jahtuda. Eriti hea on, kui saad kausi kreemiga asetada teise kaussi, mis on täidetud jääkuubikutega - nii jahtub kreem kiiremini ega küpse edasi. 

Kata jahtunud kreem (mitte kauss, vaid aseta kile kreemi peale) toidukilega ja hoia seda enne koogile lisamist paar tundi külmkapis. 

Soovi korral lisa: 
u 100 g hapukat moosi (nt kirsi- või pohla)
tuhksuhkrut
meelepäraseid õisi ja marju

Aseta esimene põhi taldrikule ja määri sellele kreem. Jätka sama kõigi kihtidega, sh viimasega, kuid ühele või kahele laota soovi korral enne ka hapukas moos. Kõige peale puista tainajääkidest puru ja kui soovid, siis sõelu ka tuhksuhkrut. 

Koogi peale võid serveerimisel asetada meelepäraseid marju või söödavad õisi. 


Retsept ilmus mõni kuu tagasi siin

Kommentaare ei ole: