esmaspäev, 3. juuni 2013

Vürtsikas rabarberikeeks



See on üks mahlane (ei saa jätte lihtsalt mainimata, kui juba keeksist on jutt):) ja pehme küpsetis, millele rabarberid annavad tasakaalustavat hapusust ja ingver vürtsikust, suhkruroosiirup ja tume muscovado aga lisavad põneva maitsenüansi. Kui siirupi ja muscovado asemel kasutada nt valget suhkrut ja mett, siis on tulemus muidugi hoopis teistsugune, aga ikka väga hea! Mulle endale see kook väga meeldib ja sööjad kiitsid samuti:) 

Plaanisin tegelikult valmistada keeksi, millel on rabarber katteks, kuid tegelikult tuli välja nii, et rabarberitükid on ikkagi keeksi sees, sest tainas vajub väikeste tükkide vahelt läbi. Järgmisel korral segasin rabarberi ja siirupi lihtsalt taina sisse ning tulemus oli enam-vähem sama, niiet võid vabalt sama teha - mõlemat moodi tuleb välja:)

Eriti hea on keeks soojalt koos jäätisega, kuid kui seda süüa jahtunult, siis mina olen teinud juurde suhkruroosiirupiga jogurtikreemi paksust Farmi Kreeka jogurtist. Igati hästi sobivad rabarberikeeksi kõrvale ka vaniljekaste, -kreem või -jäätis, samuti kohupiima- v toorjuustukreem. Võid kreemi serveerida nii kõrvale kui ka laotada selle keeksile peale.



Keeks:
130 g toasooja võid
120 g suhkrut (eriti hea on hele v tume muscovado)
185 g jahu (mina kasutasin 100 g riisijahu ja 85 g maisijahu)
2 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
1,5 tl jahvatatud ingverit
2 suurt toasooja muna
2 dl piima
6 sl suhkruroosiirupit v vedelat mett
300-350 g rabarberit

Lõika rabarberist õhukesed viilud. Vahusta toasoe või suhkruga heledaks vahuks. Lisa edasi vahustades munad. Sega sõelutud jahu(d) küpsetuspulbri, ingveri ja soolaga. Lisa jahusegu, piim ja 4 sl siirupit v mett tainale ning sega korralikult läbi. 

Kata neljakandilise keeksivormi põhi ja otsad küpsetuspaberi-ribaga, määri ääred võiga ja puista üle jahuga. Nirista ülejäänud 2 sl suhkruroosiirupit v mett võimalikult ühtlaselt vormi põhja laiali ning lao peale rabarberiviilud. Vala peale tainas ja küpseta ahjus 180 kraadi juures u 45 minutit (kui sissetorgatud tikk tuleb puhtalt välja, siis on keeks valmis).

Lase keeksil u 10 minutit vormis jahtuda, kummuta vormist välja ja serveeri nii, et rabarberitega pool on peal. Soovi korral nirista peale veel suhkruroosiirupit või mett või puista tuhksuhkrut.


Kommentaare ei ole: