pühapäev, 6. detsember 2015

Kohviporteriga šokolaadikook


Eile õhtul sõpradel külas olles tuli meelde üks asi, mida oleksin võinud eelmise postituse koogi juures mainida :) Nimelt viimasel korral, kui seda mustikaga juustukooki tegin ja need samad sõbrad külas olid, sai hoolimata rikkalikust eelroavalikust (sh suur taldrikutäis jamon iberico't) ja veelgi toekamast mereannihautisest, mille suure potitäie me praktiliselt kõik neljakesi ära sõime, see juustukook otsa! Sööjaid oli kolm(!) ja neljandale jäi väike tükk hommikukohvi kõrvale:) Vot selline juustukook siis ;-)

Selle šokolaadikoogi sees aga kasutasin A. Le Coq'i 6%-lise alkosisaldusega aromaatset kohviporterit, mis on valmistatud kohvilinnastest, mustadest röstlinnastest ja kahte tüüpi karamell-linnastest. Hiljuti toimunud Tallinna toidumessil valiti see pimetesti käigus muideks parimaks jõuluõlleks! Tummine kohviporter sobib väga hästi erinevatesse jõulutoitudesse, samuti magusatele (eriti šokolaadistele) roogadele lisanüansi andmiseks. Eelmise aasta parim õllesommeljee Urmas Linnamägi soovitab kohviporterit nautida koduste puuviljakookidega, milles on tunda kaneeli (ma usun, et nii see kui ka see jõulukeeks peaksid suurepäraselt sobima), samuti kakaosisaldusega magustoitudega nagu nt rammus šokolaadikook.

Kohviporterit tuleks serveerida 10-13 kraadi juures, et selle maitseomadused kõige paremini välja tuleks. Kindlasti tasub kasutada spetsiaalset pokaalisarnast õlleklaasi, sest ühe ja sama alkohoolse joogi maitse ja aroom võivad olla üllatavalt erinevad sõltuvalt klaasist, millest neid naudid. Hiljuti korraldas restorani Ö sommeljee ühel sealsel õhtusöögil väikese võrdleva degustatsiooni erinevatest klaasidest ja kuigi neis oli sama vein, oli siiski tunne nagu prooviks erinevaid veine ... :D Soovitan kasvõi kodus järele proovida, kuidas maitseb üks ja sama jook erinevates klaasides - tulemused on tõesti üllatavad! :)

Mulle meeldis, et kohviporteriga šokolaadikoogi valmistamise ajal oli kodus mõnus leivalõhn - umbes selline nagu saab saunas õllega leili visates :) Kook ise oli mahlane, tummine ning pehme, väikese õllenüansiga glasuur tegi seda veelgi maitsvamaks ja pidulikumaks. Samas ei soovita ma  selle kohviporteri ega ka jõuluporteriga teha vana head eriti lihtsat krõbeda koorikuga õllesaia ega õllesaia juustuga, sest nendele annab tume õlu pisut mõrkja nüansi, samas mõni hele ja mahe õlu sobib saia sisse suurepäraselt! Mõlemad õllesaiad on kindlapeale minek, kui külalised tulevad, ja võib kindel olla, et alati küsitakse ka retsepti:) Ühed mu sõbrad ostsid isegi õllesaia retsepti saamiseks ekstra mu eelmise raamatu! :)

NB! Kes soovib täiesti gluteenivaba küpsetist, peab asendama kohviporteri mõne gluteenivaba õllega, nisujahu asemel aga kasutama tatra- ja maisijahu (kogused retseptis kirjas). Kuna õlut läheb koogi sisse suhteliselt vähe ja see ei ole selline kogus, mis minu lähedasel gluteeniallergikul organismi ärritaks, siis mina tegin selle "gluteenivaba" koogi kohviporteriga :)


Kook: 
2 dl tumedat õlut (eriti hea on siin kohviporter)
50 g naturaalset magustamata kakaopulbrit
110 g toasooja võid
250 g pruuni suhkrut
2 suurt toasooja muna
175 g jahu (kasutasin 120 g toortatrajahu ja 55 g maisijahu)
1/2 tl küpsetuspulbrit (kui kasutad gluteenivabu jahusid, siis lisa 1 tl)
1 tl soodat

Glasuur:
200 g tumedat šokolaadi
180 g tuhksuhkrut
90 g toasooja võid
4 sl tumedat õlut

Sega õllest ja kakaopulbrist pasta. Tükelda või, aseta koos suhkruga teise kaussi ja vahusta heledaks kohevaks vahuks. Lisa edasi vahustades ükshaaval munad, lisades järgmise kui eelmine on segunenud. Lisa õllesegu. Sega sõelutud jahu(d) küpsetuspulbri ja soodaga ning lisa osade kaupa võivahule. Vala tainas 25 cm läbimõõduga lahtikäivasse ümmargusse vormi, mille põhjas on küpsetuspaber, ääred aga määritud võiga ja jahuga ülepuistatud. Küpseta ahjus 180 kraadi juures 30-35 minutit kuni kook on katsudes vetruv ja sissetorgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase koogil vormis jahtuda. 

Katte jaoks tükelda šokolaad, aseta kaussi ja sulata vesivannil. Tükelda või ja vahusta tuhksuhkruga pehmeks pastaks. Lisa 4 sl tumedat õlut, seejärel sega hulka sulatatud šokolaad. Laota glasuur jahtunud koogile. Kõrvale võid pakkuda vahustatud vahukoort, vanillijäätist või -kastet. 


2 kommentaari:

Tuuli ütles ...

No ei ole lihtsalt võimalik :) Tegin just veidi aega tagasi jõuluõlledele retsepte ja loomulikult sai sinna ritta ka üks kohviporteriga šokolaadikook tehtud. See alateadvus ei vea ka kunagi alt :D Nii et ära imesta, kui mul varsti blogis ka samalaadne kook tulemas (mitte-plagieerimise tõestuseks tuleks vist fotode tegemise kuupäevad lisada). Okei, koogi kate oli mul valge :)

Silja Luide ütles ...

:):):) ühisele alateadvusele võib vist üsna kindel olla tõesti ;-)
ma ise tegin selle koogi tegelikult juba üle kuu aega tagasi ja retsept ilmus isadepäeva puhul LP-s: http://epl.delfi.ee/news/lp/roomustame-isasid-isetehtud-maiusega?id=72869085