reede, 15. jaanuar 2016

Kreemja karamellitäidise ja pohladega purukook


Lihtsalt ja kiirelt valmivas mahlases purukoogis moodustab magus karamelline täidis hapude marjadega suussulava koosluse. Kahjuks on aga kõigile magusasõpradele tõeliselt kurb teade, et Farmi on oma šokolaadi- ja karamelli juustukreemid müügilt ära võtnud, sest eestlased ostavad neid väga vähe - pidavat liiga kallid olema! See hinnavahe, mis kreemidel tavalise maitsestamata toorjuustuga oli, oli küll nii pisike (äkki mingi paar eurot kilo kohta?), et seda isegi ei märganud, aga ju siis ei tasunud kodumaal müümine ikkagi ära. Õnneks on aga halva asja juures ka hea uudis! Nimelt toodab Farmi šokolaadi- ja karamellikreeme edasi, et neid Soome eksportida. Nüüd lihtsalt tuleb hakata maiust Soomes ostmas käima - oleksin pidanud juba eelmisel nädalal Helsingis oma korvi toidupoes juustukreeme täis laduma ... :) Vähemalt on keedetud kondenspiim ikka veel Eestis müügil ja seda saab ka ise keeta (3 h tasasel tulel), niiet ükski küpsetis ega magustoit ei peaks tegemata jääma :) Lisasin alla koogi retsepti juurde ka juba asenduse, et  küpsetajate elu lihtsam oleks ;-)

Pildil olev kook ja fotod valmisid tegelikult juba augustis ja ilmusid sügisel ETK ajakirjas Hetk, kuid olen seda küpsetist korduvalt nii enne kui ka hiljem teinud. Viimati küpsetasin koogi aastavahetuse peoks ning kasutasin siis põhjas hoopis Juubeli tordipulbrit ja 150 g võid, pohlade asemel punaseid sõstraid. Nagu ma maailma lihtsaimate virsiku-halvaapirukate juures kirjutasin, siis ma kasutan päris tihti, kui pean kodust väljas kokkama, poes müüdavat võiga pärmi-lehttainast ja tegelikult päris sageli ka Juubeli tordipulbrit, sest need võimaldavad saada väga hea tulemuse väga vähese ajakulu ja vaevaga:) Pohlade ja kreemise karamellitäidisega kook on muidugi ka niisama lihtne, aga võõras kohas küpsetades nagu seda nii suvel kui ma muul (nt pikkade pühade) ajal ette tuleb, on see superhea lahendus - ei ole hullu, kui pole päris seda õige suurusega vormi, ahi on teistmoodi jne jne. 

Üks lihtne suupiste, mida kiidetakse ja retsepti küsitakse ning mida ise sageli just teistel külas olles küpsetan, on pirni-sinihallitusjuustu pirukad. Näiteks eelmisel aastavahetusel tegin neid kahekordse koguse ja ikka said ülikiirelt otsa! Hiljuti pakkus pirnipirukaid mu väike õde oma sõpradele, kes ütles, et need ei olnud küll "revolutsiooniliselt uued", kuid eriti head just ahjust tulnult ja "ma ise ka imestasin, et kuidas nii head maitsevad ja empsile ka meeldisid, kes oli väga skeptiline enne" :D :D :D Aga tegelikult on mul eriti hea meel selle üle, et mu õeke valmistas mustika-juustukoogi, ja ütles, et "selle koogi kõrval kahvatusid kõik toidud"! Niiet proovige juustukooki ka ;-)


Kui soovid gluteenivaba purukooki, asenda nisujahu riisi- ja maisijahuga (kumbagi 125 g). Kui kasutad sügavkülmutatud marju, siis enne koogile lisamist ei ole neid vaja sulatada. Pohlad võid asendada muude meelepärast marjadega, nt vaarikad, kivideta kirsid, mustikad, sõstrad.

Purutainas:
150 g nisujahu 
0,5 tl küpsetuspulbrit
2 sl vanillisuhkrut
näpuotsatäis soola
2 sl pruuni roosuhkrut
1 dl kookoshelbeid
100 g külma võid

Täidis:
300 g (2 karpi) toasooja karamelliga toorjuustukreemi või 
200 g (1 karp) toasooja keedetud kondenspiima ja 200 g toasooja toorjuustu
200 g hapukoort
2 suurt toasooja muna
5 sl pruuni roosuhkrut
200 g pohli 
1 keskmine hapukas õun

Sega sõelutud jahu, küpsetuspulber, sool ja suhkrud kookoshelvestega. Haki noaga või näpi sõrmedega hulka külma või kuubikud nii, et tekiks purutaoline mass. Hoia tainast täidise valmistamise ajal külmas.

Teises kausis sega visplit kasutades toasoe toorjuust hapukoore, munade ja suhkruga. Puhasta õun ja haki u 1 cm kuubikuteks. Aseta 2/3 purutainast 26-28 cm läbimõõduga võiga määritud ja jahuga ülepuistatud või küpsetuspaberiga kaetud ümmarguse koogivormi või neljakandilise 20X20 cm vormi põhja. Laota peale juustutäidis, seejärel puista pohlad ja õunatükid. Kata täidis ülejäänud purutainaga ja küpseta ahjus 200 kraadi jurues u 30 minutit kuni kook on pealt kuldpruun. Lase enne lahtilõikamist vormis u pool tundi jahtuda ja taheneda. Naudi soojalt või külmalt.

2 kommentaari:

Helen ütles ...

Tähtsatele külalistele võõra retsepti järgi uut kooki teha on alati risk. Aga see kook kõlas nii hästi, et otsustasin riskida. Ja ei kahetse! Selles koogis on kõik superhea - hapud marjad ja õunad, mõnus karamelline toorjuust ja tekstuuri andev puru. Kõik kiitsid. Ja palusid teise tüki ka. Minu jaoks uus lemmik. Aitäh!

Silja Luide ütles ...

suur aitäh, Helen, tagasiside eest! mul on tõeliselt hea meel, et kook meeldis ja et teisedki kiitsid! nii tore! :)