neljapäev, 9. august 2018

Hapupiimakarask suistukalamäärdega



Suvi on minu jaoks värskete viljade ja lihtsate toitude aeg! Kogu see küps kodumaine kraam (aed- ja puuviljad, seened, marjad ja maitsetaimed) on lihtsalt nii hea, et erilist vaeva polegi vaja näha, et sellest kõigest maitsvat toitu saada :) Ja kui päevad on palavad ja päikselised ning õhtud soojad ja valged, ega siis ju taha ka pikalt aega pliidi ääres veeta, vaid pigem kiirelt hakkama saada. Vähemalt mul on küll kodus suvel alati aega napilt, sest tahaks ju pidevalt linnast väljas ja õues olla ... :)

Ahjusoe karask on alati hea pakkuda nii suupistena ja eelroana kui ka lihtsalt lisandina muude toitude (nt grill-liha) juurde. Enamasti läheb liha küpsetamisega aega, samas on tore, kui laual on juba salatid, soolased küpsetised, määrded ja dipikastmed ootamas, mida on mõnus veini või õlle kõrvale näksida. Muidugi on karask aastaringselt tore, aga suvel on see vanakooli küpsetis minu jaoks täiesti "omal kohal", eriti koos värskelt suitsutatud kalast tehtud kreemiga.

Hapupiimaga karaski algne retsept pärineb Ida Savi surematust teosest “Saiad. Pirukad. Koogid.” nagu kohupiimaga variandi omagi. Kohupiima-odrajahu karaski retsept aga õnnestus mul teha üsna kergelt gluteenivabaks erinevalt sellest siin, mis isegi pärast korduvaid katsetusi jäi ikka liialt kergesti murenev ja pudisev, kuid õnneks vähemalt mitte kuiv. Seetõttu ei julgenud gluteenivaba varianti ka lehte panna (ilmus see retsept jaanipäeva puhul Laupäevaleht LP-s), vaid lisasin sinna enam-vähem algupärase variandi nisu- ja odrajahuga. Et ma ise seda aga alati gluteenivabade jahudega küpsetan, siis blogisse panen ikkagi gluteenivaba retsepti.

Karaskile võib lisada seemneid, pähkleid, köömneid, kuivatatud tomateid, oliive või riivitud juustu. Juurde sobib nii kvaliteetne või (eriti hea ahjusoojale karaskile määrida) või mõni mõnus määre, nt suistukalast.

Suitsukalakreem

400 g suitsulõhet või - forelli
200 g (1 pakk) tosooja toorjuustu (nt küüslauguga)
1 sidruni mahl ja pisut peenelt riivitud koort
sorts kuiva valget veini (soovi korral)
peotäis peteresellilehti
värskelt jahvatatud musta pipart

Tööle kõik komponendid köögikombainis, kannmikseris või saumikseriga ühtlaseks kreemjaks massiks. Tõsta õhukindlalt suletavasse anumasse või kaussi, mille saad toidukilega katta, ja aseta külma.




Karask 

1 muna
1 tl soola 
1 sl vedelat mett või heledat suhkrusiirupit
2,5 dl hapupiima, keefiri, petipiima, Skyr AB jooki
4 sl õli või sulatatud võid
140 g toortatrajahu
60 g kaera- või maisijahu
0,5 tl soodat
1 tl küpsetuspulbrit
peotäis meelepäraseid seemneid (soovi korral)



Klopi muna soola ja mee või siirupiga lahti, lisa hapupiim ja rasvaine. Teises kausis sega sõelutud jahud sooda ja küpsetuspulbriga. Lisa kuivainesegu ülejäänud tainale, lisa soovi korral seemned ja sega ühtlaseks.

Vala tainas võiga määritud ja jahuga üle puistatud leiva- või keeksivormi ning küpseta ahjus 180 kraadi juures 30-40 minutit sõltuvalt vormi suurusest, kuni sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase karaskil vormis u 10 minutit taheneda, eemalda vormist ja jäta restile jahtuma. Suurepärane nii soojalt kui ka külmalt.

Kommentaare ei ole: