reede, 17. august 2018

Beseekateega kondenspiima-marjakook


Hakkasin just eile mõtlema, et nii vähe nagu sel suvel, ei ole ma ühelgi teisel suvel väljas söömas käinud ... Kõik uued kohadki ootavad veel proovimist, rääkimata oma vanade lemmikute külastamisest. Aga kuidas sa lähed välja sööma, kui köök on head ja paremat värsket kraami täis, mis aiast, põllult, metsast või turult toodud ning vajab asap ära tarvitamist?!? Ja siis kõik need õhtused üritused, grillimised, terrassipeod, sünnipäevad jne jne ... Pluss küpsetamine - kui koguaeg on kodus enda tehtud kooki ja sügavkülmas ohtralt head jäätist, ega siis väga kõhus enam ruumi ei jätku, et uusi maitseelamusi linna peale hankima minna :D Aga eks pikad ja pimedad sügisõhtud on justkui loodud restodes käimiseks, niiet teen siis kõik tasa, mis suvel tegemata jäi ;-)

Beseekattega kondenspiimakooki tegin juulis päris mitu korda, sest oma aia marju oli veel kõvasti ja metsaski mustikad veel täitsa olemas. Praegu on küll marjapõõsad aias ja metsas enamasti juba tühjad, kuid see-eest on turul ikka kõiki neid ilusti saada. Mitte küll alati kodumaised, aga koogi sees ausalt öeldes ei ole ka väga vahet. Ja samas on valmis juba pohlad, mis samuti suurepäraselt sellesse küpsetisse passivad! Võib kasutada ka sügavkülmutatud marju, kuid neid ära lisa üle 300 g; värskeid marju aga võib tegelikult suisa 400 g täidisesse panna.


Inspiratsiooni sain selle küpsetise jaoks muuhulgas sellest mõnusast koogist, mida tegin aastaid tagasi vaarikatega, kuid ilma beseekatteta. Täiustatud koogi kohta võib öelda great success! :D, sest see maitseb tõesti vist kõigile! Põhi on krõbe, täidises on magus ja hapu ilusti tasakaalus ja kõige tipuks on veel peal suus sulav beseekiht - tõeliselt hea! Retsept ilmus paar nädalat tagasi Laupäevaleht LP-s koos teiste suviste küpsetistega.

Kui aga beseekattega koogid meeldivad, siis blogis on mul
toorjuustu ja sõstardega;
pähklise põhja, rabarberi ja toorjuustuga;
kama, toorjuustu ja marjadega ning
üks suus sulav jahuvaba metspähklitega šokolaadikook.
Loomulikult soovitan neid kõiki! ;-) :D

Põhja võib valmistada küpsistest ehk segades purustatud küpsised sulavõiga, samuti võib muretaina teha pisut lihtsamalt ja kiiremini. Seekord on taina tegemisõpetuses kirjas kaks varianti, sest on arusaadav, et suvel palavaga ei soovi keegi köögis liialt aega veeta, vaid eesmärgiks küpsetised jm toit võimalikult kiiresti valmis saada. Põhi jääb kiirema variandi puhul küll pisut enam murenev, kuid maitse osas ei ole üldse vahet.

Head küpsetamist!!! :)


Põhi:
180 g nisujahu või
60 g toortatrajahu, 90 g maisijahu, 30 g mandlijahu ja 1 tl küpsetuspulbrit
30 g peensuhkrut
1 kuhjaga sl (20 g) vanillisuhkrut
näpuotsatäis soola
120 g külma võid
2 sl jääkülma vett

Aseta sõelutud jahu(d) koos suhkru ja soolaga (ja küpsetuspulbriga, kui kasutad gluteenivabu jahusid) köögikombaini, lisa tükeldatud või ning töötle saiapuru meenutavaks massiks. Võid teha seda ka noaga hakkides või sõrmedega pudistades, kuigi kõige ühtlasema ja parima tulemuse saab just köögikombainiga. Lisa vesi ja sega ühtlaseks tainaks.

Mätsi tainast pall, keera see toidukilesse, vajuta lapikuks ja aseta pooleks tunniks külmkappi. Seejärel rulli see lahti või suru 24 cm läbimõõduga ettevalmistatud (st võiga määritud ja jahuga üle puistatud) vormi põhja ja servadele. Aseta tainale küpsetuspaber või foolium ja sellele omakorda raskuseks keetmata riis, kuivatatud herned või oad. Küpseta ahjus 200 kraadi jurues 10 minutit, seejärel eemalda paber või foolium koos raskusega ja küpseta veel 5 minutit.

Kiiremaks variandiks suru tainas 24 cm läbimõõduga võiga määritud ja jahuga üle puistatud lahtikäiva vormi põhja ja servadele (1,5-2 cm kõrguselt). Torka tainas kahvliga tihedalt läbi ja aseta kümneks minutiks sügavkülma. Seejärel küpseta 200 kraadi juures 10 minutit. 

Täidis:
400 g (1 purk) kondenspiima
3 munakollast
2 sl (u 20 g) maisitärklist
poole sidruni mahl (0,5-0,6 dl)
300-350 g marju (sõstraid, mustikaid, vaarikaid, pohli)

Klopi munakollased kergelt lahti ja sega läbi kondenspiimaga. Sega hulka maisitärklis, seejärel sidrunimahl ja viimasena marjad. Vala segu eelküpsetatud põhjale ja küpseta ahjus 170 kraadi juures 30 minutit kuni täidis on tahenenud.

Besee: 
3 munavalget
100 g tuhk- või peensuhkrut
2 sl vanillisuhkrut

Vahusta munavalged pehmeks vahuks ja hakka supilusikatäie kaupa suhkrut lisama kuni tekib tugevate tippudega vaht. Laota besee koogile ja küpseta ahjus 170 kraadi juures 10 minutit kuni see on pealt kuiv ja ja hakkab pealt kergelt kuldseks muutuma.

Lase koogil vormi vähemalt 15 minutit taheneda, seejärel eemalda vormist ja jäta restile jahtuma. Enne serveerimist võiks kook vähemalt tunni külmkapis seista; hoida tasub seda samuti külmkapis.

Kommentaare ei ole: