Tahaks kirjutada pikemalt, aga kuna ikka on kiire nagu alati ja postituse teegmist enam edasi ka lükata ei taha, siis keskendun täna koogile ja lihavõtetele:) Sel nädalal on kohupiimakookide kõrghetk, sest juba paari päeva pärast on ju kevadpühad! :) Mina muidugi armastan kohupiimast tehtud maiustusi - alates dessertidest, vormidest, pirukatest, tortidest ja sõrnikutest lõpetades kohukestega - süüa igal ajal, aga sel nädalal saavad oma osa kätte ka need, kes ei ole nii hullult suured kohupiimafännid nagu mina.
Et oleks lihtsam kõiki kohupiima ja -pastaga retsepte üles leida, on mul need eraldi välja toodud siin. Muidugi on nende hulgas pasha (kahel moel), kuid kolmas variant ehk tumeda šokolaadi ja röstitud metspähklitega pasha ilmub sel nädalal Laupäevaleht LP-s. Lisaks on seal üks kevadine kohupiima, mango ja granadilliga panna cotta ning tummise šokolaadipõhjaga juustu-kirsikook ;-)
Soovitan aga ka mustikatega kohupiimakooki, mille juurde panin kirja igasuguseid nippe, mida silmas pidada, et tulemus oleks täiuslik. Ja kohupiimakreemiga mahlane gluteenivaba porgandikook on samuti hea valik ;-) Või siis mangokattega küpsetamata või küpsetatud kook või hoopis panna cotta - mangoga on kõik asjad head ;-) Lisaks on mul särtsaka mangopüree ja kohupiimaga veel üks uhkem tort ja üks tervislikum magustoit. See kaerahelbepõhjal mangoga juustukook on küll ilma kohupiimata, aga ikka väga hea! Niiet variante on tohutult :)
Ja muidugi on ka terve hunnik kevadpühadeks sobivaid retsepte alates traditsioonilisest spinatipirukast lõpetades variantidega, kuidas pühadeaegset hunnikut keedetud mune ära kasutada, olemas siin.
Tegemist on klassikalise kohupiimakoogiga, kuid tegin seekord gluteenivaba põhja, lisasin mahlase ja hapuka marjakihi ning kastme, lisaks andsin õhulisust munavalgevahuga. Kokku sai üks väga mõnus parajalt magus ja mahe kook, mida on kerge mitte eriti suurel magusasõbralgi mitu tükki ära süüa :)
* Munavalgevaht sega kohupiimasegu hulka kolmes osas - esimese osa võid hoosamalt segada, teised kaks sega õrnalt spaatliga alt üles tõestes ja samal ajal kaussi keerates.
* Sügavkülmutatud marjad tuleks täidise jaoks eelnevalt sulatada. Kastme jaoks võid võtta marjad otse sügavkülmast.
Põhi:
2 sl suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
90 g riisi-, 60 g kaera- ja 30 g maisijahu ning 0,5 tl küpsetuspulbrit või 180 g nisujahu
100 g külma võid
2 munakollast
Aseta kuivained köögikombaini, sega läbi, lisa tükeldatud või ja töötle kiirelt tainapuruks. Lisa munakollased ja töötle ühtlaseks massiks. Väldi ülemäärast töötlemist. Vormi tainas palliks, keera kilesse ja aseta vähemalt 30 minutiks külmkappi. Suru tainas lahtikäiva 24 cm vormi põhja, mis on eelnevalt küpsetuspaberiga kaetud. Torka kahvliga tihedalt läbi ja küpseta ahjus 200 kraadi juures 10 minutit kuni see on äärtest kuldpruun.
Täidis:
2 munakollast
80 g suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
400 g (2 pakki) vanillimaitselist kohupiima
100 g hapukoort
100 g hapukoort
3 sl piima (vajadusel)
4 munavalget
1 sl kartulitärklist
150-200 g metsjõhvikaid vm marju, nt pohli, sõstraid, vaarikaid
1 sl kartulitärklist
150-200 g metsjõhvikaid vm marju, nt pohli, sõstraid, vaarikaid
Sega munakollased suhkrutega läbi, lisa kohupiim, hapukoor ja vajadusel piim ning sega ühtlaseks massiks. Vahusta munavalged tugevate tippudega vahuks ja lisa õrnalt segades ülejäänud täidse hulka.
Sega marjad tärklisega ja laota vormi eelküpsetatud põhjale, tõsta peale täidis, aja ühtlaselt laiali, silu pind ja küpseta ahjus 200 kraadi juures u 30 minutit kuni täidis on tahenenud ja pealt kuldpruun. Lase koogil vormis jahtuda, jahtunud kooki hoia külmkapis. Sõelu peale tuhksuhkrut, soovi korral valmista jõhvikakaste.
Jõhvikakaste:
200 g metsjõhvikaid
50 g (moosi)suhkrut
Aseta jõhvikad suhkru ja 1 dl veega potti, lase keema tõusta ja keeda nõrgal kuumusel aeg-ajalt segades 5-10 minutit kuni enamik jõhvikaid on lõhki läinud. Lase jahtuda ja serveeri koos koogiga.
Koogi retsept ilmus D-kokaraamatus.
Sega marjad tärklisega ja laota vormi eelküpsetatud põhjale, tõsta peale täidis, aja ühtlaselt laiali, silu pind ja küpseta ahjus 200 kraadi juures u 30 minutit kuni täidis on tahenenud ja pealt kuldpruun. Lase koogil vormis jahtuda, jahtunud kooki hoia külmkapis. Sõelu peale tuhksuhkrut, soovi korral valmista jõhvikakaste.
Jõhvikakaste:
200 g metsjõhvikaid
50 g (moosi)suhkrut
Aseta jõhvikad suhkru ja 1 dl veega potti, lase keema tõusta ja keeda nõrgal kuumusel aeg-ajalt segades 5-10 minutit kuni enamik jõhvikaid on lõhki läinud. Lase jahtuda ja serveeri koos koogiga.
Koogi retsept ilmus D-kokaraamatus.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar