kolmapäev, 1. aprill 2020

Kohupiima-vaarikakook musta leivaga


Ajad on keerulised ja kuigi ma armastan endiselt oma kodu ja kodus olemist, siis tegelikult ei saa üle ega ümber sellest (isegi kui üritada pead liiva alla peita), mis olukorras oleme ja mida see kõik endaga kaasa toob. Aga see selleks ... Proovin siin ikka endiselt vaid rõõmu jagada, nagu blogi nimigi lubab, kuigi täna otsustasin hoolimata ilusast ilmast terve päeva hommikumantlis veeta. Lihtsalt tahan ja kõik! :) Mis muidugi ei tähenda, et ma süüa ega tööd ei teeks - vastupidi! Hommikul valmis pasha ja lisaks olen jõudnud hunniku vajalikke asju (retsepte, e-kirju, artikleid) valmis kirjutada või neid viimistleda. Aga samas ka voodis raamatut lugeda, sest oma voodi on siiski maailma parim paik:)

Eelmisel reedel jagas Nädalalõpuleht LP-s oma nippe ning koduseid ja ülimalt ahvatlevaid retsepte Evelin Ilves - kes paberil lehte tahab, saab seda veel hommegi osta. Sel reedel on aga Luisa Rõivase kord seda teha - temaltki saab mitu head mõtet ja ideed, kuidas praegusel ajal vastu pidada ja mida süüa :)

Mina igal juhul lisaks oma töö tegemisel muudkui kokkan. Pole ammu pasteeti teinud, samuti ühepajatoitu või peediga kotlette. Hummustki valmistan muidu enamasti siis, kui sõbrad külla tulevad. Seekord tegin hummust isegi kahekordse koguse ja see sai kõigile muudele asjadele lisaks süües (ahjuaedviljad, liha, salatid) ikka vähem kui kahe päevaga otsa :)

Kuna paljudel ilmselt on aega ehk pisut rohkem kodus süüa teha ja küpsetada, siis pakun välja taaskord ühe mahlase koogi. Selles saab ära kasutada seisma jäänud musta leiva, kuid soovitan  just klassikalist seemneteta musta (täistera) rukkileiba. Koogi vahele saab lisada nii sügavkülmas olevaid marju kui ka keldris olevat moosi - kumba parajasti üle on.

Head küpsetamist ja mõnusat kodusolemist!


Tainas:
5 muna
5 sl suhkrut
1 tl jahvatatud kaneeli
0,5 tl peenestatud kardemoni
1 sl naturaalset kakaopulbrit
150 g riivitud musta leiba
1 sl jahu

Immutamiseks: 
1-2 dl külma kohvi (sega hulka 2-3 sl rummi või konjakit) või marjamahla

Vahele: 
200 g hapukat paksu keedist (nt vaarika- või pohlamoosi) või
200 g vaarikaid  
100 g moosisuhkrut
poole sidruni või ühe laimi mahl

Vahusta munakollased suhkruga ning lisa maitseained, kakao ja jahuga läbi segatud riivitud leib. Sega ühtlaseks massiks. Vahusta munavalged tugevaks vahuks ja sega õrnalt taina hulka. 

Aseta tainas võiga määritud ja jahuga ülepuistatud 20 cm läbimõõduga lahtikäivasse ümmargusse vormi ning küpseta ahjus 170 kraadi juures 30-35 minutit, kuni sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase koogil vormis u 10 minutit taheneda, seejärel eemalda vormist ja jäta restile jahtuma. 

Jahtunud kook lõika horisontaalselt võrdselt pooleks ja immuta kumbagi lõikepoolt. Aseta alumine pool serveerimisalusele ja kata moosiga. 

Kui selle ise keedad, siis aseta marjad koos suhkru ja tsitruse mahlaga potti, kuumuta keemiseni ja lase u 10 minutit nõrgal kuumusel nö podiseda ehk õrnalt mullitades küpseda. Ära kindlasti kauem kuumuta, sest muidu moosisuhkrus oleva pektiini mõju väheneb. Moos pakseneb jahtudes. Tõsta moos potist kaussi ja lase enne koogile lisamist täielikult jahtuda. 

Kreem:
200 g toasooja toorjuustu
200 g vanillimaitselist kohupiima 
2 sl suhkrut

Sega vispliga kõik komponendid ühtlaseks. Laota neljandik kreemist moosi peale, aseta sellele teine  koogi pool ning laota ühtlaselt peale ülejäänud kreem. Selle asemel, et kreemi kahe kihi vahele moosi peale panna võid kogu kreemi ka koogi peale ja külgedele määrida - selle koguse kreemiga saab koogi ühtlaselt katta.

Kaunistamiseks:
marju (vaarikaid või pohli)
šokolaadilaaste
mündi- või melissilehti


3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tere. Millise jahuga võiks riivleiba asendada 🙄

Silja Luide ütles ...

lihtsalt soovitan siis kasutada mõne teise biskviidi retsepti - mul siin blogis on kihilisi kooke päris mitu (ja kõik on head). see retsept sai just ekstra välja töötatud leivaga ja siin ma seda millegagi ei asendaks :)

Silja Luide ütles ...

näiteks see on suurepärane kook: http://siljafoodparis.blogspot.com/2017/08/kihiline-sokolaadikook-suviste-marjadega.html, samuti see: http://siljafoodparis.blogspot.com/2018/07/kihiline-vaarikakook-toorjuustukreemi.html ja see: http://siljafoodparis.blogspot.com/2019/09/kihiline-sokolaadi-beseekook.html. need kõik kolm on ka gluteenivabad :)