kolmapäev, 13. jaanuar 2021

Krõbedad muskaatkõrvitsa burgerid


Olen aastate (eriti just viimaste) jooksul päris palju nii erinevates artiklites kui ka blogipostitustes taimsest toidust rääkinud. Ma ei ürita küll kedagi veganiks või taimetoitlaseks ümber veenda, sest neid kumbagi ei ole ma paraku (veel?) ka ise, kuid väga tahaks näha, et inimesed rohkem taimset päritolu tervislikku toitu söövad, eriti just marju, puu- ja aedvilju. Taimse toidu osakaalu suurendamisel meie igapäevases menüüs on väga palju eeliseid, eelkõige just selle suure toitainerikkuse (vitamiinid, mineraalid, kiudained jne), kuid samas vähese kalorsuse tõttu. 

Lisaks on võimalik erinevatest köögiviljadest teha lugematu arvu imemaitsvaid toitusid. Mu blogis on juba päris palju retsepte, aga lisan neid kindlasti veelgi, sest võimalused taimedest imelisi roogasid teha on tõesti ammendamatud :) Mina lisan neid muidugi ohtralt ka kõikvõimalikkesse muudesse toitudesse, nt täna lõunal tegin mõnusa ja toitva kastme, kus lisaks veisehakklihale on sees sibulat, sellerit, küüslauku, tomatit ja ube. Lisandiks nautisin pruuni riisi, kus samuti erinevaid kasulikke aineid sees. 

Eelmisel nädalal kirjutasin lehes sellest, kuidas paljud inimesed maailmas teevad jaanuarist veganitoidu kuu. Päris lahe idee ja hea võimalus hakata vähehaaval oma toitumist taimsemaks muutma. Mul ei ole loomulikult liha (samuti munade ja piimatoodete) vastu midagi ja söön seda ka ise, aga saan aru, et tervise huvides on loomse toidu koguseid vähendada ja lisada juurde tera-, kaun-, aed- ja puuvilju, marjadest, pähklitest ja seemnetest rääkimata :)

Loen just ühte huvitavat raamatut, mille nimi on "Factfullness" (autor Hans Rosling). Kui on soov oma teadmisi ja maailmapilti avardada, siis soovitan soojalt seda teost :) Just lugesin sealt lõigu (tomatiga analoogia toonud peatüki lõpust), mis tegelikult sobib siiagi teemasse:

"Like tomatoes, human beings need water to survive. But if you drink six litres at once, you will die. The same goes for sugar, fat and medicine. Actually, everything you need to survive is lethal in high dosage. Too much stress is bad, but the right amount improves performance. Self-confidence has its optimal dosage. The intake of dramatic news from the rest of the world probably has its optimal dosage too."

Sama muideks käib ka taimse toidu kohta ja kirjutasin sellest siin. Kuigi viljad on meile kasulikud, siis mitte ühegi asjaga liialdamine ega äärmused ei ole kunagi head. Ainult või väga suures osas taimse kraami söömine võib kaasa tuua asendamatute amino- ja rashvapete, samuti mõne vitamiini või mineraalaine vaeguse. 

Seega soovitan ikka tasakaalustatud mõõdukat söömist, mille aluseks on taimne kraam, kuid välja ei ole jäetud ka muid vajalikke gruppe ehk pmst teadlaste poolt paika pandud toidupüramiidi. Ja see tähendab ka seda, et endale ei tasu keelata maiustamist ega suhkrust deemonit teha, vaid lihtsalt magusa toidu kogus peab nii tervise kui ka kehakaalu huvides olema mõõdukas:)

Igal juhul need muskaatkõrvitsakotletid on üks hea viis asendada liha ühel söögikorral taimset päritolu toiduga. Need pihvid on suurepärased nii nautimiseks suupistena koos mõne meelepärase dipikastmega kui ka liharoa kõrvale, samuti burgeri vahele lihast pihvi asemel.

Vaja läheb:
400-450 g riivitud muskaatkõrvitsat
2 muna
1 tl soola
mõned keerud musta pipart
60 g nisu- või toortatrajahu
õli või selitatud võid praadimiseks

Sega riivitud muskaatkõrvits kergelt lahti klopitud munade, maitseainete ja jahuga ühtlaseks tainaks. Kui on aega, võid tainal lasta pool tundi seista.

Kuumuta pannil õli või selitatud või ja tõsta supilusikaga tainast u 2 cm vahega kotletid. Prae kummaltki poolt kuldpruuniks. Naudi soojalt või jahtunult.


Retsept ilmus mõni kuu tagasi siin.

Kommentaare ei ole: