neljapäev, 28. jaanuar 2021

Feta- ja kuivatatud tomati sai

Praegusel suhteliselt rahulikul ajal (nii paljud kohad on ju kinni ja suurem osa üritustest jääb ära) on ilmselt enamikul meist rohkem aega küpsetada ja süüa teha. Kuigi seee üleilmne pandeemia teeb muidugi kõiki ärevaks (no reisida ka ei saa!), pean siiski tunnistama, et tegelikult ma naudin seda rahulikumat perioodi, kus kõik toidukorrad on kodus, sest enda tehtud toit lihtsalt on kõige parem!:) Eriti palju olen viimasel ajal valmisatnud erinevaid vürtsikaid karrisid (ka taimseid), toekaid ahjuroogasid malmpotis (nt veiselihast), ahjukana ja suppe, aga ka päris palju küpsetanud (eile tuli ahjust suus sulav šokolaadi-mandlikook, mille retsept ilmub järgmisel nädalal blogisse). 

Kuna kõik mu tuttavad, kes on põdenud covid-19, on vähesel või suuremal määral olnud ilma ka oma lõhna- ja maitsemeelest ning on neidki, kel pole see isegi peaaegu aasta hiljem pärast tervenemist veel taastunud. Lugesin just sellest rääkivat artiklit ja ausalt öeldes on maitsetaju vähenemine eriti karm just "toiduinimese" jaoks nagu mina, kelle elu keerleb peamiselt just söödava ümber. Toidust rääkimine, kirjutamine, selle valmistamine ja selle kohta lugemine, rääkimata retseptide koostamisest, roogade pildistamisest ja stilistikast, ei ole minu puhul mitte ainult meeldiv hobi, vaid suisa palavalt armastatud töö:) Veinid ja šampanja, millest samuti palju kirjutan ja ka aeg-ajalt naudin;-), käivad asja juurde, nii et koroona ei kõla nagu haigus, millesse tahaks jääda ...  

Aga õnneks hetkel saab kõike head ja paremat täiel rinnal nautida!:) See siin on üks väga maitsev sai, mida olen juba aastaid küpsetanud. Tomati- ja fetajuustuga sai leidis tee ka ühte mu kokaraamatutest, mis ilmus juba kaheksa aastat (!) tagasi ja üsna kiirelt läbi müüdi. Kuna aga see küpsetis on nii mu enda kui ka paljude teiste lemmik, siis tasub restept blogisse lisada. 

See hõrk sai on muide väga hea nii nisu- kui ka toortatrajahuga ehk gluteenivabana. Pildil olevas saias ongi just kodumaine tatrajahu, kuid kahjuks ei ole seemneid (ei tea, miks need seekord välja jäid, kui pildistasin), kuid neid soovitan siiski lisada - võib ka rohkem kui retseptis kirjas on:) Siin on õnneks näha see sai koos seemnetega ;-)


See maitserikas sai sobib suurepäraselt ka niisama suupistena söömiseks. Kui soovid gluteenivaba saia, siis asenda nisujahu toortatrajahuga ning lisa 1,5 tl küpsetuspulbrit (kokku peaksid siis tainasse panema 4 tl küpsetuspulbrit) ja 50 g keefiri või maitsestamata jogurtit (kokku 200 g). Kui kasutad kuivatatud tomateid õlis, siis nõruta need üleliigsest õlist.

250 g jahu
2,5 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
150 g (1 pakk) fetajuustu
50 g kõrvitsaseemneid
50-100 g kuivatatud tomateid
4 muna
1 dl õli (võib olla nii neutraalse maitsega - nt viinamarjaseemne- või rapsiõli - kui ka oliiviõli)
1 dl (vahu)koort või täispiima
150 g keefiri või maitsestamata jogurtit
mõni pipraveski keerd musta pipart

Sega sõelutud jahu küpsetuspulbri ja soolaga, lisa kuubikuteks hakitud või murendatud fetajuust, seemned ja hakitud kuivatatud tomatid. Teises kausis vahusta munad heledaks vahuks, lisa õli, piim ja keefir või jogurt. Sega jahusegu munavahule, jahvata peale pipart ja sega õrnalt läbi.


Vala tainas ettevalmistatud (st põhjas küpsetuspabeririba, ääred määritud võiga ja jahuga üle puistatud) vormi ning küpseta ahjus 180 kraadi juures 40 minutit kuni sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja ja sai on pealt kuldne. Lase saial vormis u 10 minutit taheneda ja tõsta seejärel restile jahtuma. 

Eriti maitsev on see sai soojalt, kuid ka jahtunult on see väga hea. Jahtunud sai mässi küpsetuspaberisse või kilesse, et see kauem värske püsiks. Hoia saia toatempertuuril (ära kindlasti külmkappi pane). Kui ära ei jõua mõne päeva jooksul süüa, siis aseta sügavkülma. Enne sügavkülmutamist soovitan saia viiludeks lõigata, siis on seda pärast lihtsam röstida.


Kommentaare ei ole: