reede, 22. jaanuar 2021

Mandlijahust pontšakad pannkoogid


Ongi reede käes! Nädal möödus minu jaoks taaskord liiga kiirelt, aga samas ikkagi tore, et kohe on reede õhtu käes:) Kuigi tänasel õhtul pole minu jaoks enam seda tähendust, nagu kunagi kontoris palgatööl käies, siis ikkagi on hea meel sõpru näha, eriti praegusel ajal, kus seda enam nii sageli ei juhtu kui "tavaliselt" ... kuigi see nö tavaline ehk pandeemia-vaba elu tundub praegu ikka kauge, kättesaamatu ja ebareaalne. Vahel taban end mõnda filmi vaadates mõttelt, et huvitav, kuidas nad võõraid niisama katsuvad   või sisse tulles käsi ei puhasta jms - asjad, mida enam (vähemalt hetkel) ei tehta ja tunduvad vaadates kummalised kuidagi ... :) 

Selle nädala olulisim sündmus oli kindlasti paljude jaoks USA uue presidendi ametisse astumine ja mulle väga meeldis, et tseremoonia oli nii sisukas ja armas. Oli tõesti palju, mida vaadata ja kuulata - ohtralt asju, mis südame soojaks tegid, hinge läksid või lihtsalt head meelt tegid. Kuid kõige ehedam ja armsam hetk minu jaoks oli ikkagi vaid 22-aastase noore poeedi Amanda Gormani etteaste, mis on õnneks ka kiirelt juba eesti keelde tõlgitud (origniaal on nt siin saadaval). Soovitan lugeda :) 

Igatahes tore on näha, et Harvardi ülikooli cum laude lõpetanud Amanda Gormani raamatud on juba bestsellerite tabelite tipus (kuigi ei ole veel ilmunudki), talle pakuti töökohta ülikoolis,  temast kirjutatakse (nt viis asja, mida tema kohta teada võiksid) ja üleüldse saab üks noor naine tähelepanu, mida ta igati väärib. Väga armas! 

Ja samas on ikka kohe kergem hingata, et USAl on nüüd jälle president, kes suudab pidada TERVE kõne nii, et selles ennast ei ülista, kedagi ei solva, ei valeta, ei süüdista, ei hädalada jne jne. Mõistlik, tasakaalukas ja intelligentne inimene maailma ühe võimsama riigi eesotsas - lihtne ja elemnetaarne asi iseenesest, aga praegusel ajal teeb nii palju rõõmu:D Nii et täna on veel lisapõhjuseid tähistamiseks :) ;-)


Kui aga homme või ülehomme soovid (nt hommikuks) pannkooke süüa, siis on siin üks uus retsept pakkuda :) Kuna uuel aastal on paljudel soov hakata tervisliku(ma)lt sööma, on üks võimalus tuunida pannkooke pisut toitainerikkamaks, kasutades valmistamiseks kasulikku mandlijahu, samuti lisades moosi asemel marju või neist tehtud toormoosi (näiteks eelmise postituse vaarikakaste sobib siia ideaalselt). Loomulikult võib magusa (siirupi ja tuhksuhkru) kogust pisut vähendada, sest see on ainus asi, mis selle pannkoogi puhul ei ole nö tervislik, aga mina pigem soovitan neid pannkooke valmistada täpselt sellistena nagu retseptis kirjas, sest nii on need minu arvates just ideaalsed :)

Vaja läheb:
150 g mandlijahu
1 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
1 dl piima 
2 suurt muna
4 sl heledat suhkrusiirupit
1 tl vanillisuhkrut
õli või selitatud võid praadimiseks
suhkrusiirupit või tuhksuhkrut, meelepäraseid marju ja soovi korral ka röstitud mandlilaaste serveerimiseks

Sega mandlijahu küpsetuspulbri ja soolaga. Teises kausis klopi ülejäänud ained omavahel ühtlaseks ning lisa siis kausi sisu kuivainetele. Sega korralikult läbi. 

Kuumuta pannil selitatud või või õli. Tõsta supilusikaga tainas pannile ja prae pannkoogid keskmisest pisut madalamal kuumusel mõlemalt poolt kuldpruuniks (kummaltki poolt u 2 minutit). 

Naudi soojalt või jahtunult. Serveerimisel sõelu peale tuhksuhkrut või nirista suhkrusiirupit (maiasmokad teevad mõlemat) ja puista meelepäraseid marju ning soovi korral ka röstitud mandlilaaste. 


Retsept ilmus ka D-kokaraamatus

      4 kommentaari:

      Merli ütles ...

      Kui palju siia tatrajahu läheb? Millist tatrajahu sa kasutad?

      Silja Luide ütles ...

      nendesse pannkookidesse läheb mandlijahu. mandli- ja tatrajahu on väga erineva tekstuuri jm omadustega, seega ei soovita selles tainas asendust teha. küll on aga blogis terve hulk pannkoogi retsepte, kuhu toortatrajahu sobib :)

      mina kasutan igal pool ainult kodumaist heledat toortatrajahu.

      Kai ütles ...

      Kas võib piima asendada kaerajoogiga?

      Silja Luide ütles ...

      tere, Kai!
      siin on väike kogus piima (1 dl ainult) ja pannkoogitainas on üldse palju vähem nö pretentsioonikam, kui mõne koogi tainas, seega ma usun, et siin on asendus igati ok. head küpsetamist!