teisipäev, 16. november 2021

Eriti hea ürdi-juustusai


Värske ahjusoe küpsetis on eriti mõnus just praegusel külmal, pimedal ja sombusel ajal. Vähemalt ma ise tunnen hoopis suuremat isu igasuguste hõrgutiste järele, millega end hetkel turgutada, kui näiteks suvisel ajal, mil päike paistab, ilmad on soojad ja kõik on ilusalt roheline. Praegune raagus puudega hall aeg aga ei ahvatle küll kuidagi õues olema, küll aga soosib minu jaoks just tubaseid tegevusi ja küpsetamist, seda enam, et nii saab ka imelise aroomi koju ;-) :)

See aromaatne sai on ahjusoojalt vastupandamatu ning sobib nii erinevate soojendavate (püree)suppidega kui ka niisama suupistena nautimiseks. Igaüks saab endale sellest pealt krõbedast, seest mahlasest ja pehmest saiast tüki või viilu rebida. Et tegemist on ideaalse sõprade võitmise saiaga, siis võib seda vabalt ka erinevateks tähtpäevadeks küpsetada ;-) 

Suvisel ajal või kui kodus juhtub olema, lisa lisaks petersellile või selle asemel peotäis basiiliku- või tüümianilehti.

Vorm, mida pildil oleva saia valmistamiseks kasutasin, oli 11 cm lai ja 26 cm pikk, aga sobivad kõik enam-vähem samas mõõdus leiva- ja keeksivormid. Tainast saab hästi mugavalt rullida sobiva suurusega ristkülikuks või ruuduks ja sentimeetrid pole olulised (pigem umbkaudsed ja mõõda silma järgi), sest igal juhul kerkib sai nii, et terve vorm on seda täis. 

Vormi põhja aseta kindlasti küpsetuspabeririba, sest välja ulatuvate äärte abil saad saia mugavalt serveerimisalusele tõsta. 


Tainas:
500 g nisujahu
8 g kuivpärmi
1 sl suhkrut
1,5 tl soola 
2 sl (oliivi)õli

Täidis:
250 g (2 pakki) mozzarella-juustu 
100 g toasooja võid
100 g kõvemat laagerdunud juustu (Parmesan või mõni selle eestimaine analoog)
5 keskmist küüslauguküünt
peotäis lehtpeterselli lehti
1 sl kuivatatud punet
värskelt jahvatatud musta pipart
0,5 tl soola

Sega sõelutud jahu kuivpärmi, suhkru ja soolaga, seejärel lisa 2 sl oliiviõliga läbi segatud 3 dl käesooja vett. Sega korralikult läbi ja sõtku käte või töötle lauamikseri abil ühtlaseks elastseks tainaks (kulub 5-10 minutit). Kata tainakauss köögirätiga ja lase tuuletõmbuseta toasoojas kohas kahekordseks kerkida (kulub 30-60 minutit). 

Murra mozzarella tükkideks, aseta sõelale ja lase nõrguda. Seejärel aseta mozzarella koos tükeldatud või, riivitud juustu, pisut väiksemaks hakitud küüslauguküünte, peterselli, pune, mõne pipraveski keeru pipra ja soolaga köögikombaini ning töötle ühtlaseks massiks.

Rulli pool tainast jahusel pinnal ruuduks, mille küljed on u kolm korda laiemad küpsetusvormist (kui küpsetusvorm on 9 cm, siis tainas võiks olla u 27 cm lai). Lõika tainas noa või kääride abil üheksaks enam-vähem ühesuuruseks tükiks. Kui ruudu asemel tuleb rohkem ristkülikulaadne tainas, siis lõika kaheksaks tükiks.  Jaota pool täidisest 8-9 tüki vahel ära, määrides selle noaga kogu tainatüki ulatuses laiali. 

Aseta tainatükid üksteise peale hunnikusse (tekib väike "torn") ja seejärel tõsta see pikuti küpsetusvormi, mille ääred on määritud võiga ja jahuga kergelt üle puistatud, põhjas on aga küpsetuspaberi riba. Seejärel korda sama teise poole tainaga, st rulli lahti, lõika tükkideks, määri peale täidis, tee "torn" ja tõsta see vormi.  Nüüd peaks kogu vorm enam-vähem täis olema. Ja kui ei ole, pole ka vaja muretseda, sest tainas kerkib.

Kata vorm kas köögiräti või kergelt õliga määritud toidukilega ja lase veel u 20 minutit toatemperatuuril kerkida kuni tainas on vormist pisut välja kerkinud. 

Küpseta saia ahjus 180 kraadi juures u 40 minutit kuni see on ilusti kohevaks kerkinud, kuldpruun ning pealt ja äärtest kergelt krõbedaks muutunud. Lase küpsetisel vormis u 30 minutit taheneda, seejärel tõsta serveerimisalusele ja naudi rebides meelepäraseid tükke.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kas seda saia saaks nii ka teha, et teen õhtul kõik ettevalmistused ära ja panen ootele vormiga (külmkappi) ning hommikul küpsetan? Või on pärmitaigen liiga tundlik sellisele ootamisele? Nii tahaks just hommikusöögiks värsket saia saada, aga kerkimise ja ootamise aeg kokku on nii pikk :)
Aitäh vastuse eest ette!
Kairi

Silja Luide ütles ...

tere, Kairi!

arusaadav - värske ahjusoe sai hommikusöögiks on kohe eriti mõnus :)
kahjuks aga ei julge ma pärmitaina õhtul ette valmis tegemist soovitada. mul endal on negatiivsed kogemused ka taina valmis tegemise ja külmkapis seista laskimisega isegi samal päeval. siin postituses on sellest ka foto: http://siljafoodparis.blogspot.com/2013/03/parmitainast-saiakesed-johvikate-ja.html :) ja see külmkapi küürimine pärmitainast on ka päris tüütu :(
aga seda saia muidugi soovitan soojalt!

head küpsetamist!