kolmapäev, 23. märts 2022

Mahlane porgandikook



Pühapäeval algas juba kevad, ilmad on järjest soojemad ja päikselisemad ning peagi saabuvad lihavõtted, nii et mõtlesin ühte imemaitsvat kevadist porgandikooki jagada :) Olen muide suur porgandipirukate jm selle viljaga küpsetiste fänn! Ja häid retsepte ei ole minu arvates kunagi liiga palju:) Mul blogis on tegelikult juba päris mitu erinevat küpsetist ja suisa kolme sorti pirukaid (pärmi-, leht- ja kiirelehttainaga), aga sellist eriliselt kihilist kooki veel polegi. See mõnusalt mahlane ja maitseküllane tort ei vaja immutamist ja mahedamaitseline kohupiimakreem teeb seda minu arvates veelgi paremaks. 

Gluteenivaba 150 g maisi- ja 100 g toortatrajahu ning lisa 2 tl küpsetuspulbrit. Tavalise valge suhkru võid asendada meelepärase pruuni suhkruga. 

Porgandi puhul arvesta, et retseptis on toodud juba puhastatud ja riivitud porgandi kaal, seega puhastamata porgandeid on vaja rohkem kui pool kilo. 


Põhjad:
250 g suhkrut
250 g jahu
1 tl soodat
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl jahvatatud kaneeli
0,5 tl soola
3 suurt muna
250 g neutraalse maitsega õli (nt viinamarjaseemne, rapsi)
50 g röstitud metspähkleid
500 g riivitud porgandeid

Sega kausis suhkur, sõelutud jahu, sooda, küpsetuspulber, kaneel ja sool. Lisa lahti klopitud munad ja õli ning sega ühtlaseks. Seejärel sega hulka hakitud pähklid ja peenelt riivitud porgandid. 

Jaota segu võrdselt kahe 20 cm (sobivad ka 19 ja 21 cm) läbimõõduga ümmarguse lahtikäiva vormi vahel, mille põhjas on küpsetuspaber, ääred määritud võiga ja puistatud üle jahuga. Küpseta pöördõhu-režiimil 150 kraadi juures u 40 minutit, kuni sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Kui kasutad nn tavalist küpsetusrežiimi ehk alt ja ülalt kuumutamist, siis peaks ahju temperatuur olema 170 kraadi.

Lase põhjadel vormis u 10 minutit taheneda, seejärel eemalda vormist ja lase restil jahtuda. Jahtunud põhjad lõika kaheks. 

Kreem:
200 g (1 pakk) vanillimaitselist kohupiima
400 g (2 pakki) toasooja toorjuustu
150 g toasooja võid
180 g tuhksuhkrut
1 tl vanilliekstrakti või 1 sl bränadit (soovi korral)

Aseta kohupiim koos toorjuustuga kaussi ja vahusta ühtlaseks. Lisa edasi vahustades vähehaaval tükeldatud või, seejärel tuhksuhkur ja soovi korral ka ekstrakt või alkohol. Vahusta ühtlaseks kreemiks ja aseta seniks külmkappi, kuni koogipõhjad on täielikult jahtunud. Kreem võiks olla enne koogile laotamist külmkapis tahenemas vähemalt 1 h.

Aseta üks neljast põhjast serveerimisalusele ja kata see kreemiga. Korda sama ülejäänud kihtidega. Kõige peale laota spaatliga kreem ja kata kreemiga ka koogi ääred. 

Kaunistamiseks:
80 g suhkrut
2 keskmist porgandit
50 g röstitud metspähkleid või pistaatsiapähkleid
mündilehti ja värvilisi munakujulisi (šokolaadist) komme (soovi korral)

Tõmba puhastatud porgandist juurviljakoorimisnoaga õhukesed viilud. Aseta suhkur koos 2 dl veega potti, kuumuta keemiseni, lisa porgandilaastud ja keeda u 10 minutit. Tõsta porgandilaastud tangide abil veest välja majapidmispaberile ja rulli kokku, et tuleksid nö lilled. 

Haki pähklid ja raputa need koogi peale ja külgedele. Lisa porgandist "lilled" ja soovi korral ka muud kaunistused (mündilehed ja nn pühademunad).


Retsept ilmus aasta tagasi siin

Kommentaare ei ole: