teisipäev, 15. märts 2022

Puder marjade ja maapähklivõiga


Minust on viimastel aastatel saanud suur pudrusõber :) Kausitäis sooja putru maitsvate lisanditega on minu arvates päeva alustamiseks lihtsalt suurepärane. Eile ja täna näiteks sõin kaerahelbeputru mustikate ja tikrimoosiga - jube hea oli! Pudrus olevad kiudained aitavad kõhtu kaua täis hoida, lisaks saame nii hädavajalikke makrotoitaineid (süsivesikud, valgud, rasvad) kui ka vitamiine ja mineraalaineid. Maitserikas ja toitev puder on suurepärane isegi lõunasöögiks, kui näiteks õue suusatama või uisutama minna, samuti enne metsa- või rabamatka. 

Minu jaoks on muidugi hommikusöök üldse äärmiselt oluline, seega leiab siit terve virna retsepte, mida võiks hommikul valmistada. Lisaks toitvatele smuutidele ja pannkookidele (arvan, et kummaski kategoorias on vähemalt 10 erinevat retsepti), on ka igasuguseid muid maitsvaid asju, näiteks mõned pudrud. Mulle tundub, et häid (ehk toitvaid ja maitsvaid) hommikusöögi retsepte ei ole kunagi liiga palju, nii et kindlasti tuleb neid pidevalt juurde blogisse, sest vaheldus on ju tore :)

Tavalised suured täistera kaerahelbed on minu arvates pudru jaoks parimad. Kui kasutad kiirkaerahelbeid, siis arvesta vähema ajaga, kui retseptis kirjas. Täispiima võis soovi korral asendada meelepärase taimse piimaga. 

Mustikate asemel sobivad suurepäraselt ka (külmutatud) vaarikad, samuti pohlad ja jõhvikad. Värskete mustikate puhul ma mett ei lisa, kuid hapumate marjade puhul on 1-2 sl vedelat mett pudru peal igati oma kohal. 

Soovitan kasutada võimalikult naturaalset maapähklivõid, mis on ilma lisatud soola ja suhkruta. Maapähklikreemi asemel sobib hästi ka mandli- või sarapuupähklivõi.

Vaja läheb:
100 g täistera kaerahelbeid
3 dl täispiima (vajadusel lisa juurde)
näpuotsatäis soola ja suhkrut
0,5 tl jahvatatud kaneeli
100-150 g mustikaid vm marju + peotäis peale raputamiseks
2 sl maapähklivõid
peotäis (hakitud) sarapuupähkleid või mandleid
1-2 sl vedelat mett (soovi korral)

Aseta kaerahelbed koos piima, näpuotsatäie soola ja suhkru ning kaneeliga kastrulisse. Lase keema tõusta, keera kuumust vähemaks ja keeda madalal tulel õrnalt podisedes mõni minut. Kui kasutad külmutatud marju, siis lisa need pudru sisse ja keeda veel paar minutit. 

Keera kuumus maha, aseta potile kaas ja lase 2-3 minutit seista. Sega hulka marjad (juhul, kui kasutad värskeid marju) ja maapähklivõi. Puista peale terved või hakitud pähklid või mandlid ja soovi korral nirista ka mesi. Viimasena puista peale ülejäänud peotäis marju. Naudi kohe. 

Kommentaare ei ole: