kolmapäev, 29. juuni 2022

Suviselt kerge kanaroog

 
Ma ei saa kindlasti öelda, et oleksin mingi etalon tervisliku toitumise osas, kuid üks printsiip, millest üritan igapäevaselt kinni pidada, on viis portsjonit värsket kraami (puu- ja köögiviljad, idud ning marjad) päevas. See on üks osa teaduspõhistest toitumissoovitustest ja miks seda tasub teha, sellest saab lähemalt lugeda siit. Ma küll söön ka täisteravilju, piimatooteid, mereande ja liha, rääkimata igasugustest maiustustest, kuid viis marja, puu- ja aedvilja 100-grammist portsjonit üritan oma päevastesse einetesse alati ära mahutada. Üks variant selleks on igale toidule võimalikult palju aedvilju juurde lisada ja/või salat kõrvale valmistada. Suvisel ajal on see eriti lihtne, sest värsket kraami on ohtralt saada (lisaks poele, saab suveperioodil seda ju ka turult ja aiast). Muul ajal on mul aga sügavkülmas alati olemas lillkapsast, brokolit ja spinatit, mida saab peaaegu kõigile toitudele lisada alates suppidest lõpetades pastade ja pajaroogadega. 

Mainin igaks juhuks ära, et sügavkülmutatud aedvilju ei tasu karta, vaid vastupidi - sageli on neis rohkem kasulikke toitaineid, kui pikalt reisinud nö "värsketes" viljades. Lisaks on minu jaoks veel see tore asi, et saan sügavkülmikus olevast pakist võtta täpselt nii palju, kui korraga vaja on, ning midagi ei lähe raisku. Peotäis lillkapsast supi sisse, veidi spinatit omletisse või pasta kastmesse, pool pakki brokolit pirukasse jne.

Suvel aga kasutan võimaluse korral alati kodumaist kraami, mis on tõesti värske ega ole nädalaid varem ära korjatud, vaid pigem mõned tunnid või päevad tagasi peenralt võetud. Seega ka sellesse kanarooga  lisan suvel pigem suvikõrvitsat, kui sügavkülmast võetud lill- või spargelkapsast. 

Selle toidu sisse sobivad suurepäraselt ka suhkruhernekaunad ja rohelised herned, samuti paprika ja kirsstomatid. Kevadel aga soovitan seda kerget kanarooga valmistada spargliga. Erinevate viljade puhul peab lihtsalt arvestama alati nende küpsemisajaga ja vastavalt sellele neid ka lisama, et viljad kõvaks ei jääks ega lödiks küpseks, vaid oleks täpselt parajad.

Ja "see kanaroog", millest räägin, on järgmisel fotol näha. Hea kerge variant, kuidas saada kiire eine ilusal suvepäeval või - õhtul, kui köögis ei viitsi pikalt passida :) Loomulikult võid seda valmistada ka pakendil olevate juhiste järgi, aga mina lihtsalt pakun välja variandi, kuidas seda tervislikumaks ehk aedviljarikkamaks teha ;-) Tahan ju ikkagi igapäevaselt oma "kohustuslikud" viis vilja täis saada :)


Vaja läheb:
350-500 g kana(sise)fileed
õli praadimiseks
1-2 hakitud küüslauguküünt 
peotäis hakitud spinatit
1 keskmine suvikõrvits
värskelt jahvatatud musta pipart
paar peotäit meelepäraseid idusid (soovi korral)

Lõika kana u 1-2 cm tükkideks ja pruunista kuumal pannil natukese õli sees igast küljest. Lisa hakitud küüslauguküüned ja prae segades veel paar minutit. Lisa 5 dl vett ja kanarisoto segu ning sega ühtlaseks. Kuna mina võtsin spinati sügavkülmast ja see on väikeste pallikestena, siis lisan mina selle kohe pannile. Kui kasutad värsket spinatit, siis sega see kanaroa hulka pärast küpsetamist. 

Lase kanaroal keskmisel kuumusel aeg-ajalt segades u 10 minutit küpseda. Lisa tükeldatud suvikõrvits, sega läbi ja küpseta veel paar minutit kuni riis on parajalt pehme. Keera kuumus kinni ja lase roal veel 10 minutit pannil seista. Serveerides jahvata peale musta pipart ja puista idusid, kui soovid.


Postitus sündis koostöös Bla Bandiga.

2 kommentaari:

Alli Salum ütles ...

Tegin seda rooga.Ülimaitsev, soovitan soojalt ja teen seda teinekordki.

Silja Luide ütles ...

tänan tagasiside eest, Alli! mul on selle üle väga hea meel :)