teisipäev, 19. juuli 2022

Värske kapsa supp


Värske kapsa supp maitseb eriti hea suvel, kui kõik komponendid on värskemast värskemad, äsja valmis saanud toitainete- ja maitserikkad noored viljad. Porgand on magus, kapsas erkroheline ja mahlane ning kartul nii õrna koorega, et seda ei ole vaja isegi eemaldada. Kõik köögiviljad tuleks lisada supile valmimise järjekorras, et ükski ei jääks tooreks ega kõvaks, kuid samas ei keeks liialt pehmeks ega lödiks.

Värske kapsa supi jaoks saab keeta puljongi ise kasutades kondiga liha (nt searibid, kanakintsud), kuid see siin on kiire suvine variant hakklihaga. Hakklihast võid teha frikadellid - sel juhul toimi kõige muu osas vastavalt retseptile, kuid hakklihast pallid lisa alles koos kartuliga. 

Puljongitest sobib minu arvates eriti hästi veiseliha puljong, kuid ka aedvilja- ja kanapuljongid on head. Lisada võib teisigi aedvilju, näiteks varssellerit (lõika õhukesteks viiludeks ning lisa potti koos sibula ja porgandiga), lillkapsast (lõika õisikuteks ja lisa koos kartuliga), suvikõrvitsat (lõika u 1 cm kuubikuteks ja lisa mõni minut enne supi valmimist).

Kellele meeldib nö koorene supp, võib panna paki või kaks sulatatud juustu supi sisse või pakkuda juurde hapukoort.

1 väiksem sibul
3 keskmist noort porgandit
õli praadimiseks
300 g (1 pakk) veisehakkliha
2 l (või rohkem) meelepärast puljongit
1 väike (u 500 g) noor kapsas
3 suurt kartulit
soola (soovi korral)
peotäis hakitud tilli
värskelt jahvatatud musta pipart 

Haki sibul peeneks ja lõika porgandid õhukesteks ratasteks. Kuumuta suure poti põhjas paar supilusikatäit õli ning prae madalal kuumusel sibulat ja porgandit, kuni sibul on klaasjas (kulub u 10 minutit). Lisa hakkliha, keera kuumust kõvemaks (võiks olla veidi üle keskmise) ning prae poti sisu segades mõned minutid.

Lisa potti puljong ja õhukesteks ribadeks lõigatud kapsas. Lase keema tõusta ja keeda madalal kuumusel u 10 minutit. Seejärel lisa u 1 cm kuubikuteks lõigatud kartul ja keeda veel u 10 minutit kuni kartul on pehme. 

Lisa supile soovi korral soola. Puista peale hakitud till ja jahvata pipart ning naudi. 

    Kommentaare ei ole: