teisipäev, 1. november 2022

Mahlane kõrvitsakook pähklite, porgandi ja kohupiimakreemiga




Ilmad lähevad järjest jahedamaks, päevad lühemaks ja loodus üksluisemaks (kuigi pildil olevad saialilled korjasin oma aiast alles eelmisel nädalal), nii et tuleb ennast lähinädalatel pigem tubaste tegevustega rõõmustada. Mind hetkel tõesti enam eriti õue ei kisu, samas kui suvel näiteks üritan iga võimalust vältida siseruumides aja veetmist. Just praegu on kuidagi eriti mõnus sooja teki all end kerra tõmmata, nautida head enda korjatud taimedest tehtud teed (viimasel ajal on peamiselt nurmenukutee mu tassis) ja võta kätte mõni köitev raamat, mis end käest panna ei lase (hetkel loen Obama teost "A Promised Land", mida väga soovitan). Hea raamat on muidugi igal aastaajal mu truu kaaslane, sest ega muidu ju jõuaks aastas üle 50 teose lugeda, kui seda iga ilmaga ei teeks;-)

Ja sombusel sügisõhtul sobib sooja tee kõrvale loomulikult ideaalselt üks mõnusalt mahlane ja maitserikas kook, kus köögivilju suisa kaks - kõrvits ja porgand. Kokku on aedvilju küpsetises pool kilo(!), nii et seda võib vist kohe päris tervislikuks koogiks pidada;-) Ja krõmpsuvaid metspähkleid leiab selles maiuses suisa kahes kohas - nii koogi sees kui ka selle peal:) Kuna toorjuustukreem pole tehtud võiga, vaid hoopis kohupiimaga, siis seda enam võib selle küpsetise puhul välja tuua selle kasulikkust ja taljesõbralikkust. Kui nii palju maiustada nagu mina seda teen, siis on ühe koogil puhul päris oluline, et see on toitainerikas ega pole ülemäära rammus, nii et võib vabalt kasvõi õhtul süüa:D 

Eriti hõrguks teevad selle koogi minu arvates aromaatsed maitseained, mida võib loomulikult rohkem lisada, kui retseptis kirjas on. Nii kõrvitsa kui ka porgandi seltsiliseks sobivad erinevad vürtsid suurepäraselt; lisaks kaneelile ja muskaatpähklile võib vabalt sobitada tainasse näiteks kardemoni, nelgi ja ingveri. Kui soovid magusamat kooki, siis soovitan hakkida sisse 100 g (valget) šokolaadi või lisada 100 g rosinaid või tükeldatud kuivatatud aprikoose. Igaks juhuks mainin, et see kook on üksnes mõõdukalt magus (vähemalt siis, kui täpselt retsepti järgi teha), nii et suurematel magusasõpradel tasub täitsa mõelda lisandite poole, kuigi mulle endale meeldib see kook sellisena nagu see on:)

Sarapuupähklite asemel võid kasutada Kreeka või pekaanipähkleid, samuti sobivad mandlid. Tainasse lisamiseks hakin pähklid üsna jämedalt, sest mulle meeldivad koogi sees suured pähklitükid, kuid katte peale tuleb pähklid üsna peeneks teha. Loomulikult - kui eelistad pigem peenemat pähklipuru koogi sees, siis haki ka taina jaoks pähklid väiksemaks, kuid vabalt võid pähklid ka üldse välja jätta :) 

Gluteenivaba koogi jaoks võta 1,5 tl küpsetuspulbrit rohkem (kokku 3 tl). Kasutasin seekord toortatrajahu, kuid sobivad ka muud meelepärased gluteenivabad jahud. 

Koogi võib vabalt ka horisontaalselt pooleks lõigata ja kreemi nii vahele kui ka peale panna. Kuigi kreemikiht on siis õhem, jätkub sellest siiski ilusti. 



Vaja läheb:
3 muna
180 g suhkrut
1 dl neutraalse maitsega õli
200 g kõrvitsapüreed
180 g jahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
1,5 tl jahvatatud kaneeli
0,5 tl riivitud muskaatpähklit
näpuotsatäis soola
300 g peenelt riivitud porgandit
100 g hakitud sarapuupähkleid

Klopi munad suhkruga kergelt lahti ning sega läbi õli ja kõrvitsapüreega. Teises kausis sega sõelutud jahu ülejäänud kuivainetega ning seejärel sega õrnalt ülejäänud taina hulka. Viimasena lisa riivitud porgand ja hakitud pähklid ning sega kergelt läbi.

Vala segu 22-24 cm läbimõõduga ümmargusse lahtikäivasse vormi, mis on ette valmistatud (st et põhjas küpsetuspaber, ääred määritud võiga ja jahuga üle puistatud). 

Küpseta 180-kraadises ahjus 40-45 minutit (sõltuvalt eelkõige vormi suurusest), kuni kook on pealt kuldne ja sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase koogil u 15 minutit taheneda, seejärel eemalda vormist ja jäta restile jahtuma. 

Jahtunud koogile võid raputada tuhksuhkrut, kuid soovi korral tee koogi peale kate. Selleks on vaja:
200 g (1 pakk) vanillimaitselist kohupiima
200 g (1 pakk) toasooja toorjuustu
50 g tuhksuhkrut
u 50 g peenelt hakitud sarapuupähkleid

Sega visplit kasutades kohupiim, toorjuust ja tuhksuhkur. Laota kreem jahtunud koogi peale ja soovi korral ka äärtele. Puista peale ja äärtele hakitud pähklid. 


Retsept ilmus ka D-kokaraamatus

      Kommentaare ei ole: