reede, 4. november 2022

Imelihtne ja -maitsev martsipani-šokolaadikook


Isadepäev on küll alles järgmisel pühapäeval, aga otsustasin hakata juba jagama selliseid retsepte, millega lapsedki hakkama saavad ja mis reeglina kõigile meeldivad. Esimene neist on tummine ja maitserikas šokolaadi, metspähklite ja martsipaniga maius, mis sobib suurepäraselt nii isadele kui ka lastele ning on samas lihtsamast lihtsam ja valmib väga vähese vaevaga. Tänapäeval on muidugi üks argument selle koogi puhul ka asjaolu, et see ei vaja küpsetamist ja ahju pole vaja sisse lülitada;-) Kook taheneb külmkapis, nii et elektrikulu minimaalsele ajakulule ei lisandu :) 

Ilmselt paljud juba teavad, aga eelmisel nädalal lahkus meie seast vaid 49-aastasena tuntud toiduentusiast Julie Powell. Juliet teatakse peamiselt ta projekti tõttu, mille eesmärgiks oli valmistada legendaarse telekoka ja kokaraamatute autori Julia Childi kõige kuulsama raamatu "Mastering the Art of French Cooking" järgi prantsuse klassikalisi roogasid ja sellest vändatud filmi "Julie & Julia" järgi. Olen sel nädalal sellega seoses üsna palju lugenud guru-staatuses Julia Childi kohta. Üks asi, mis mind on eriti kõnetanud, on tema lause:
"In the 1960s, you could eat anything you wanted, and of course, people were smoking cigarettes and all kinds of things, and there was no talk about fat and anything like that, and butter and cream were rife. Those were lovely days for gastronomy, I must say."

Tänapäeval on kuidagi eriti palju sellist dieedihullu-tüüpi toidusse suhtumist, paastumist ja näljutamist, mis paneb teatud asju suisa "patuseks" nimetama ja nende nautimist "patustamiseks" pidama. Koledad sõnad, mis minu, kes ma toitu jäägitult armastan, arvates kohe kuidagi toiduga kokku ei sobi. Ja kuna neid kasutatakse reeglina just selliste asjade kohta, mida ma ise palavalt armastan nagu või, värske sai, martsipan, šokolaad jms, siis häirib see mind seda enam. Kogu elu ei saa ju keedetud brokolit või lehtkapsast närida (need mõlemad on muidugi "patuvabad") ...

Nii et loodan, et see kook toob palju rõõmu ja head meelt, sest see on tõeliselt nauditav:) Ega see tõesti suures koguses igapäevasele toidulauale või terve eraldi einena ei oleks hea mõte, kuid selles maiuses ei ole kindlasti mitte midagi patust, vaid see on puhas nauding. Piisab ju täitsa ühest tükist, sest see on piisavalt tummine ja maitsekas.

Paar nõuannet ka:

* Šokolaad ei pea olema mõru, vaid pigem magusapoolne. Soovitan valida 50-70%lise kakaosisaldusega tumeda šokolaadi.

* Et martsipani oleks lihtsam hakkida, hoia seda enne külmkapis või aseta 10ks minutiks sügavkülma. Vali võimalikult suure mandlisisaldusega variant.

Vaja läheb:
200 g tumedat šokolaadi
100 g pähklite või mandlitega piimašokolaadi
200 g võid
200 g küpsiseid
100 g hapukaid marmelaadikomme
100 g sarapuupähkleid või mandleid
100 g martsipani

Tükelda šokolaadid ja või. Aseta need kastrulisse ja lase madalal tulel aeg ajalt segades sulada. Sega ühtlaseks.

Murra küpsised väikesteks tükkideks ning haki marmelaad, pähklid ja martsipan. Lisa need šokolaadisegule. Sega läbi.

Laota mass u 20X20 cm läbimõõduga neljakandilisse vormi, mis on kaetud küpsetuspaberiga. Hoia vähemalt kaks tundi külmkapis, kuni kook on tahenenud. Seejärel lõika ruutudeks. Hoia kooki külmkapis õhukindlalt suletud nõus. 


Retsept ilmus aasta tagasi siin

Kommentaare ei ole: