kolmapäev, 9. november 2022

Metspähkli-šokolaadikreem




Hõrk metspähklikreem on suurepärane nii isadepäevaks kui ka igaks muuks elujuhtumiks. Isetehtud purgike seda šokolaadist headust on igati armas kingitus, mis ilmselt iga inimese südant soojendab:) Metspähklitest kreem on ühtviisi mõnus nii pannkookide ja sarvesaiadega kui ka röstsaial, samuti sobib kasutamiseks küpsetistes. Ühesõnaga on see kreem paslik söömiseks samamoodi nagu kuulus Nutella. Samas ei ole kodune maius nii kreemjas ega pehme, kuid see-eest on selle koostis (eriti võrreldes poes müüdavaga) nö "puhas" ja lihtne. Kõik koostisained on arusaadavad ja neid on vähe, samas kui nt Nutellas (mille nimetus on muide ju pähklikreem) on metspähkleid vaid 13%, kõige rohkem aga leiab selles suhkrut ja palmiõli. 

Kui soovid seda pähklikreemi niisama söömise asemel mõnes koogis kasutada, siis blogis on mitu head varianti:





Kui aga soovid teha šokolaadi-pähklikreemi kondenspiimaga, siis selleks on üks suurepärane variant juba blogis olemas :)

Soovitan kreemi hoida õhukindlalt suletud purgis toatemperatuuril ja tarbida viie päeva jooksul. Seda võib hoida ka külmkapis (siis säilib see kauem), kuid sel juhul on pähklivõi liiga kõva, et seda määrida või lusikaga niisama purgist süüa. 

Kuigi poest on võimalik osta juba kooritud sarapuupähkleid, saab neid ka ise röstida. Selleks laota pähklid (küpsetuspaberiga kaetud) ahjuplaadile ja kuumuta ahjus 160 kraadi juures u 10 minutit. Ära pruunista (kerge kuldne jume on ok). Kalla pähklid köögiräti sisse ja hõõru sellega lahti tulnud koor maha. Võid seda teha ka näppude vahel. See osa koorest, mis on pähkli külge jäänud, võib seal olla - päris puhtaks ongi neid keeruline saada ja ega ei ole vajadustki. 

Võib kasutada tumeda asemel piimašokolaadi, kuid sel juhul soovitan lisada 1-2 sl naturaalset ehk maitsestamata kakaopulbrit.

Vaja läheb:
200 g kooritud sarapuupähkleid
150 g tumedat šokolaadi
20 g võid 
4 sl neutraalse maistega õli
4 sl mett
1 sl konjakit v brändit (soovi korral)

Aseta kooritud pähklid köögikombaini ja töötle ühtlaseks kreemjaks pastaks, milles õli hakkab eralduma. Kulub 3-4 minutit. Vajadusel lükka töötlemise ajal spaatliga pähklimassi kausi äärtelt alla (selleks pane kombain kinni). 

Tükelda šokolaad ja või ning sulata kas vesivannil, paksupõhjalises potis või mikrolaineahjus ning sega ühtlaseks. Lisa pähklimassile kõigepealt mesi ja õli ning töötle kreemjaks, seejärel lisa sulatatud šokolaad ja soovi korral ka alkohol. Töötle veel umbes minut, et moodustuks ühtlane kreemjas mass, ja tõsta meelepärasesse õhukindlalt suletavasse anumasse (nt purki). Kreem on piisavalt paks, et seda kohe tarbida. 



Retsept ilmus eelmisel kevadel siin

Kommentaare ei ole: