reede, 18. november 2022

Beseekattega šokolaadikook


Šokolaadikook kulub praegusel külmal ja pimedal ajal kohe eriti hästi ära, vähemalt minu jaoks täitsa hädavajalik novembrikuises halluses ja kaamoses:) Ja muidugi eriti hea on krõbeda muretainast põhja, suus sulava šokolaadiküllase täidise ja pehme beseekattega küpsetis!:) Aega kulub selle hõrgu koogi valmistamiseks veidi rohkem kui näiteks mõne lihtsa brownie jaoks (selliseid on siin blogis umbes kümmekond), aga see-eest on see veidi pidulikum ja pisut teistmoodi. Ja nädalavahetusel, kui rohkem võimalusi kokata ja köögis aega veeta, on ju ideaalne mõni selline asi ette võtta, mida tööpäeva õhtul teha ei viitsiks;-) Midagi keerulist siin muidugi pole - pigem vastupidi, sest tegevuskäik on igati loogiline ja kokkuvõttes mitte eriti aega-mõudev.

Šokolaadiküllases koogis on nii tumedat šokolaadi kui ka kakaopulbrit. Kvaliteetne kakaouba sisaldab 6-8% vett, 39-60% rasva ehk kakaovõid, umbkaudu 7% tärklist, 12% valku, 3-6% parkaineid, 0,9-2,3% alkaloid treobromiini ja 0,05-0,36% kofeiini. Kakaooad peenestatakse kakaomassiks, millest omakorda pressitakse välja pool rasvast ehk saadakse kakaovõi. Pressimisjäätmetest aga jahvatatakse kakaopulbrit. 

Kakaooad kasvavad kakaopuul (Theobroma cacao), mis kuulub haisupuuliste sugukonda. Kuigi kakaopuud on kasvatatud juba üle 2000 aasta, on selle akadeemiline nimetus pärit kreeka keelest ja tähendas algselt jumalate sööki. Botaaniliselt on kakaopuu kogum erinevaid rohkearvulisi sorte ja vorme, mis on tekkinud pikaajalise kultiveerimise jooksul. Kakaopuu arvatakse siiski praktilistel põhjustel ja mugavuse mõttes üheks liigiks, mis jaotatakse sorditüüpidesse. 

Gluteenivaba koogi jaoks kasuta nisujahu asemel põhjas 100 g riisi- ja 160 g maisijahu ning lisa ka 1 tl küpsetuspulbrit. Täidises aga asenda nisujahu 60 g maisijahuga. Nisujahuga valmistatud tainast on kerge rullida. Kui aga teed gluteenivaba põhja, siis soovitan pigem tainas vormi põhja ja äärtele jahuste käte abil laiali suruda. 

Põhi:
80 g suhkrut
150 g külma võid
260 g jahu
30 g kakaopulbrit
näpuotsatäis soola 
1 suur külm munakollane

Töötle suhkur ja või kas puulusika abil või köögikombainis ühtlaseks. Sega sõelutud jahu, kakaopulber ja sool (gluteenivaba põhja korral ka küpsetuspulber) omavahel, lisa võisegule ning näpi sõrmedega, haki noaga või töötle köögikombainiga saiapurulaadseks. Lisa munakollane ja 3 sl jääkülma vett ning töötle kas köögikombaini või puulusika abil ühtlaseks tainaks. 

Mätsi tainas palliks, mässi kilesse, vajuta lapikuks ja aseta pooleks tunniks külmkappi. 

Rulli tainas kas jahusel pinnal või kahe küpsetuspaberi lehe vahel u 0,5 cm paksuseks. Eemalda pealmine küpsetuspaberileht, keera tainas ümber tainarulli ka tõsta selle abil 23-24 cm läbimõõduga ümmargusse lahtikäivasse vormi, mis on eelnevalt võiga määritud ja jahuga üle puistatud. Eemalda ka teine küpsetuspaber ja lõika taina ääred ühtlaseks.  Võid taina ka soovi korral käte abil vormi põhja ja 2-3 cm kõrguselt äärtele suruda. 

Aseta tainale küpsetuspaber ja sellele omakorda raskuseks keetmata herned, oad või riis. Küpseta 200-kraadises ahjus 12 minutit, eemalda küpsetuspaber koos raskusega ja küpseta veel 3 minutit kuni tainas on pealt kuiv. 

Täidis:
200 g tumedat šokolaadi
100 g võid
2 suurt toasooja muna
3 toasooja munakollast 
1-2 sl kanget alkoholi või külma kanget kohvi
60 g suhkrut
60 g jahu

Aseta tükeldatud šokolaad ja või kaussi ning sulata vesivannil. Sega ühtlaseks.

Vahusta munakollased ja munad suhkruga ühtlaseks vahuks. Lisa šokolaadisegu, alkohol või kohv ja sega läbi. Viimasena sega spaatli abil õrnalt hulka jahu. 

Vala täidis eelküpsetatud põhjale ja küpseta 180-kraadises ahjus 15 minutit. Seejärel võta vorm ahjust ja alanda ahju temperatuur 170 kraadini. 

Kate:
4 munavalget
180 g tuhksuhkrut
2 sl vanillisuhkrut
1 tl maisitärklit
0,5 tl valge veini äädikat

Vahusta munavalged tugevate tippudega vahuks. Lisa edasi vahustades supilusikatäie kaupa suhkur ja vanillisuhkur. Viimasena vahusta kiirelt hulka maisitärklis ja äädikas.

Laota munavalgevaht koogile, aseta vorm ahju tagasi ja küpseta veel 15 minutit. Võta kook ahjust ja lase enne lahti lõikamist ja söömist täielikult jahtuda. 

Kommentaare ei ole: