kolmapäev, 22. märts 2023

Mahlane mustikakook kardemoni ja pähklitega


Kui sügavkülmas on tõesti veel eelmisest suvest marju, siis on viimane aeg need lähiajal ära kasutada. Peagi saab jälle head ja värsket kodumaist (rohelist) kraami nautida, seega ei tasu enam pikalt "vanu" toiduaineid alles hoida, kuna nende väärtus (st toitainerikkus, eelkõige vitamiinisisaldus) on praeguseks kõvasti langenud. 

Kui on aga vaja veel ideid, kuidas sügavkülmikus oma aega ootavaid marju ära kasutada, siis siin on terve hulk erinevaid ideid alates küpsetistest lõpetades smuutide ja magustoitudega. Marju sisaldavate retseptide rohkuse tõttu siin blogis saab teha ainult ühe järelduse - ma tõesti armastan marju! Mulle meeldib neid niisama (maitsestamata) jogurti või kohupiima(kreemi)ga süüa, samuti lisada magustoitudesse, küpsetistesse ja smuutidesse, sest need annavad juurde nii mahlasust kui ka kasulikke aineid ja magusa tasakaalustamiseks hädavajalikku hapusust. 

See mustikate ja mandlijahuga küpsetis on üks mõnusalt mahlane marjaküllane pähklikattega kook, mis on igati hea nii soojalt kui ka jahtunult. Seda kooki saab valmistada nii värskete kui ka külmutatud marjadega. Marju ei ole vaja enne koogile lisamist sulatada, kuid tasuks 1 sl jahuga läbi segada. Külmutatud marjadest tuleb nimelt rohkem vedelikku välja ja see võib koogi lödiks ja pudisevaks teha. 

Selle koogi jaoks sobivad nii metsa- kui ka kultuurmustikad, samuti vaarikad, kirsid, põldmarjad ja sõstrad. Kui sa kardemoni ei armasta, siis asenda see 1 tl jahvatatud kaneeli või 1 sl vanillisuhkruga. 


Vaja läheb:
160 g jahu
160 g suhkrut
60 g mandlijahu
1 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola 
0,5 tl peenestatud kardemoni 
140 g toasooja võid
2 suurt toasooja muna  
1,2 dl toasooja täispiima
1-2 sl kanget alkoholi (nt konjakit) või külma kanget kohvi
350 g mustikaid

Sega sõelutud jahu ülejäänud kuivainetega. Lisa või ja sega läbi nii, et tekib u hernetera suuruste tükkidega tainas. Lisa munad, piim ja alkohol või kohv ning töötle ühtlaseks tainaks. Ole segamisel ettevaatlik - pigem sega õrnalt ja vähe. Taina valmistamiseks võid kasutada ka köögikombaini, samuti nn lauamiskerit.

Tõsta tainas 20-22 cm läbimõõduga ümargusse lahtikäivasse vormi, mille põhjas on küpsetuspaber; ääred aga määritud võiga ja jahuga üle puistatud. Laota peale mustikad ja sega neid võinoa vms abil kergelt tainasse.

Küpseta kooki 190-kraadises ahjus 40 minutit, kuni kook on pealt kergelt pruunistunud. 

Kate:
60 g sarapuu või Kreeka pähkleid
1 sl (pruuni) suhkrut
30 g külma võid

Haki pähklid ja sega suhkruga läbi. Haki või kuubikuteks ja sega samuti pähklitega läbi. Laota pähklisegu koogile ja küpseta veel u 20 minutit, kuni keskossa sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. 

Lase koogil u 10 minutit vormis taheneda, eemalda vormist ja jäta restile jahtuma. Hoia kooki toatemperatuuril õhukindlalt suletud anumas või toidukilesse mässituna. 


Retsept ilmus suvel siin

Kommentaare ei ole: