kolmapäev, 29. märts 2023

Indiapärane fenkoli-kanahautis


Aniisimaitseline aedvili võiks meil olla palju populaarsem ja rohkem meie igapäevastes toitudes kasutust leida, sest seda on lihtne valmistada, see annab iseloomulikku mekki ja selles on ohtralt kasulikke aineid. Eelkõige muidugi pean ma siin silmas ennast - iga kord, kui fenkolit kasutan, mõtlen, et pean seda sagedamini ostma, kuid enamasti see vaid mõtteks kahjuks jääbki ... :)

Muidugi, on inimesi, kes fenkolit just palavalt ei armasta, kuid kui seda toidu sisse või puljongisse mõõdukalt lisada, siis ei tohiks selle poolt lisatav maitsenüanss mitte kedagi häirida. Just sõna "mõõdukas" on apteegitilli puhul oluline, kuna see on hea just väikeses koguses ja seda nii toidu maitse kui ka tervislikkuse osas. Suures koguses või liiga sagedasel söömisel võib fenkol põhjustada tundlikumatel inimetsel kergeid allergilisi reaktsioone

Fenkol ehk ristikööme ehk harilik apteegitill (Foeniculum vulgare Mill.) on nii aedvili kui ka maitse-, ilu- ja ravimtaim. See taim on tervikuna söödav - tarbitakse juuri, varsi, õisi, lehti, vilju ja seemneid. Nii õied kui ka lehed meenutavad tavalist aedtilli, seemnedki on sarnased, kuid suuremad ja piklikumad. Sarikaliste sugukonda kuuluv taim on sugulane näiteks porgandi, aniisi, selleri, koriandri, vürtsköömne, ja köömnega. 

Fenkoli alumiste leherootsude paksenenud osadest on moodustunud suur sibuljas ebamugul. Selles on ohtralt eeterlikke õlisid, kuid energiat vaid 12 kcal 100 grammi kohta. Kasulikuks teevad apteegitilli ebamugula ka kiudained, C-vitamiin ja mineraalained, millest enim leiab kaaliumi, kaltsiumi ja magneesiumi. 

Apteegitilli võiks sättida ka mõne jõulutoidu või muu rikkaliku söömaja roa sisse, kuna see soodustab seedimist. Seemnedki on rahvameditsiinis tuntud kui tõhus vahend seedimise edendamiseks ja soolevaeguste leevendamiseks. Aasias ja Lähis-Idas aga kasutatakse seemneid nii erinevates karrides ja hautistes kui ka lisatakse küpsetistele, marinaadidesse ja hapendamissegudesse. Lisaks keedetakse seemnetst teed, mida soovitatase kõhuhädae puhul juua. 

Ka apteegitilli harilikku aedtilli meenutavad lehed kõlbavad süüa. Nende maitse on väga sarnane mugulatele, st et neil on kerge lagritsamekk. Kasuta neid toidus nagu näiteks lehtpeterselli ja tavalist tilli. Võid neid hakkida dipikastmesse, salatitesse, küpsetatud aedviljadele, munaroogadesse, hautistesse, suppidele jne. 

Fenkolit võib süüa toorelt (näiteks salatites õhukesteks viiludeks lõigatuna), keeta, praadida, röstida, grillida, hautada, aurutada ja küpsetada. Fenkoli küpsetamisel, eriti just röstimisel, grillimisel ja praadimisel, tuleb välja selle loomulik magusus, mis tasakaalustab kerget mõrkjust. 

Vürtikas aediljahautis kana ja fenkoliga

Kanafilee võib olla nii sise-, rinna- kui ka kintsufilee. Kui selles on konte, nahka, kelmeid või liigset rasva, siis eemalda see enne kana tükeldamist.

Lisaks koriandrile haki roa peale ka tilli meenutavaid fenkolilehti. 

Vaja läheb:
400-500 g kanafileed
õli või selitatud võid praadimiseks
soola, musta pipart
1 suur sibul
1 suurem fenkoli mugul
2-3 cm jupp ingverit
3 küüslauguküünt
1 tl jahvatatud kurkumi
0,5 tl jahvatatud vürtsköömneid
200-300 g kirsstomateid
3-4 dl aedvilja- või kanapuljongit
200-300 g (1 400-grammine pakk või purk) kikerherneid
peotäis või rohkem värsket koriandrit
peotäis fenkoli lehti
serveerimiseks (pruuni või täistera-) riisi ja soovi korral ka hapukoort või maitsestamata jogurtit

Lõika kanafileest 2-3 cm suurused tükid. Sisefileed võid ka terveks jätta. Kuumuta pannil õli või selitatud või ja prae selles kanatükke nii, et mõlemad pooled on pruunistunud. Maitsesta soola ja pipraga. Võta kana pannilt ja jäta ootele. 

Haki sibul peeneks. Lõika fenkoli mugul pooleks ja seejärel õhukesteks viiludeks. Haki ingver ja küüslauk peeneks.

Kuumuta pannil veidi õli või selitatud võid ja prae keskmisest veidi madalalaml kuumusel sibulat, kuni see on klaasjas. Lisa fenkol, ingver ja küüslauk ning prae veel mõned minutid. Lisa vürtsid ja kirsstomatid ning prae segades veel mõni minut. Vala juurde esialgu 3 dl puljongit ja lase u 30 minutit madalal tulel küpseda, kuni kana ja fenkol on mõlemad pehmed ja läbi küpsenud. Vajadusel lisa küpsemise ajal puljongit.

Sega pannile vee all sõelal läbi loputatud ja nõrutatud kikerherned ning lase mõned minutid seista. Vajadusel lisa soola ja pipart. Puista peale värske koriander ja serveeri koos riisi vm meelepärase lisandiga. 


Retsept ilmus sügisel siin

Kommentaare ei ole: