neljapäev, 23. märts 2023

Mango-kohupiimakook


Kuna armastan nii mangot kui ka kohupiimakooke, siis loomulikult meeldib seegi küpsetis mulle kohe väga! :) See on kevadiselt kerge ja mahe, aga samas kreemjas, kuid pole liiga magus. Nii et soovitan soojalt, eriti muidugi teistele minusarnasetele kohupiima- ja mangosõltlastele ;-)

Kuna mangod on mahlased ja vähesäilivad, kasutan ise enamasti küpsetistes konserveeritud püreed või ostan  mangot hoopis  sügavkülmutatult. Transpordiks korjatakse mangod toorelt ja siia jõudnud viljadel ei ole reeglina sellist mesimagusat tumekollast või oranži pehmet viljaliha, nagu kohapeal valminud ja küpsena korjatud viljadel. Kui aga ostad poest püreed, siis vaata, et selles on vähemalt 90% mangot, aga õnneks leiab poelettidel ka tooteid, mille mangosisaldus on 100%. 

Mango ehk mangoploom on luuvili, mille koor sisaldab tärpentini. Oranžis või kollakas magushapus viljalihas on ohtralt suhkruid ja vitamiine, eriti aga C-vitamiini (100 g mangot sisldab u 40% meie päevasest C-viamiini vajadusest), A- ja B-grupi vitamiine. Samuti sisaldab mango mineraalaineid, näiteks kaaliumi ja magneesiumi, mis on eriti kasulikud südame tevise jaoks. Pärast mango söömist ei soovitata alkoholi ega piima tarvitada, kuna tundlikuma maoga inimestel võib see tekitada kõhuvalu. 

Mangopuu ehk India mangopuu (Mangifera indica) kuulub anakardiliste sugukonda, kus leiab ka näiteks pistaatsia. Indias kasvatati mangopuud juba üle 4000 aasta tagasi. Aasia riikides leiab mango kasutust mitmekesisemalt, kui ükski teine puuvili, kusjuures seda kasutatakse ka toorelt, mitte ainult küpsenult. Mango sobib nii soolastesse kui ka magusatesse toitudesse, levinud on selle kasutamine kastmetes, karrides,  hoidistes, salatites, kastmetes ja mitmesugustes dessertides. Mango luuseemne kõva kesta aga kasutatakse Indias küttematerjaline, samuti on tärpnetini sisaldavad viljakestad sobivad pärast kuivatamist põletamiseks. 


Põhi:
200 g šokolaaditükkidega küpsiseid
50 g võid

Purusta küpsised köögikombainis, lisa tükeldatud või ja töötle ühtlaseks. Suru küpsisepuru 22-24 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhja, mis on eelnevalt kaetud küpsetuspaberiga. Aseta vorm täidise valmistamise ajaks külma.  

Täidis:
200 g vanillimaitselist või maitsestamata kohupiima
300 g vanillimaitselist kohupiimapastat
200 g hapukoort
80 g suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
4 muna

Sega täidise ained ühtlaseks. Vala täidis vormi küpsisepõhjale ja küpseta ahjus 160 kraadi juures 55-60 minutit, kuni kook on ka keskosas enam-vähem tahenenud (õrnalt võib veel võdiseda). Tee ahjuuks praokile ja lase koogil veel vähemalt tunnike ahjus seista. Ahjust välja võetud kook jätta vormi jahtuma. Külmale koogile valmista peale kate.

Kate:
1 purk (u 400 g) mangopüreed
4 želatiinilehte

Aseta želatiinilehed külma vette ja lase neil paisuda. Pigista lehed kuivaks ja kuumuta neid koos 1 dl veega kastrulis, kuni lahustuvad. Sega vedelikku ja ära keema lase. 

Vala želatiinisegu pidevalt segades mangopüree sisse ja laota see siis koogile. Lase kattel paar tundi külmkapis taheneda, eemadala kook vormist, aseta serveerimisalusele ja lõika tükkideks. 


Retsept ilmus aasta tagasi siin

Kommentaare ei ole: