kolmapäev, 1. märts 2023

Kaks ühes - banaanikeeks ja juustukook, seltsiks kahte sorti šokolaadi



Pühad selleks korraks peetud ja aeg hakata juba järgmisele tähtpäevale mõtlema ... :) Tuleval nädalal on ju naistepäev ja selleks puhuks tegin just Nädalalõpuleht LP-sse ühe eriliselt maitserikka lõhe-rillettes'i ja tõeliselt tummise šokolaadikoogi, mille mõlema valmistamine on kahtlemata jõukohane ka neile, kes igapäevaselt süüa ei tee või muidu end kokkamises väga tugevalt ei tunne ;-)

Samas muidugi on enamik mu retsepte sellised, mis ei eelda suuremaid teadmiseid või spetsiaalseid oskuseid, vaid nendega peaksid saama hakkama lapsedki. Vahel on muidugi tore borši keeta või midagi pärmitainast küpsetada (kohupiimakorpe, kringlit vms), aga enamasti kuuluvad mu enda igapäevasele toidulauale pigem lihtsamad asjad alates salatitest, karridest ja panniroogadest lõpetades erinevate suppidega (nt frikadelli-, tomatisupp vms). Külalistele aga meeldib mulle pakkuda pigem midagi mereandidest nt veinikastmes sinimerekarpe, krevetisalatit või lõhetartari tatrajahust pliinidega või hoopis mõni soolane pirukas küpsetada. Kusjuures, eriti kiire ja lihtne variant, mille jõuab ahju lükata ka enne lühidalt ette teatanud külaliste saabumist, on see mõnus juustupirukas

Aga rääkides veel EV aastapäevast, siis seekord möödus see mul täitsa ilma kiluta (ei söönud ei võileibu ega pirukat), vaid hoopis sprottidega, mis ju tegelikult on ka kilud enamasti, kuid mitte nö tavalised kilud, vaid suitsutatud ja õlis:) Sportid on muide väga head võileivatordis, samuti on igati tore ja nostalgiahõnguline neid niisama saiaga nautida. Lapsepõlv tuleb kohe meelde ... :) Samuti meenub see, et siis olid sprotid ikkagi defitsiit - neid ei saanud mitte igapäevaselt osta, vaid pigem harva ja näiteks laatadelt jms kohtadest. 


Mahlane banaanikeeks (eriti siis, kui selles on šokolaadi) ja juustukook on kaks sellist küpsetist, mida reeglina kõik armastavad. Panin seekord need lemmikud kokku ja koos kahe šokolaadiga (tume põhja sees ja kattes; täidises valge šokolaad) sai sellest ikka päris hea kombo ;-) Kes ei usu, võib ise järele proovida :) 

Tumeda šokolaadi põhja sees võid asendada piima- või valge šokolaadiga, kuid siis vähenda veidi ka suhkru kogust, kuna need kaks on magusamad. 

Gluteenivaba koogi jaoks kasutasin riisijahu ja lisasin 1 tl küpsetuspubrit.

Suvisel ajal, kui on soojem, või kui kooki on vaja transportida või kui kook peab muidu (pikemalt) soojas seisma, tasub igaks juhuks lisada täidisesse 50-100 g valget šokolaadi.


Banaanikeeks: 
50 g toasooja võid
50 g pruuni suhkrut
1 muna
120 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
2 küpset banaani
50 g tumedat šokolaadi (soovi korral)

Vahusta või ja suhkur heledaks vahuks. Edasi vahustades lisa muna. Seejärel vahusta hulka küpsetuspulbri ja soolaga segatud jahu ning püreestatud (nt kahvli abil) banaanid, viimasena lisa soovi korral šokolaad.

Sega tainas ühtlaseks ja vala 20 cm läbimõõduga ümmargusse lahtikäivasse vormi, mille põhjas on küpsetuspaber, ääred aga määritud võiga ja jahuga üle puistatud. 

Silu taina pind ja küpseta 180-kraadises ahjus 30-35 minutit, kuni sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase koogil u 15 minutit vormis taheneda, seejärel eemalda vormist ja lase restil täielikult jahtuda. 

Juustukook:
300 g toasooja toorjuustu
300 g vanillimaitselist kohupiimapastat
200 g valget šokolaadi

Sega toorjuust kohupiimapastaga läbi. Tükelda šokolaad, sulata vesivannil ja sega juustu-kohupiimamassi hulka. 

Aseta jahtunud banaanikeeks serveerimisalusele ja pane ümber sama vormi, milles koogipõhja küpsetasid, äär. Vormi äär võiks olla õliga määritud, et kook pärast lihtsamalt lahti tuleks. Vala täidis banaanikeeksi peale ja aseta kook paariks tunniks külmkappi tahenema. 

Kaunistamiseks:
1-2 banaani 
tumedat šokolaadi
pähkleid või marju (soovi korral)

Enne serveerimist eemalda vormi äär. Kaunista viilutatud või tükeldatud banaanide ja riivitud või tükeldatud šokolaadiga, soovi korral lisa ka (hakitud) pähkleid või meelepäraseid marju. 


Retsept sündis koostöös D-kokaraamatuga

Kommentaare ei ole: