reede, 10. märts 2023

Kiire sai juustu ja kuivatatud tomatitega

Selle saia retsept ilmus juba peaaegu poolteist aastat tagasi siin, kui kirjutasin teemal, kas gluteenivaba on tervislik või mitte. Kuigi suurem gluteenivaba toitumise haip on küll mööda läinud, siis minu jaoks on see uskumatu, kuidas ikka kohtab veel aeg-ajalt mõnda inimest, kes usub siiralt, et gluteen teeb tervele inimesele midagi halba või on kuidagi ebatervislik. Loomulikult pole nisujahus (nagu nt suhkruski) midagi kasulikku, kuid see ei tähenda, et seda iga hinna eest vältima peab. Lihtsalt selliste toitainete vaeste asjadega peaks olema pigem ettevaatlik - süüa tasub siiski peamiselt ikka toitu, millest saab vitamiine, mineraal- ja kiudaineid ning muud meile vajalikku ja kasulikku. 

See sai siin on rikas nii maitsete kui ka toitainete poolest :) Seda võib süüa niisama suupistena, aga ka näiteks püreesupi kõrvale nautida. 

Kui sai ei pea olema gluteenivaba, siis võta maisi- ja toortatrajahu asemel 270 g nisujahu ja piisab 1 tl küpsetuspulbrist. Segamisega ole siis hästi ettevaatlik, kuna hoogsa segamise korral gluteen aktiveerub juba taina sees, mistõttu küpsemise ajal kerkib see vähem ega jää nii õhuline. 

Tomatid võid asendada ka hakitud oliividega. 


Vaja läheb:
100 g laagerdunud tugevamaitselist juustu
6-8 kuivatatud tomatit õlis
100 g võid
170 g toortatrajahu
100 g maisijahu
3 tl küpsetuspulbrit
1 tl soola
1 tl kuivatatud ürdisegu või punet
peotäis päevalille- või kõrvitsaseemneid või mõlemat
1 suur muna
2,4 dl täispiima
1 sl vedelat mett 

Riivi juust ja haki tomatid väikesteks tükkideks. Tükelda või ja sulata.

Sega sõelutud jahud küpsetuspulbri, soola, ürtide, seemnete ja riivitud juustuga. Teises kausis klopi muna kergelt lahti ning sega läbi piima, u 50 g sulatatud või ja meega. Lisa hakitud tomatid ning sega läbi. Seejärel sega hulka jahusegu.

Tõsta tainas etevalmistatud (st ääred määritud võiga ja jahuga üle puistatud ning põhjas küpsetuspaberi riba, mille otsad ulatuvad otstest üle ääre) piklikkusse keeksivormi, silu pind ja laota ühtlaselt üljäänud või peale. Küpseta 200-kraadises ahjus 25-30 minutit kuni sai on pealt pruunistunud. Lase saial vormis u 15 minutit taheneda ja tõsta seejärel restile jahtuma.

See sai on väga maitsev nii soojalt kui ka jahtunult. Sobib nii suupisteks kui ka püreesupi kõrvale nautimiseks. Jahtunud sai keera kas kilesse või küpsetuspaberisse ja hoia toatemperatuuril.

Kommentaare ei ole: