pühapäev, 24. jaanuar 2016

Brita kook kahel moel - klassikaline ja gluteenivaba


Brita kook ei olnud kunagi mulle suurt muljet avaldanud kuni selle hetkeni, mil sain ühe oma toiduajakirjanikust sõbra valmistatud varianti. See juhtus tema sünnipäeval juba  peaaegu kaks aastat tagasi ja oli kui ilmutus - pehme biskviit kergelt krõbeda mandlilaastudega beseega, kreemja kohupiimatäidise ja koogi üldist magusust tasakaalustavate hapukate marjadega. Sõin seda mitu tükki ja palusin loomulikult kohe ka retsepti :) Olen hõrku Britat selle järgi mitmeid kordi küpsetanud ja koogi gluteenivabaks kohandanud (fotodel ongi nisujahuta variant). Pean ütlema, et kuigi valgest rafineeritud jahust saab alati kohevama ja õhulisema biskviidi, siis maitse osas küll vahet pole - gluteenivabalt on kook sama mahlane ja tõeliselt hea! Pildid koogist tegin juba suvel, kui oli võimalik igapäevaselt imemaitsvate kodumaiste värskete marjadega maiustada, ja retsept ilmus siin, aga kuidagi on see jäänud blogisse lisamata. Plaanin Brita kooki järgmisel nädalal ühele sünnipäevale küpsetada ning avastasin ootamatult, et retseptist ei olegi veel blogipostitust saanud, vaid see on hoopis mustandite hulgas ... :)

Küpsetis on väidetavalt pärit Rootsist ja isegi BBC Good Food'is on retsept olemas. Selles on kasutatud täidises kodujuustu, mis mulle just kõige ahvatlevam siin ei tundu, aga samas võib soovi korral eksperimenteerida ;-)

Brita kook on soovitav vähemalt mõned tunnid enne serveerimist valmis teha, et maitsed saaks ühtlustuda, biskviit mahlasemaks muutuda ja kook nö kokku vajuda, et seda oleks lihtsam lõigata. Kui kasutad sügavkülmutatud marju, siis neid eelnevalt sulatada ei ole vaja, küll aga piirdu siis 300 grammi või veelgi väiksema kogusega. Talvisel ajal võib kasutada ka nõrutatud kompotikirsse või granaatõunaseemneid. 

Kui soovid terve ahjuplaadi suurust kooki, siis küpseta kahekordne kogus ehk kaks plaaditäit biskviiti. Saad need korraga ahju panna, kui kasutad pöördõhuga küpsetusrežiimi. Sel juhul alanda ahju temperatuur 180 kraadini. 

Lisan allapoole ka mulle Külli poolt saadetud Brita koogi originaalretsepti, mida võib samuti pisut tervislikumaks tuunida asendades kolmandiku kuni poole tavalisest rafineeritud nisujahust peene jahvatusega speltajahuga ja kasutades vahukoore asemel mõnda väiksema rasvasisaldusega toorjuustu või hoopis tavalist kohupiima.

Gluteenivaba  Brita

Biskviit:
3 suurt munakollast
1 dl peensuhkrut
160 g võid
1,5 dl maisijahu
1 dl riisijahu
2,5 tl küpsetuspulbrit
1 dl piima
1 tl vanilliekstrakti või 0,5 tl mandliekstrakti (soovi korral)

Beseekiht:
3 suurt munavalget
1,2 dl peensuhkrut
1 sl vanillisuhkrut
50 g mandlilaaste

Täidis:
2 dl vahukoort või 200 g toasooja toorjuustu
2 sl peensuhkrut
1 sl vanillisuhkrut
300 g vanillimaitselist kohupiimapastat
300-400 g vaarikaid, mustikaid, maasikaid või mustsõstraid

Sulata või, lase jahtuda ning vahusta munakollaste ja suhkruga. Soojenda piim käesoojaks. Sega küpsetuspulber sõelutud jahudega. Lisa muna-suhkru vahule vaheldumisi sooja piima ja jahusegu,  soovi korral ka ekstrakt, sega läbi ja laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Beseekihi jaoks vahusta munavalged tugevaks vahuks ja lisa edasi vahustades vähehaaval suhkrud. Tõsta vaht taina peale ja aja laiali. Pudista mandlilaastud sinna peale (mõned võivad jääda terveks).

Küpseta 200 kraadi juures 20 minutit kuni kook on pealt kuldpruun. Võta kook ahjust ja lase jahtuda. Lõika kook keskelt pooleks ja aseta üks pool serveerimisalusele beseekiht pealpool. 

Täidiseks vahusta vahukoor või toorjuust suhkrutega, lisa kohupiimapasta ja vahusta madalal kiirusel veel natukene. Laota 2/3 kreemist koogile, puista peale marjad ja kata need ülejäänud kolmandiku kohupiimaseguga. Tõsta peale teine pool kooki nii, et beseekiht oleks pealpool. Kaunistamiseks puista koogi peale veel marju.



Brita koogi originaalretsept

Biskviit:
3 suurt munakollast
1 dl suhkrut
150 g võid
2,5 dl jahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 dl piima

Beseekiht:
3 suurt munavalget
1,5 dl suhkrut
50 g mandlilaaste

Täidis:
2 dl vahukoort
300 g vanillimaitselist kohupiimapastat
300 g vaarikaid ja mustikaid

Sulata või, lase jahtuda ning hõõru siis munakollaste ja suhkruga vahtu. Soojenda piim käesoojaks. Sega küpsetuspulber sõelutud jahuga. Lisa muna-suhkru vahule vaheldumisi sooja piima ja jahu, sega läbi ja laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Vahusta munavalged ja suhkur vedelaks vahuks, vala taina peale ja aja laiali. Pudista mandlilaastud sinna peale (mõned võivad jääda terveks). 

Küpseta 200 kraadi juures 20 minutit kuni kook on pealt kuldpruun. Võta kook ahjust ja lase jahtuda. Lõika kook keskelt pooleks ja aseta üks pool serveerimisalusele beseekiht pealpool. 

Vahusta vahukoor, lisa kohupiimapasta ja vahusta madalal kiirusel veel natukene. Laota 2/3 kreemist koogile, puista peale marjad ja kata need ülejäänud kolmandiku vahukoorega. Tõsta peale teine pool kooki nii, et beseekiht oleks pealpool.


4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kas või, munakollased ja suhkur tuleb puulusikaga vastu kausi äärt hõõruda või vispliga vahustada?

Silja Luide ütles ...

Mina olen ise kasutanud visplit, aga originaalis oli mõeldud ilmselt puulusikat - sõna "hõõru" ustkui viitaks sellele :)

Anonüümne ütles ...

Kas põhjad võid päev varem valmis teha või kuivavad ära?

Silja Luide ütles ...

Mina olen ise teinud ka päev varem valmis ja ei ole minu arvates liiga kuiv jäänud, aga kildlasti tuleks neid hoida toatemperatuuril ja kas toidukile ümber mässida vm viisil võimalikult õhu käest isoleerida.