laupäev, 4. november 2017

Kõrvitsaga kaerahelbebatoonid - ideaalsed nii hommikusöögiks kui ka maiustamiseks ;-)


Banaani ja kõrvitsaga kaerahelbebatoone on mõnus nautida hommikusöögiks kohvi kõrvale, samuti tööle või (raba)matkale kaasa võtta või nendega niisama kodus maiustada. Toekad, aga samas tõeliselt tervislikud ja toitainerikkad - pole vist vaja uuesti üles lugeda kõiki neid häid ja vajalikke asju (vitamiinid, mineraal- ja kiudained, antioksüdandid), mida saab kõrvitsast, banaanist, kaerahelvestest, pähklitest, munast, täisterajahust, meest ja kookosrasvast. Ja ka tumeda šokolaadi kasulikest omadustest ei tasu mööda vaadata - tükike tumedat teeb head ;-)

Toitainerikas küpsetis saab magususe meest ja banaanist, mahlasuse ja ilusa värvi aga kõrvitsapüreest, pähklid annavad mõnusad krõmpsu tekstuuri. Tihti kipuvad taolised kaerahelberuudud või - batoonid pisut kuivavõitu olema, kui need on pigem niisked, pehmed ja muidu väga mõnusad nii tekstuuri kui ka maitse poolest.

Eriti tervislikuks versiooniks võib šokolaadi asemel kasutada kuivatatud ja väikesmaks hakitud puuvilju või marju (aprikoose, ploome, jõhvikaid, viigimarju) või rosinaid. Suuremad magusasõbrad võivad aga mee koguse suurendada 100 või isegi 120 grammini, aga minu jaoks on banaanist ja 70 grammist meest tulenev magusus piisav. Ka tume 70 %-ilise kakaosisaldusega šokolaad annab magusust juurde. Nii šokolaadi kui ka pähkleid lisan mina 100 g kumbagi, kuid ka juhul, kui mõlemat on 50 g, on täitsa piisav.

Kõrvitsapüree valmistamiseks tükelda ja puhasta kõrvits, aseta ahjuplaadile ja küpseta 180 kraadi juures pehmeks (kulub 30-40 minutit). Lase pisut jahtuda, koori ja töötle kas köögikombainis või saumikseriga püreeks.


Vaja läheb:
200 g kõrvitsapüreed
2 sl kookosõli
70 g mett
1 keskmine küps banaan
1 suur muna
1 tl vanilliekstrakti

70 g kaera-, pähkli- vm meelepärast jahu
0,25 tl soodat
0,5 tl küpsetuspulbrit
1 tl jahvatatud kaneeli
0,5 tl peenestatud kardemoni
0,25 tl riivitud muskaatpähklit
näpuotsatäis soola
150 g täistera kaerahelbeid

50-100 g hakitud tumedat šokolaadi
50-100 g röstitud ja kooritud metspähkleid


NB! Kui kasutad sügavkülmutatud kõrvitsapüreed, siis sulata ja nõruta see enne koogile lisamist.

Sega visplit kasutades omavahel kõrvitsapüree, õli, mesi, püreestatud (nt kahvliga) banaan, kergelt lahtiklopitud muna ja vanilliektsrakt. Teises kausis sega sõelutud jahu sooda, küpsetuspulbri, soola ja maitseainetega, lisa kaerahelbed, sega läbi. Vala segu kõrvitsapüree hulka ja sega läbi. Sega hulka hakitud šokolaad ja pähklid, aga jäta neist u neljanik alles. 

Tõsta tainas küpsetuspaberiga kaetud neljakandilisse vormi, suru ühtlaselt laiali, silu pind puista peale ülejäänud šokolaad ja pähklid ning vajuta need käega kergelt tainasse. Küpseta ahjus 180 kraadi juures 20-30 minutit sõltuvalt vormi suurusest. Küpsetis peaks olema äärtest krõbe ja kergelt pruunistunud, keskosas tahenenud. 

Eemalda vormist ja jäta restile u tunniks ajaks jahtuma, lõika viiludeks ja naudi. Hoida tasuks seda õhukindlalt sulatud anumas või küpsetuspaberisse mässituna.


2 kommentaari:

Mademoiselle ütles ...

Tere! Väga põnev retsept ja tahaks kohe järgi proovida aga kas muna võiks millegagi asendada või üldse ära jätta? Ning kõrvitsapüree osas küsimus - kui mul on hetkel 1 terve toores kõrvits ootamas, kas siis sobib toores püreeks tehtud kõrvitsa sisu või peaks seda püreed ka kuidagi kuumutama enne vms?:)

Silja Luide ütles ...

tervist, rõõm kuulda, et plaanid proovida :)

muna asemel võib kasutada sellist asja nagu flax egg, mis vegan-retseptides on üsna levinud. nt siin on õpetatud seda tegema: https://lovingitvegan.com/how-to-make-a-flax-egg/

Kõrvitsapüreed saab teha lihtsalt. Selleks tükelda ja puhasta kõrvits, aseta ahjuplaadile, küpseta 180 kraadi juures 30-40 minutit kuni viljaliha on pehme, lase pisut jahtuda, koori ja töötle püreeks. Püreestamiseks sobivad saumikser ja köögikombain, kuid kannmiskerisse on vaja ka vedelikku lisada, et see tööle hakkaks, mistõttu ei ole see parim variant. Ülejäänud püree aseta karpidesse ja sügakülmuta. Kui kasutad sügavkülmast võetud püreed küpsetises, siis kindlasti sulata ja nõruta see sõelal enne tainale lisamist.

head küpsetamist ja toredat nädalat! :)