EV aastapäevale mõeldes jõuab igal aastal mu blogisse palju erinevaid retsepte. Kuigi kiluvõileivad on igal aastal siiski laual, kui olen sõpradega seda tähtsat päeva tähistamas, siis ma ise armastan valmistada igasuguseid muid asju :) Mitte et mul midagi kiluvõileibade vastu oleks - kaugel sellest -, aga kõik teevad neid niikuinii, nii et õnneks on mul võimalus valmistada midagi põnevamat ehk sellist, mis ka mulle endale midagi pakub. Seepärast ei saaks ma ilmselt kunagi teha oma pagariäri (küsimust, kunas see tuleb, on mulle sadu kui mitte tuhandeid kordi esitatud), sest see eeldab palju rutiinset tööd, mina aga tahan teha - ja eelkõige just välja mõelda - kogu aeg midagi põnevat. Midagi uut ja huvitavat, et saaks oma lähedasi üllatada ja valmistada midagi, mida keegi varem teinud pole. Või pole teinud nii, nagu mina seda teen :)
Krõbeda musta leivaga trühvleid olen küll juba varem teinud, aga seekord said maiused just sellised ja minu arvates veelgi paremad! Aga kiludest küpsetan ma ise meelsasti pirukat (kas eriti lihtsat lehttainaga või siis muretaina ja marineeritud sibulaga varianti) või siis hoopis vormin trühvleid :)
Kui õhtusöögi lõpetuseks või hommikukohvi kõrvale on aastapäeval vaja ühte mõnusat tummist ampsu, siis need trühvlid on ideaalsed. Krõbe must leib koos pehme šokolaadi sisuga mekib tõeliselt hea.
Kui sööjate seas on peamiselt lapsed, võib 100-150 g šokolaadist asendada piimašokolaadiga, samuti tasuks siis alkoholi asemel kohvi kasutada.
Saab u 30 trühvlit
Vaja läheb:
330 g tumedat šokolaadi
30 g võid
2 dl (1 pakk) vahukoort
1-2 sl likööri Vana Tallinn või mõnda meelepärast (kodumaist) koorelikööri või külma kohvi
1-2 sl mett
Tükelda šokolaad ja või ning sulata vesivannil või muul viisil (näiteks mikrolaineahjus). Kuumuta vahukoor peaaegu keemiseni ja sega šokolaadi hulka. Lisa ka alkohol või kohv ja mesi, sega ühtlaseks ning lase massil külmkapis umbes tunnike taheneda, et sellest saaks pallid vormida.
Krõbe leivapuru:
100 g neutraalse maitsega musta leiba
30 g (pruuni) suhkrut
Murra leivaviilud tükkideks, aseta koos suhkruga köögikombaini ja töötle ühtlaseks puruks.
Kuumuta suurem pann, vala sellele purustatud leib ja rösti keskmisel kuumusel aeg-ajalt segades, kuni see on kergelt krõbe. Väiksemal pannil tasuks leivapuru röstida kahes osas, et see ühtlaselt küpseks.
Vala leivapuru pannilt suuremasse kaussi ja lase jahtuda. Kui soovid eriti peenet leivapuru, siis purusta leib veel korra köögikombainis, kuid kui eelistad suurema tükilist leivapuru trühvlite kattena, siis võid kohe šokolaadikomme selles veeretada.
100 g neutraalse maitsega musta leiba
30 g (pruuni) suhkrut
Murra leivaviilud tükkideks, aseta koos suhkruga köögikombaini ja töötle ühtlaseks puruks.
Kuumuta suurem pann, vala sellele purustatud leib ja rösti keskmisel kuumusel aeg-ajalt segades, kuni see on kergelt krõbe. Väiksemal pannil tasuks leivapuru röstida kahes osas, et see ühtlaselt küpseks.
Vala leivapuru pannilt suuremasse kaussi ja lase jahtuda. Kui soovid eriti peenet leivapuru, siis purusta leib veel korra köögikombainis, kuid kui eelistad suurema tükilist leivapuru trühvlite kattena, siis võid kohe šokolaadikomme selles veeretada.
Retsept ilmus aasta tagasi siin
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar