teisipäev, 10. märts 2020

Imehea tomatisupp krõbedate kikerhernestega



Kuigi taimne toit ei tähenda alati tervislikumat kõhutäit kui loomne (näiteks võivad veganiroad sisaldada liigselt soola ja küllastunud rasvhappeid), siis on see ikkagi vähemalt igas mõttes eetiline. Sel reedel ilmub minu sulest Nädalalõpuleht LP-s toidulugu armastatud multitalendi Hanna Martinsoniga, kes nii armsalt ja entusiastlikult veganlusest ja taimsest toidust rääkis, et sütitas isegi mind :) Kuid kui ma isegi suudaksin lihast loobuda (ma tegelikult söön seda ju praegugi harva), siis ilma mereandide, muna ja piimatoodeta ei kujuta elu kahjuks ette ... Igal juhul teen oma tervise ja loomade heaks vähemalt nii palju, et üritan süüa võimalikult palju taimset kraami. Puu- ja köögiviljad, marjad, kaun- ja teraviljad on igapäevaselt mu menüüs mitte ainult selle pärast, et need mulle maitsevad, vaid ka saamaks vajalikke vitamiine, mineraal- ja kiudaineid. Eriti kasulik on just aeviljade söömine, millest nt siin kirjutasin.

Kui aga on soov süüa imehead veganiburgerit, siis seda saab Tallinna ja Helsingi vahel sõitva Viking Line’i laeva Viking XPRS uuest restost The Burgers. Ka tavaline burger on seal muidugi hullult hea - värskest veisehakklihast kohapeal tehtud rare-küpsusastmes kotlett koos Caesari salatiga viib keele alla -, kuid taimse pihviga “kotletisai” oli samuti imemaitsev! Ma ei ole küll kunagi burksifänn olnud, aga kvaliteetset käsitsi värskest toorainest valminud restorani väärilist rooga söön alati suurima heameelega :)

Tänase taimse teisipäeva puhul jagan ühe soojendava ja vürtsika supi retsepti (ilmus käesoleva aasta alguses Nädalalõpuleht LP-s). Kui kitsejuust ära jätta või asendada taimse juustuga ning praadimiseks kasutada õli, mitte selitatud võid, siis on tegemist täitsa loomse tooraine vaba söögiga. Saia- ja leivakuubikute asemel kasutasin seekord aromaatseid kikerherneid, mis teevad minu arvates supi veelgi paremaks, aga on väga mõnusad ka niisama näksimiseks - tõeliselt tervislik asendus näiteks kartuli- või maisikrõpsudele. Samas on krõmpsuvad vürtsikad kikerherned suurepäraseks lisandiks näiteks salati, supi või pasta puhul asendamaks krõbedaid krutoone.

Kikerherneid võib krõbedaks küpsetada nii pannil kui ka ahjuplaadil - olen kasutanud mõlemat varianti. 

Vaja läheb:
1 purk (400 g) kikerherneid
2 küüslauguküünt (soovi korral)
2 sl õli või selitatud võid
1 tl paprikapulbrit
soola, musta pipart

Vala kikerherned sõelale, loputa külma veega läbi, lase nõrguda ja kuivata majapidamispaberiga. Kui küüslauguküüsi kasutad, siis koori need, aseta lapikult lõikelauale ja purusta noa küljega.

Kuumuta pannil keskmisel kuumusel 1-2 sl õli või selitatud võid ning aseta seejärel pannile kikerherned, purustatud küüslauguküüned ja paprikapulber. Prae neid aeg-ajalt segades 8-10 minutit kuni kikerherned on krõbedad. Vajadusel maitsesta soola ja pipraga. Vala pannilt ära ja lase jahtuda. 

Maitseaineid tasub supi jaoks eelnevalt praadida (nagu retseptis kirjas), et need aromaatseks muutuksid; tomatipasta aga muudab eelnev praadimine vähem happeliseks ja samuti aitab sellest paremini maitseid nö “kätte saada”. 

Kui sul jahvatatud vürtsköömneid ei ole, siis jäta need ära või lisa teisi maitseaineid pisut rohkem. Vürtsköömneid saab küll hetkel peaaegu igast poest ja need annavad spetsiifilist maitsest, kuid ilma selle vürtsita on supp ikka igati maitsev. 

Vaja läheb:
1 väike sibul
2 sellerivart (soovi korral)
4 küüslauguküünt
selitatud võid või õli praadimiseks
1 tl (suitsu)paprikapulbrit
1 tl jahvatatud tšillit või tšillihelbeid
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
3 sl tomatipastat
2 purki (kokku 800 g) purustatud tomateid 
1 tl suhkrut
1 purk (400 g) kookospiima
soola ja värskelt jahvatatud musta pipart
paar peotäit värsket koriandrit, basiilikut või tüümianilehti
100-200 g kitsejuustu
paar peotäit krõbedaks röstitud kikerherneid või saiakuubikuid

Haki sibul ja küüslauk peeneks, lõika seller õhukesteks viiludeks. Kuumuta madalal kuumusel poti põhjas õli või selitatud või ning prae selles sibulat ja sellerit 8-10 minutit aeg-ajalt segades, kuni sibul on klaasjas. Lisa peeneks hakitud küüslauk ja prae veel umbes minut. Lisa maitseained ja tomatipasta ning prae segades veel 1-2 minutit. Lisa purustatud tomatid, u 2 dl vett ja suhkur ning lase keskmisel kuumusel 10-15 minutit õrnalt podisedes keeda. 

Püreesta supp kas saumikseri abil, köögikombainis või kannmikseris. Lisa kookospiim ja kuumuta keskmisel kuumusel veel u 5 minutit. Maitsesta soola ja pipraga. Serveerimisel puista peale tükeldatud või murendatud kitsejuustu, tüümianilehti või hakitud koriandri- või basiilikulehti ja krõbedaid kikerherneid või saiakrutoone. 

    2 kommentaari:

    Pesukaru ütles ...

    Väga-väga hea supp! Ja no kuidas ta saakski halb olla, kõik head asjad koos :)
    Aga ERITI meeldis mulle tõsiasi, et mu lapsed, kes on selliste veidi eksootilisemate maitsete suhtes (kikerherned, kitsejuust, koriander) reeglina kõhklevad ja eelistavad pigem kartuliputru ja lihapalle, sõid samuti väga hea meelega ja küsisid juurde. Erilised lemmikud olid kikerherned neil, tellisid mõnikord niisama söömiseks ka :)

    Silja Luide ütles ...

    niii tore seda lugeda! eriti lahe on muidugi see, et lapsed ka sõid :) :) :) igal juhul aitäh tagasiside eest ja ilusat päeva! :)