reede, 6. märts 2020

Suus sulav juustukook kohvi ja koorelikööriga



Selle särtsaka koogi retsept ilmus sõbrapäeva puhul Nädalalõpuleht LP-s, kuid loomulikult sobib see ka naistepäevaks, kõigist muudest tähtpäevadest rääkimata. Arvestades aga koorelikööri ja kohvi sisaldust, pakuksin torti siiski pigem täiskasvanutele, seega laste sünnipäevadeks ja nt koolilõpupeoks võiks kasutada siit blogist mõne muu maiuse retsepti ;-) Samas aga pean ütlema, et kuigi naised on üldjuhul suuremad maiasmokad (seda ütlen puhtalt enda kogemuse ja vaatlustulemuste põhjal :) ), siis üldiselt eelistaks enamik neist (vähemalt minu sõpruskonnas) pigem midagi maitsvat soolast. Nt carpaccio, krevetid, ceviche ja kammkarbid (superhea kooslus safrani risotoga) on alati kindlapeale minek, eriti veel, kui naistepäevaks “kohustuslikku” jooki šampanjat juurde pakkuda ;-)

Samas muidugi võib arutada teemal, kas üleüldse peaks naistepäeva tähistama või mitte, sest naistepäeva algupärasest tähendusest on asi tänapäeval päris kaugele liikunud. Samas mind tõeliselt hämmastab, et Eestis, kus hariduse tase ja kättesaadavus on niivõrd hea (isegi kõrgharidus on tasuta), on sõna “feminism” millegipärast ikka paljudele veel täiesti tundmatu mõiste. Feministiks olemine tähendab tegelikult ju vaid seda, et inimene leiab, et mehed ja naised on/peaksid olema sotsiaalselt, poliitiliselt ja majanduslikult võrdsed, mitte et keegi vihkaks teist sugupoolt, üritaks mehi maha teha või endale allutada jne jne. Eestis, kus naistel on nt valimisõigus “juba” 103 aastat olnud, on kerge unustada, et siiani on maailmas palju riike, kus naisel on suhteliselt vähe sõnaõigust isegi iseenda ja oma kehaga seotud ksüimustes, rääkimata ühiskonnas täisväärtuslikuks liikmeks olemisest. Kuigi pole ühtegi põhjust, miks üks sugu teisest kuidagi parem oleks vms, siis paraku näitab 75 riigis  (mis hõlmab 80% inimkonnast) läbi viidud uuring, et ligi pooled inimesed arvavad, et mehed on paremad poliitilised liidrid ja u 40% leiab, et ka paremad ärijuhid. Kolmandik (!!!) aga on arvamusel, et see on täiesti aktsepteeritav, et mees oma naist peksab. Ja seda aastal 2020 ... Ikka väga kurb!

Aga positiivse poole pealt võiks näiteks läheneva rahvusvahelise naistepäeva puhul meeles pidada naisi, kes on oma panuse ühiskonna paremaks saamisele andnud hoolimata kõigist takistustest, näiteks rahvusparkide rajamisel USA-s. Või selleks, et meilgi oleks sarnaselt meestega õigus maratoni joosta. Kusjuures, ma ei tea, kas asi on ainult minus või on päriselt veel teisigi inimesi, kes iga kord Kathrine Switzeri lugu kuulates või sellest videot vaadates nutma hakkab ... Samas jälle üks põhjus juures, et olla tänulik selle eest, et oleme sündinud Eestis ja just praegu, kuigi ka meil on ikkagi valdkondi, kus arengu- ja paranemisruumi naiste ja meeste võrdsete võimaluste osas on omajagu (nt palgalõhe).

Kuna lugesin just Eia Uusi uut raamatut “Tüdrukune”, kus samuti feminismist omajagu räägib ja on selles osas soovituslik lugemine neile, kelle jaoks naine alati kõiges süüdi on;-), siis tuli mulle meelde ajakirjas “Hooaeg” ilmunud sama autori intervjuu näitleja Evelin Võigemastiga, kes muuhulgas ültes, et tema arvates on kõik lahedad mehed feministid :) Sellega loomulikult saab ainult nõustuda, sest muidugi on see ju lahe, kui mees on intelligentne ja avara silmaringiga ega arva, et naine on temast kuidagi alamas klassis. Ja kõige ägedamad mehed muideks toetavad naisi ja ühiskonna teadlikkuse tõstmist (nt läbi Feministeeriumi)! :)

Kusjuures, Feministeeriumi lehel tasub üldse ringi vaadata - seal on palju huvitavat lugemist, näiteks see artikkel on igati asjakohane ehk miks meile Eestis seda feminismi ometi vaja on?!? :)

Niiet omalt poolt soovin ilusat naistepäeva kõigile, kes on endale sõna “feminism” selgeks teinud ja eriti neile, kes end samuti feministiks peavad :) :) :)



Põhi:
150-180 g (1 pakk) küpsiseid
60-70 g sulatatud võid

Aseta küpsised köögikombaini, purusta ja sega läbi sulatatud võiga. Suru segu 22-24 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhja ja aseta külmkappi seniks, kuni täidist teed. Vormi põhja võiks eelnevalt asetada küpsetuspaberilehe, ääred aga kergelt õlitada või katta küpsetuspaberiribaga, et torti lihtsam eemaldada oleks.

Täidis:
600 g toasooja toorjuustu
180 g peensuhkrut
0,6 dl koorelikööri
8 želatiinilehte
1 sl lahustuva kohvi pulbrit või graanuleid
2 pakki (4 dl) vahukoort

Sega visplit kasutades toorjuust suhkruga, lisa kooreliköör. Aseta želatiinilehed külma vette ja lase u 5 minutit seista. Sega kohvipulber 1,5 dl keeva veega ühtlaseks kohviks ja lahusta selles kuivaks pigistatud želatiinilehed. Vala kohv peene joana ise samal ajal vispliga segades juustusegu sisse.

Vahusta vahukoor tugevaks vahuks ja sega õrnalt spaatliga juustukreemi alt üles tõstes ülejäänud täidise hulka. Vala segu vormi põhjale, silu pind ja aseta vähemalt kolmks tunniks külmkappi.

Serveerimiseks eemalda kook vormist. Kaunistamiseks sobivad šokolaadilaastud, beseeküpsised, vaarikad jm meelepärased marjad.

Kommentaare ei ole: