esmaspäev, 12. oktoober 2020

Kohupiima-õunakook


Tänane päev on õnneks juba mitmes USA osariigis ümber nimetatud põlisrahvaste päevaks ja ei kanna enam Kolumbuse päeva nime. See on minu jaoks suurepärane uudis, sest tegemist oli ühe erakordselt jubeda inimesega, kelle "vägitegudest" saab kiire ülevaate, kui lugeda nt siit või kuulata siit. Kurb, et sellisele mehele üleüldse oli nii palju ausambaid püstitatud ning mul on tõeliselt hea meel, et neid on nii vähe alles jäänud ja järjest maha võtakse Ma ei näe, et ühele massimõrvarile püstitatud monument kuidagi osa ajaloost oleks, et need peaks alles hoidma. Kas meie jätsime pärast taasiseseisvumist mõne Lenini kuju kuskile uhkelt seisma või tähistame endiselt tema sünnipäeva?!? Vastust sellele teavad ilmselt kõik ja seega tuleb ka aru saada sellest, miks põlisrahvad ja teised vähegi ajalooga kursis olevad inimesed ei taha näha Kolumbuse kujusid ega tähistada 12. oktoobrit Kolumbuse päevana. Seda enam, et Ameerikat ju ei avastatud (täpselt nagu ristirüütlid ei avastanud paganlikku Eestimaad), vaid vallutasid, mõrvasid, vägistasid, piinasid jne seal elanud põliselanikke, et saada endale maad, maavarasid, orje jne. Keda ajalugu rohkem huvitab, sel tasub lugeda nt seda raamatut USA ajaloo kohta, mis annab genotsiidist hea ülevaate. 

Aga see selleks :) Ilmselt enamik inimesi, kes jälgib vaid Eesti meediat, isegi ei tea, et suur osa maailmast tänast päeva tähistab, aga samas natukene uusi teadmisi ei tule ju kunagi kahjuks ;-)

Olen suur kohupiima ja sellest valmistatud kookide, vormide jm maiuste fänn, nii et see küpsetis mulle endale hullult meeldib! Mahlane kohupiimamaius, mis on parajalt magus, sobib suurepäraselt nii magustoiduks kui ka hommikusöögiks. 

Kohupiimavormi-laadse tekstuuriga kook on mõnusalt kerge ja on eriti meelepärane just suurematele kohupiimasõpradele (nagu ma ise). Sellele küpsetisele passib ideaalselt pohlad ja jõhvikad, et erksat värvi ja maitset juurde anda. 

Nisujahu saad asendada riisi- või toortatrajahuga, kui soovid gluteenivaba kohupiima-õunavormi. Mina olen kasutanud toortatrajahu, et olek tervislikum :)

Vaja läheb:
3 muna
4 sl suhkrut
600 g (3 pakki) vanillimaitselist või rosinatega kohupiima
150 g hapukoort
130 g sulatatud võid
5 sl jahu
400-500 g hapusid õunu
1 sl jahvatatud kaneeli või kaneelisuhkrut
peotäis või paar pohli või jõhvikaid (soovi korral)

Klopi munad kergelt suhkruga lahti, sega hulka kohupiim ja hapukoor, seejärel sulatatud ja pisut jahtunud või. Viimasena lisa sõelutud jahu, sega ühtlaseks ja laota küpsetuspaberiga kaetud või võiga määritud ja jahuga üle puistatud 20x30 cm läbimõõduga neljakandilisse ahjuvormi. Laota peale õhukesteks viiludeks lõigatud õunad ja puista ubinatele kaneel või kaneelisuhkur. Soovi korral lisa ka marjad. 

Küpseta kohupiimakooki 180 kraadises ahjus u 50 minutit kuni see on tahenenud, hakkab äärtest pruunistuma ja õunad on pehmed. Lase vormis jahtuda ja lõika tükkideks. Parim külmana. 

Kommentaare ei ole: