neljapäev, 15. oktoober 2020

Mereandidega tomatisupp


Toekas ja maitseküllane mereanni-tomatisupp on ideaalne nii tänaseks kalapäevaks kui ka üldse praeguseks sombuseks aastaajaks. See tummine roog on toitainerikas ja mõnusalt soojendav ning täidab hästi kõhtu, nii et suurepärane supp aina jahedamaks ja pimedamaks muutuvate ilmade jaoks;-)

Krevettidega olen suppi varemgi teinud, näiteks see on üks tõeliselt mõnus vürtsikas supp, mis ilmus ka Delfis, kuna jäi sealsele toidutoimetajale silma. Eriti head on aga krevetid minu arvates niimoodi ehk vürtsika kastmega salati juures. Suppidest on ilmselt blogis olemasolevatest sarnaseim minestroone, mis on samuti aedviljarikas ja hästi hea;-)

Mu terrassil kasvab veel ohtralt basiilikut, seetõttu sai just see maitsetaim supi jaoks välja valitud, kuid selle võid vabalt asendada mõne muu endale meelepärase ürdiga. Selle supi sisse sobib minu arvates ideaalselt koriander, samuti lehtpetersell, pune ja tüümian. Aga miks mite hoopis till või murulauk?!? :)

Mul on seekord kasutusel tursafilee ja jahutatud koorimata krevetid. Tursa puhul tuleb kahjuks osta terve filee, aga õnneks kaaluvad väiksemad 300-400 g, mis on supi jaoks täpselt paras kogus. Kui kasutad sügavkülmutatud krevette, siis kindlasti sulata, nõruta ja kuivata need korralikult enne kasutamist. Kui tarvitad juba puhastatud krevette, siis piisab 200-300 grammist. Kui ise puhastad, siis ära unusta selja pealt  soolikat ära tõmbamast, mis enamasti on must või hall, aga vahel võib olla ka täitsa läbipaistmatu. Selle ära tõmbamiseks tee terava noaga selja ülaosa keskele sisselõige, võta soolikast kinni ja tõmba välja - tuleb ilusti tervena ära. 

Mina praen krevetid enne supile lisamist alati läbi, aga kui seda teha ei soovi, siis lisa need potti mõni minut enne kala. 

Kui armastad vürtsikamat toitu, siis lisa tšillipipar koos sisuga; kui tahad piegm vähem krehvtist, siis eemalda sisu ja seemned enne toidule lisamist. 

Kui kasutad teisi makarone kui mina, siis vaata kindlasti enne pakendilt konkreetset valmimisaega - oluline on, et need oleksid al dente ehk mitte päris pehmed. Minu arvates on selle supi jaoks ideaalsed just pisikesed sarvekesed (kasutasin Panzani omi). 

Puljongit lisa vastavalt sellele, kui vedelat suppi soovid. Kui lisada vaid liiter, siis on supp üsna paks, isegi pigem pajaroa-laadne, kuid kahe liitriga saab juba päris vedela supi. Kui meeldib veel rohkema vedelikuga supp, siis lisa vett.

Kui muidu pakun sarnase tummise tomati-mereannisupi juurde krõbeda koorikuga saia, siis selle supi puhul ma seda ei tee, kuna siin on niigi makaronid juba sees ja minu jaoks sellest jahukogusest täiesti piisab, eriti veel, kui suppi õhtusöögiks süüa ;-) Küll aga sobib selle supi juurde ideaalselt kuiv valge vein, samuti kerge (alkoholivaba) õlu :)

Soovin kõigile maitsvat neljapäeva! 


Vaja läheb:
1 suurem porru
1 suurem porgand või 2 varssellerit või mõlemat
4 küüslauguküünt
1 tšillikaun
200 g kirsstomateid
õli või selitatud võid praadimiseks
1 kg (2 pakki) Panzani tomatipüreed
1-2 l kala- või köögiviljapuljongit
300-400 g (valge) kala fileed (nt tursk)
300-400 g koorimata krevette
värskelt jahvatatud musta pipart
1 sl suhkrut
vajadusel soola
paar peotäit värsket basiilikut vm meelepärast maitserohelist

Lõika porru, porgand või seller õhukesteks viiludeks; haki küüslauk ja tšilli peeneks; lõika tomatid pooleks. Kuumuta potis keskmisest pisut madalamal kuumusel õli või selitatud või ning prae selles sibulat, sellerit ja porgandit u 10 minutit (aeg-ajalt segades), kuni need on peaaegu pehmed. Lisa tšilli, küüslauk ja tomatid ning prae veel mõni minut. 

Lisa potti tomatipüree ja puljong, keera kuumust pisut juurde ning lase supil keema tõusta. Lisa makaronid ja keeda u 13 minutit kuni need on peaaegu pehmed. Maitsesta suppi suhkru, vajadusel ka soolaga.

Samal ajal, kui supp pliidil podiseb, lõika kala 1-2 cm tükkideks. Puhasta krevetid ja prae neid (st ainult krevette, mitte kala) pannil õli või selitatud või sees kummaltki poolt paar minutit, kuni need muutuvad roosaks. Maitsesta natukese soola ja pipraga.

Kui makaronid on peaaegu pehmed, keera kuumus kinni, lisa potti kala, sega läbi, aseta potile kaas ja lase supil 5-10 minutit seista. Seejärel lisa krevetid ja (soovi korral peenemaks hakitud) basiilikulehed vm meelepärane maitseroheline, sega läbi ning serveeri kohe. Jahvata peale musta pipart ja puista veel basiilikulehti. 


Retsept valmis koostöös Panzani'ga

Kommentaare ei ole: