kolmapäev, 27. oktoober 2021

Eriti mahlane kodune õunakook


Nautisin kaks nädalat imelist Hispaaniat, kus lisaks imeheale toidule (Baskimaa on põhjendtult üks maailma hinnatumaid kulinaaripiirkondi), vaheldusrikkale loodusele (suursugused mäed, värviküllased viinamarjaistandused, meri, maalilised matkarajad jne), armsatele linnakestele ja soojadele ilmadele on sõbralikud ja viisakad inimesed, kes muide on ka päris targad;-) Või kes on vähem tark, see vähemalt arvestab teistega, nii et u 90% elanikest on vaktsineeritud ja pandeemia seljatatud. Piiranguid ei ole ja kõik on avatud!:) Siseruumides tuleb küll maski kanda, mida ka eranditult kõik väga kohusetundlikult teevad, kuid see on ju pisiasi, mis isegi mainimist ei vääri - vähemalt mitte selles osas, et see kuidagi koormav oleks. Inimesed on silmnähtavalt rõõmsad ja naudivad vabadust, mida praegusel ajal liiga palju ei kohta ning mis samas teeb reisimise seal riigis eriti nauditavaks:) Olgem rohkem nagu hispaanlased! :):):) 

See õunakook on aga kohe eriliselt mahlane:) Seda on kerge valmistada ja selle kõik koostisosad on reeglina kodus olemas. Ausalt öeldes, kui kooki viimati küpsetasin, siis sõin kohe korraga veerandi üksi ära, kuigi see oli juba jahtunud, sest niiii hea oli!:) 

Mina kasutan võimaluse korral alati koduaia Antonovkaid, mis on nii selle koogi kui ka küpsetiste jaoks üldiselt ideaalsed. Need on hapud ja pehmed ning kook nende ubinatega sulab suus sõna otseses mõttes. Minu lemmikõunad on muide ka ühe mu lemmiknäitleja Mari Lille meelest parimad küpsetamiseks;-) Mul oli suur au teha temaga viimasesse Nädalalõpuleht LP-sse lugu, milles ta jagab imehead keeleretsepti. 

Eelmisesse LP-sse said aga kirja kaks retsepti sügisandidega, mis valmivad mugavalt ühel pannil:) Selle reede roogades on aga peaosa kõrvitsal;-)


Seda mõnusat maiust saab teha ka gluteenivabalt. Selleks asenda nisujahu toortatra- ja maisijahuga (mina olen mõlemat võrdselt pannud) ning lisa veel 1 tl küpsetuspulbrit (kokku siis 3 tl).

Vaja läheb:
600-700 g hapusid õunu (puhastatud õunte kaal)
100 g võid
100 g jahu
2 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
130 suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
3 muna
1 dl piima 
1-2 sl kaneelisuhkrut
tuhksuhkrut (soovi korral)

Lõika puhastatud õunad õhukesteks viiludeks. Sulata või ja lase pisut jahtuda. Sega sõelutud jahu küpsetuspulbri ja soolaga. 

Teises kausis klopi munad suhkrutega lahti, lisa pool sulatatud võist ja piim. Sega ühtlaseks, lisa jahusegu ja sega õrnalt läbi. Viimasena sega õunad õrnalt taina hulka. 

Tõsta tainas ettevalmistatud (sh võiga määritud ja jahuga üle puistatud) 24-26 cm läbimõõduga (lahtikäivasse) vormi, nirista peale teine pool sulatatud võist ja puista ühtlaselt peale kaneelisuhkur. Küpseta 200-kraadises ahjus 30-40 minutit kuni kook on pealt pruunistunud ja sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja.

Lase ahjust välja võetud koogil u 15 minutit taheneda, seejärel eemalda vormist ja naudi kohe. Soovi korral puista peale tuhksuhkrut. 


Minu retsept ilmus ka D-kokaraamatus

6 kommentaari:

Aivi ütles ...

See on kindlasti kõige mahlasem ja mõnusam õunakook, mida olen saanud! Kõige tähtsam, et suutsin selle ise , teie retsepti järgi teha. Nii lihtne kook ja imemaitsev. Suur tänu jagamast!

Silja Luide ütles ...

oi, aitäh Sulle, Aivi, tagasiside eest! mul on tõeliselt hea meel selle üle! ja kindlasti ära alahinda ennast köögis - enamik asju tunduvad palju lihtsamad, kui need ise ette võtad :) ilusat nädalavahetust!

Unknown ütles ...

Silja, Sinu retseptid on võrratud. Kokkan ise ka suht palju, aga kui tahan midagi uut proovida, siis päris kindlasti tuleb see Sinu retseptivaramust. See kook siin tuli tõeliselt maitsev, aitäh Sulle :*! Ma õunu panin puhastatud koguses, kas see oli õige? Igaks juhuks kontrollin, sest nii või teisiti sõi mu pere selle paari tunniga ära :)!

Silja Luide ütles ...

nii armas! ja tänan - suur rõõm seda lugeda :)

väga lahe, et õunakook meeldis teilegi! puhastatud õunte kaal on tõesti see, mis retseptis kirjas. mul on reeglina ka ära märgitud, et inimestel oleks lihtsam ega peaks pead murdma selle üle.

toredat nädalavahetust ja loodan, et leiad siit edaspidigi palju häid ja maitsvaid retsepte! :)

Merilin ütles ...

Tänan tõeliselt hea retsepti eest! Tegin ka antoonovkatest, suurele ahjuplaadile kahekordse koguse - see maitse ja mahlasus oli ikka superluks! Õunu ei koorinud, riivisin köögikombainis koos koortega (südamikud võtsin välja). Plaanin seda kindlasti veel teha ja siis juba 3x koguses :).

Silja Luide ütles ...

Merilin, niiii tore on Su kommentaari lugeda :) aitäh! head küpsetamist edaspidiseks! :)