teisipäev, 23. august 2022

Kukeseenepirukas tsukiini ja sinihallitusjuustuga

 


See on mul blogis juba mitmes kukeseenepirukas :) Kuigi seda pirukat võib teha ka muude seenetega, on minu jaoks see kõige parem kukeseentega. Kukeseen on juba lapsest saadik olnud mu lemmikseen ja on seda siiani, kuigi armastan ka erinevaid riisikaid ja puravikke. 

Selle suve esimeses suvikõrvitsat sisaldavas postituses u kuu aega tagasi kirjutasin, et tavapärast tsukiini-uputust veel pole. Nüüdseks on see muidugi juba ammu käes ja pisikesi maitsvaid rullkõrvitsaid tuleb juurde kiiremini, kui jõuab ära süüa, kuigi mul on see vili peaaegu igapäevaselt menüüs:) Suvikõrvitsast "lasanjetki" olen nüüdseks juba kaks korda teinud ja valmistan peagi jälle, sest lihtsalt nii hea on! :) 

Mul on blogis väga palju soolaseid ja magusaid suvikõrvitsaretsepte, aga laupäeval kirjutas Kersti Eero ajalehes "Õhtuleht" samuti sellest suvisest viljast ning sealt leiab päris mitu head ideed ja retsepti, mida head ja paremat valmistada. Minagi andsin oma 5 senti mõne nõuande näol ;-)

Mina lisasin suvikõrvitsat seekord ka kukeseenepirukasse, kus kaaslaseks ka noor kartul. Ekstra vunki annab juurde sinihallitusjuust, kuid kui sa seda ei armasta, siis asenda see mõne muu meelepärase juustuga. Eriti hästi sobivad siia pirukasse feta- ja kitsejuust, kui ka mõni kõvem pikalt laagerdunud juust on riivitult täidisesse ideaalne. 

Igaks juhuks mainin, et blogis on mul juba ees suisa kaks kukeseenepirukat - üsna klassikaline quiche ja üks juusturikas lehttainaga küpsetis

Nisujahu asemel kasutasin mina riisi- ja maisijahu segu ning lisasin 1 tl küpsetuspulbrit. Põhi tuleb küll pudisev, aga vähemalt saavad seda nautida ka need inimesed, kellele nisuajhu vastunäidustatud. 

Põhi:
100 g külma võid
100 g keedetud kartulit
150 g jahu
0,5 tl soola
0,5 tl kuivatatud punet, tüümiani vms

Tükelda või ja kartulid. Aseta kõik komponendid köögikombaini ja töötle ühtlaseks. Vajadusel lisa 1-2 sl külma vett. Taina saad teha ka käsitsi. Selleks sega kuivained, lisa kahvliga purustatud kartulid ja tükeldatud või ning haki kas noaga või näpi sõrmedega kiirelt ühtlaseks. 

Mätsi tainas palliks, keera toidukilesse, vajuta lapikuks ja aseta pooleks tunniks külmkappi. Seejärel rulli tainas lahti või suru kohe 24 cm läbimõõduga ümmarguse lahtikäiva vormi põhja ja u 2 cm kõrguselt äärtele. Vorm peaks olema eelnevalt võiga määritud ja jahuga üle puistatud, põhja võid asetada küpsetuspaberi. 

Torka põhi kahvliga tihedalt läbi ja küpseta 200-kradises ahjus 5 minutit.

Täidis:
300 g kukeseeni
u 1 sl (oliivi)õli
1 väike suvikõrvits (kaal 150-200 g)
1 sl võid
soola, pipart
3 muna
2 dl (1 pakk) vahukoort 
2 sl nisu- või riisijahu
100 g sinihallitusjuustu

Kuumuta pannil õli ja pra selles seeni kuni neist välja tulnud vedelik on peaaegu aurustunud. Lõika suvikõrvits u 1 cm tükkideks, lisa pannile ja prae veel u 5 minutit. Lisa või, maitsesta soola ja pipraga ning kuumuta paar minutit.

Klopi munad kausis lahti ning sega need läbi vahukoore ja jahuga, lisa murendatud juust. 

Laota seened koos suvikõrvitsaga pirukapõhjale, vala peale muna-juustusegu ja küpseta 180-kraadises ahjus 35-40 minutit kuni täidis on peaaegu tahenenud ja hakkab kergelt kuldseks muutuma. 

Lase pirukal enne lahti lõikamist 20 minutit vormis taheneda. 


Retsept ilmus mõni nädal tagasi siin

2 kommentaari:

Maris ütles ...

Mis sobiks alternatiiviks kui sinihallitusjuust üldse ei maitse. Saan aru, et peaks olema pikantsem maitse, seega ehk mõni laagerdunud gouda või kitsejuust?

Silja Luide ütles ...

tere, Maris!

ma ise siin postituses soovitasin fetat või kitsejuustu, kuid mõni laagerdunud juust on samuti alati hea (nt pecorino, parmesan, grana padano või mõni nende kodumaine alternatiiv ngu Forte või midagi Andre farmist). muidugi võib ka mõnda goudat panna, aga ma ise selle juustu fänn pole ja seepärast kasutan seda ise harva. tegelikult ei pea pikantne maitse olema (ma lihtsalt seekord katsetasin sinihallitusjuustuga), sest pirukas on niigi väga hea. oluline on, et lisad pirukasse selle juustu, mida ise armastad või mis vähemalt ei häiri :)

head küpsetamist!