neljapäev, 4. august 2022

Suviste marjadega sidrunikook



See on üks mõnusalt hapu-magus (just nimelt "hapu" mitte tavapäraselt "hapukas") kook kreemja sidrunitäidise ja muretainast põhjaga, millele marjad särtsu lisavad. Et ma küpsetasin just napooleonikooki (vahele tegin selle keedukreemi) ja pavlovat sidrunikreemiga, siis võin kätt südamele pannes kinnitada, et see kook siin on absoluutselt 🤣  kindlasti lihtne! Põhja saad vaid mõne minutiga köögikombainis valmis teha, täidis aga valmib mikserit kasutades peaaegu sama kiirelt. Muu aeg kulub juba ahjus küpsemisele, kuid samal ajal on ju võimalik muid asju teha. Sidrunitest mahla kätte saamine võib olla ka muidugi challenge, aga kui sul on normaalne sidrunipress (ma ise kasutan Fiskarsi oma), siis tegelikult käib see päris kiirelt (sidrunite pressimiseks ja koore riivimiseks mul kindlasti üle 10 minuti ei kulunud, pigem läks vähem aega). 

Gluteenivaba koogi jaoks kasutasin riisi- ja maisijahu segu nii põhjas kui ka täidises. Küpsetuspulbrit ma jahu hulka ei seganud, kuid soovi korral võid seda teha, et asendada puuduvat gluteeni ja parandada siduvust. Põhjale lisa 1 tl; täidisele 0,5 tl.

Põhi:
160 g jahu
100 g külma võid
50 g suhkrut
näpuotsatäis soola
1 sl piima

Aseta sõelutud jahu, suhkur, sool ja tükeldatud või köögikombaini ning töötle riivsaia meenutavaks puruks. Lisa piim ning töötle kiirelt ühtlaseks tainaks (kulub vaid mõni sekund). Tõsta tainas u 20X20 cm neljakandilisse vormi, mis on kaetud eelnevalt küpsetuspaberiga, ning vajuta supilusika tagumise küljega ühtlaseks. 

Küpseta ahjus 190 kraadi juures 20 minutit kuni põhi on kuldpruun. Võta vorm ahjust ja alanda kuumus 180 kraadini. 

Täidis:
4 toasooja muna
280 g suhkrut
4 sidruni peenelt riivitud koor ja mahl
120 g jahu
150 g vaarikaid, mustikaid, musti sõstraid vm meelepäraseid marju

Vahusta munad suhkru, sidrunimahla ja -koorega heledaks kohevaks vahuks, seejärel lisa edasi vahustades jahu. Laota segu eelküpsetatud põhjale ja puista peale u 100 g marju. 

Küpseta ahjus 20-25 minutit kuni täidis on tahenenud. Lase koogil vormis jahtuda ja lõika ruutudeks. Kaunista ülejäänud marjadega. Hoia kooki külmkapis.


Retsept ilmus ka D-kokaraamatus

Kommentaare ei ole: