reede, 26. august 2022

Põldmarja-kodujuustu kook mandlilaastudega



Kirjutasin sel suvel põldmarjast pikemalt siin. Peab ütlema, et see on üks väga palju segadust tekitav mari:) Näiteks pildil ei ole koogi peal kaunistuseks üldsegi mitte põldmarjad, kuigi nii on karbi peal poes kirjas, vaid põõsasmurka kultuursort pampel ehk aedmurakas. Ja tegelikult ei ole põldmari ka üldsegi mitte mari, vaid selle vili on koguluuvili. Iga koguvilja terakese ehk osaluuvilja sees on luu nagu näiteks kirsil ja ploomil. 

Põldmarja ehk põldmuraka kohta võib öelda ka marivars, põldvääne ja karumari. Selles on palju vitamiine ja mineraalaineid ning see on igati maitsev nii värskelt süüa kui ka toitudele ja hoidistele lisada, küpsetistest rääkimata. Minu lemmik on see mahlane mandlimekiga kodujuustu kook, mis meeldib enamasti nii suurtele kui ka väikestele, seega sobib hästi ka kooli alguse tähistamiseks. Ja kuna selle valmistamises ei ole mitte midagi keerulist, siis saavad sellega lapsedki hakkama. 

Kui sul parasajagu põldmurakaid ei ole, siis kasuta nende asemel sõstraid, vaarikaid, tikreid või mustikad, sügisel aga sobivad eriti hästi koogi sisse hapukad õunad, millele võid lisada mitseks ja värviks peotäie pohli või jõhvikaid. Kevadel aga kasuta marjade asemel tükeldatud rabarbrit. 


Põldmarjad võivad olla ka sügavkülmast võetud. Enne koogile lisamist neid sulatada ei ole vaja, kuid võiksid lisada täidisele sel juhul 2 sl jahu (kokku siis 3 sl).

Purutainas:
200 g nisujahu ja 0,5 1 tl küpsetuspulbrit VÕI 
200 g riisijahu ja 1 tl küpsetuspulbrit
1 sl vanillisuhkrut
3 sl suhkrut
50 g mandlilaaste
100 g külma võid 

Sega omavahel kõik kuivained, sh mandlilaastud. Tükelda või ja haki noaga või näpi sõrmedega kiirelt purutainaks. Aseta tainas täidise valmistamise ajaks külmkappi.

Täidis:
4 muna
3 sl suhkrut
380-400 g (1 tops) klassikalist või hapukoorega kodujuustu
200 g (1 pakk) vanillimaitselist kohupiima
1 sl nisu- või riisijahu
200-300 g põldmarju
peotäis mandlilaaste
peotäis põldmarju ja mündi- või melissilehti (soovi korral)

Klopi munad suhkruga kergelt lahti ning sega läbi kodujuustu, kohupiima ja jahuga. 

Määri 24-26 cm läbimõõduga ümmargune vorm võiga ja puista üle jahuga. Laota 2/3 tainast vormi põhja, vala peale täidis, puista sellele marjad ja seejärel kata ülejäänud tainaga. Kõige peale puista peotäis mandlilaaste. 

Küpseta 200-kraadises ahjus 30 minutit. Lase koogil vormis jahtuda ja aseta see siis kuni söömiseni külmkappi. Kook on parim jahtununa või külmana. Serveerimisel puista soovi korral peale veel värskeid põldmarju ja mündi- või melissilehti.


Retsept ilmus u kuu aega tagasi siin

Kommentaare ei ole: