reede, 17. veebruar 2023

Musta leiva-metspähkli tort kohupiimakreemiga



Juba nädala pärast on meil võimalus tähistada taaskord vaba ja iseseisva Eesti Vabariigi aastapäeva. Pärast mullust 24. veebruari on see muidugi hoopis teise tähendusega - ilmselt saavad kõik aru, kui tänulikud  oma vabaduse eest olema peame. Loodetavasti on kodumaa sünnipäev sel aastal hoopis rõõmsam, sest lootust on, et peagi on sõjaõudused lõppenud ka Ukrainas. 

Mul on blogisse aastate jooksul kogunenud väga palju iseseisvuspäevaks sobivaid retsepte, kuid lisan siia  juba esimese selle aasta küpsetise, kus loomulikult sees ka meie oma traditsiooniline rukkileib. Šokolaadiküllane metspähklikook koos õrna kohupiimakreemi ja mahlaste mustikatega sobib nii aastapäevaks kui ka muudeks tähtpäevadeks ideaalselt. Seda pidulikku torti ei ole keeruline valmistada ja selle saab juba eelmisel õhtul valmis teha.

Hetkel on röstitud sarapuupähkleid enamikes poodides saada. Võid kasutada ka nö tavalisi metspähkleid, kuid need tuleks enne ahjus röstida ja koor eemaldada. 

Soovitan kasutada 70%ilise kakaosisaldusega tumedat šokolaadi. Sobivad loomulikult ka väiksema kakaosisaldusega šokolaadid, kuid need on tavaliselt magusamad ja siis võid ka suhkru kogust veidi vähendada. 

EV aastapäeva puhul võiks kasutada pigem mõnda kodumaist alkoholi, näiteks Vana Tallinna likööri või viina, kuid ka konjak või brändi sobib koogi sisse hästi. Kui aga alkoholi ei soovi tainasse lisada, siis asenda see külma kange kohviga. 

Koogi võib teha ka väiksemasse vormi (nt 20-22 cm läbimõõduga), kuid sel juhul on küpsemisaeg pikem (võib kuluda u 1 h). 

Kook:
150 g röstitud ja kooritud sarapuupähkleid
2 viilu musta leiba 
300 g tumedat (70%ilise kakaosisaldusega) šokolaadi 
2 sl Vana Tallinna likööri või viina
150 g toasooja võid
150 g (pruuni) suhkrut
4 toasooja muna
200 g toasooja toorjuustu
(kultuur)mustikaid kaunistamiseks

Kui pähklid on koorega, siis aseta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja rösti 150-kraadises ahjus 10 minutit, kuni koor hakkab lahti tulema ja pähklid õrnalt pruunistuma. Aseta pähklid köögiräti sisse ja hõõru neilt koor ära. 

Aseta jahtunud ja kooritud pähklid koos tükkideks murtud leivaga köögikombaini ning töötle ühtlaseks riivsaia meenutavaks puruks. 

Tükelda šokolaad, aseta koos alkoholiga kaussi ja sulata vesivannil. Sega ühtlaseks ja lase veidi jahtuda.

Vahusta või suhkruga kohevaks vahuks. Lisa edasi vahustades ükshaaval munad, seejärel šokolaad ja toorjuust. Viimasena sega hulka pähkli-leivasegu. 

Tõsta tainas 22-24 cm läbimõõduga ümmargusse lahtikäivasse vormi, mille põhjas on küpsetuspaber ja ääred määritud võiga ja jahuga üle puistatud. Silu taina pind ja küpseta 170-kraadises ahjus 45-50 minutit, kuni kook on tahenenud. Lase koogil vormis jahtuda, aseta serveerimisalusele ning kaunista kreemi ja mustikatega. 

Kreem:
200 g toasooja toorjuustu
200 g vanilli-kohupiima
3 sl tuhksuhkrut

Vahusta kõik koostisosad ühtlaseks. Kreemi võid asetada kas pritskotiga või laotada spaatliga koogile või pakkuda hoopis koogi kõrvale, et igaüks saab ise meelepärase koguse võtta. Kaunistuseks puista koogile mustikaid. 

 
Retsept ilmus aasta tagasi siin

Kommentaare ei ole: