teisipäev, 21. veebruar 2023

Kihiline musta leiva kodujuustu-kohupiimakreemi dessert


Pidupäev on juba vaid mõne päeva kaugusel, seega on just paras aeg jagada ühte selleks puhuks sobivat retsepti. See on lihtsamast lihtsam magustoit, mis pole liigselt magus ega rammus ja sobib suurepäraselt ka hommikusöögiks. Selle jaoks ei ole vaja ahju sisse lülitada, mis praegusel ajal on ju suurepärane, samuti pole tarvis mingeid erilisi oskusi. Tegelikult ei pea isegi köögikombaini kodus olema, sest leiva võid ka noaga peeneks hakkida või hoopis riivida. Lihstalt köögikombain purustab röstitud leiva paraja suurusega puruks umbes minutiga, kuid käsitsi kulub veidi rohkem aega. 

Hea oleks kasutada siin värskeid mustikaid, kuid kui võtad marjad sügavkülmast, siis kindlasti sulata ja nõruta need liigsest vedelikust enne magustoidule lisamist. 

Magustoidu soovitan vahetult enne serveerimist anumatesse asetada, et leivapuru krõbedam oleks, kuid loomulikult võid selle ka varem valmis teha. 

Vaja läheb:
400-500 g (kultuur)mustikaid

Leivakiht:
6 viilu (u 200 g) musta leiba 
u 50 g ehk peotäis (kooritud) sarapuupähkleid

Rösti leivaviilud rösteris krõbedaks ja lase jahtuda. Murra tükkideks, aseta köögikombaini, lisa peotäis (kooritud) sarapuupähkleid ja töötle puruks. Puru ei pea olema ühtlaselt peen - midagi ei juhtu, kui mõni leivatükk on veidi suurem.

Kreem:
200 g (1 pakk) vanilli-kohupiima
300 g (1 toru) vanilli-kohupiimapastat
200 g (1 karp) klassikalist või hapukoorega kodujuustu
3 sl tuhksuhkrut
1 tl vanilliekstrakti või 1 sl Vana Tallinna likööri (soovi korral)

Seta kõik komponendid kaussi ja sega ühtlaseks. Hoia kreemi kuni magustoidu kokkupanekuni külmkapis. 

Aseta kreem, leivapuru ja mustikad 4-6 magustoidukaussi või -pokaali kihiliselt, nii et tekiks sini-must-valge muster. Kaunista kuivatatud või külmutatud rukkililledega. Enne söömist soovitan magustoidu läbi segada. 


Retsept ilmus aasta tagasi siin

Kommentaare ei ole: