esmaspäev, 6. veebruar 2023

Pähklikreemi-šokolaadi trühvlid


Suus sulavad pehmed šokolaaditrühvlid on mõnus tummine amps, mis sobib imehästi nii kohvi, piima või portveini kõrvale kui ka niisama nautimiseks. Pähklise maitsenüansi ja pehmema koostise annab neile kommidele šokolaadi-pähklikreem, tuntud ka Nutella nime all, kuigi soovitan valida pigem väheste lisaainetega ja võimalikult suure pähklisisaldusega variandi, kui mõne suurtootja määrde, milles just ohtralt kahtlast kraami, samas aga pähkleid alla 1%. 

Kõige parem on loomulikult enda tehtud pähklikreem ehk kodune "nutella" - seda saad valmistada kas kondenspiimaga, mandlitega või hoopis metspähklite ja šokolaadiga. Enda tehtud šokolaadi-pähklimaiusel on võimalik täpselt paika timmida magusus ja tekstuur, samuti kasutada vaid tõeliselt head kvaliteetset toorainet. 

Sarapuupähklid võiksid nende trühvlite jaoks olla kooritud. Poes on saada juba kooritud pähkleid, kuid saad ka kodus ise koore eemaldada. Selleks laota pähklid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja rösti 150-kraadises ahjus u 10 minutit, kuni koor hakkab lahti lööma ja pähklid kergelt pruunistuma. Seejärel hõõru kas köögiräti või näppude vahel koored lahti. Eriti mugavalt ja kiirelt saad pähklid või mandlid peeneks, kui kasutad köögikombaini abi. Ise hakkides soovitan kasutada sakilist nuga, sest see ei libise pähklitelt või mandlitelt maha.

Vaja läheb:
300 g tumedat šokolaadi
100 g pähklite või mandlitega tumedat šokolaadi
30 g võid
2 dl (1 pakk) vahukoort
150 g šokolaadi-pähklikreemi
2 sl koorelikööri või külma kanget kohvi
u 100 g peenelt hakitud (kooritud) metspähkleid või mandleid või u 1 sl maitsestamata kakaopulbrit

Tükelda šokolaadid ja või ning aseta need koos vahukoore ja pähklikreemiga kuumakindlasse kaussi. Aseta kauss vesivannile (st et kastruli või väikese poti peale, milles on vesi, mis ei ulatu kausini). Kuumus poti või kastruli all võiks olla keskmisest madalam, et vesi keema ei läheks. Lase šokolaadil sulada, võta kauss vesivannilt ja sega kogu kausi sisu ühtlaseks. Lisa alkohol või kohv ja lase segul u 10 minutit jahtuda. 

Kata kauss toidukilega, tõsta külmkappi ja lase šokolaadimassil 1-2 h seista. Tee teelusika abil šokolaadimassist pallid ja veereta neid kas peenelt hakitud pähklites või kakaopulbris. Hoia suletud anumas külmkapis. Säilivad külmas vähemalt viis päeva. 


Retsept ilmus mõned kuud tagasi siin

Kommentaare ei ole: