neljapäev, 21. juuni 2012

Minu lemmik-grillretseptid

Esmaspäeva õhtu oli hästi tore ja armas, sest grillisime koos PiretiMari-LiisiTuuliJuta ja Liinaga Food Studios kohale tulnud blogilugejatele igasuguseid häid asju:) Mitte et ma hetkekski kahelnud oleksin, et kõik blogijate toidud on väga-väga maitsvad, aga need olid veelgi paremad, kui oleks arvata osanud:) Üks asi on vaadata toitude tegemisõpetust ja ilusaid pilte läbi arvutiekraani ja ette kujutada, kui head need söögid olla võiksid, aga teine asi on ise seda kõike päriselus proovida:):):) 

Ja samas olid kõik grillilt tulevad hõrgutised heas mõttes huvitavad, mitte tavapärased poodides müüdavad tehases valmis tehtud ja lisaaaineid (sh säilitusaineid) sisaldavad standardsed lihatooted. Ma pidevalt ahhetasin nii hästi lahedate ideede kui ka uute heade maitsete peale, nt Juta valmistatud Camembert'i juust Kreeka pähklitega, kuhu Juta enne grillimist veel portveini maitseks peale kallas, viis lihtsalt keele alla. Või nt Mari-Liisi rummi ja vaniljega ananassirõngad (tema kuulsatest kanasüdametest rääkimata). Ja Tuuli pähklikaramelliga serveeritud grillitud arbuus ja Hiinapärases marinaadis seasisefilee olid imemaitsvad! Liina aga võitis kõigi südamed grill-vuti ning punase ploomi ja sibulavarrastega:) Niiet soovitan soojalt KÕIKI retsepte (ka neid, mida ma siin nimetada ei jõudnud) kodus katsetada - ma ise teen seda kindlasti! 

Retseptid koos ilusate piltidega on mugavalt olemas D-kokaramatus. Ühtlasi leiate sealt hästi palju põnevaid maasika-retsepte, sest algselt oli tegemist Maasikaraamatuga, mis lihtsalt edasi arenes ja suuremaks kasvas:)

Allpool jagan eraldi enda isiklike lemmik-grilltoitude tegemisõpetusi, aga need on samuti D-kokaraamatus olemas. Kõik kolm retsepti on erakordselt lihtsad ja suviselt kerged, niiet soovitan Jaanipäeval (ja muul ajal ikka ka!) neid katsetada - võin garanteerida, et kahetseda ei tule;-)

Mina olen nüüd kuni esmaspäevani ära saarel ilma arvutita, aga see-eest on seal muidu hästi tore, nagu alati:D Lõbusat jaani kõigile Teile ka ja loodetavasti trehvame juba varsti järgmisel toiduüritusel!
Ja äärepealt oleks unustanud - ikka ilusat suve algust ja päikselist suve ka!!!


Grillitud halloumi ja aprikoosid salatiga

Aprikoos läheb ise grillil päris hapuks (nagu nt maasikadki), niiet magus siirup või mesi on siin hädavajalik. Samas tekitab see koos sidrunimahla ja oliiviõliga mõnusa kastme, mis sobib ülihästi nii juustu kui ka salatiga. Mulle endale see tõeliselt maitseb! Ja algne retsepti-idee on pärist ühest Jamie ajakirjast.


300 g halloumit
6-8 aprikoosi
2-3 spl vedelat mett v suhkruroosiirupit
extra virgin oliiviõli
poole sidruni mahl
värskeid salati- ja mündilehti
soola, pipart

Lõika aprikoosid pooleks ja eemalda kivid. Pane lõikepool üleval koos halloumiga restile ja grilli paar minutit. Nirista aprikoosidele u pool siirupi v mee kogusest ja keera nii aprikoosid kui ka juust ümber. Grilli veel paar minutit niristades aprikoosidele ülejäänud siirup v mesi.

Kastmeks sega sidrunimahl sama koguse oliiviõliga, maitsesta soola ja pipraga. Pane salati ja mündilehed kaussi ning sega juurde osa kastmest. Aseta salatile peale grillitud juust ja aprikoosid ning piserda ülejäänud kastmega.











Grillitud kanakintsufilee vürtsikas kookospiimamarinaadis 




Soovitan kindlasti kasutada kintsufileed - erinevalt tuimast ja kuivast rinnafileest jääb see grillituna mahlane ja mõnus. Kintsulihalt eemalda üleliigne rasv, sest see läheb muidu kõrbema. Marinaadi kogusest jätkub u 800 g lihale.

Kookospiimamarinaad:
2 küüslauguküünt (kooritud ja peenelt hakitud)
1 dl kookospiima
poole sidruni v laimi mahl
1 spl sojakastet
2 spl suhkruroosiirupit
1 spl õunaäädikat
2 tl tšillipulbrit
1 tl cayenne'i pipart
1 tl koriandripulbrit
meresoola

Püreesta kõik koostusosad blenderis ja marineeri kana selles marinaadis paar tundi, veel parem üleöö.  Soovitan fileetükid pooleks lõigata, et tükid oleksid grillimiseks ja söömiseks paraja suurusega. Kui soovid kasutada grilltikke, siis lõika fileed neljaks. Puidust grillivardaid/tikke aga hoia vähemalt 30 minutit külmas vees, et need grillil pärast kärssama ei läheks.

Liha grillimisel ära kasuta kahvlit, sest liha kahvliga torgates tulevad "mahlad" välja. Tangid, mis liha ei lõhu, on ikka kõige paremad. Ja mida vähem liha grillimise ajal "torkida", seda parem - korra ümber keeramisest peaks piisama.








Rummi ja kaneeliga grillitud maasikad



Niimoodi grillitud soojad maasikad on jube head vaniljejäätisega, vedelik fooliumist kalla kastmeks peale. Kaneelikoored võid aga puhtaks pesta, ära kuivatada ja neid uuesti kasutada.

u 500 g maasikaid
4 spl rummi
4 spl tumedat rafineerimata roo- v fariinsuhkrut (kasutasin tumedat pehmet muscovadot)
kaneelikoort

Sega kausis rumm ja suhkur omavahel, kuni suhkur on lahustunud. Pane poolitatud maasikad rummi-suhkrusegu sisse ja sega ära. Jaota maasikad kolmele suurele fooliumitükile, lisa iga portsu juurde kaneelikoor, keera foolium pealt kokku ja grilli keskmisel kuumusel u 5 minutit.

Enne grilli



ja grillilt

Imemaitsev koos koorese vaniljejäätisega, kastmeks "küpsetusvedelik" ja juurde värsket münti ... mmmmmõnus!!!!


NB! Kõik selle postituse fotod on teinud Lauri Laan.

5 kommentaari:

Mari-Liis ütles ...

Kui ilus ja ahvatlev see kõik välja näeb! Omast kogemusest võin muidugi kinnitada, et kõik see maitses samuti suurepäraselt. Nii armas on kana juures näha oma peenralt pärit murulauguõisi:).
Mõnusat jaani pagenduses, selline puhkus ongi parim!

Anonüümne ütles ...

Vau ! Tundub väga tore ettevötmine !
Loodan, et tulevikus tuleb veel sarnaseid grilliüritusi ...
Madli

Silja Luide ütles ...

Suur aitäh Sulle, Mari-Liis:) Need murulauguõied panevad selle pildi lahedalt elama - väga armas, et Sa neid lahkelt jagasid! Väike "pagendus" Vormsil oli tõepoolest superlahe nagu alati, niiet läheb varsti kordamisele;-)

Madli, ma usun, et ikka tuleb:) Oled igal juhul teretulnud!

Anonüümne ütles ...

Mul õnnestus ka kõike seda maitsta ja väga hea oli! Nüüd aga tahaks ise ka proovida halloumit grillida, aga kuna ma pole sellega varem kokku puutunud ja seda juustu saab vist ainult tellimisel, siis tekkis küsimus, mitmele inimesele sellest 300 g piisab?

Ette tänades,
Terje

Silja Luide ütles ...

Rõõm kuulda, Terje, et Sulle maitses:) Ja aitäh ka!

Oleneb, kui tühjad inimeste kõhud on ja kas see salat on ainult eelroog v kogu söök, aga pmst peaks 4-le inimesele kergeks eineks sellest kgusest halloumist jätkuma.

Head kokkamist!