teisipäev, 21. august 2012

Rustikaalne ploomipirukas (galette)


Kõigepealt soovitan nüüd, kus külmad ja pimedad õhtud jälle tubaseid tegevusi soosivad, minna Artise kinno vaatama selleaastase Cannes'i festivali avafilmi Kuutõusu kuningriik (siit näeb treilerit ka):) Uskumatult lahe film! Ma pole tõesti midagi nii kämpi ammu näinud ja esimesel vabal õhtul lähen seda kinno uuesti vaatama;-)

Ja siin natukene ülihead muusikat ka - tervitustega kõigile neile, kes olümpiamängude lõpupeo parema osa maha magasid (algne lugu on siin). Mul igal juhul on Muse'i 11. detsembri kontserdi pilet juba olemas:) Loodetavasti võtavad nad selle segakoori, kellega Londonis laval olid, ka kaasa:):):)

Aga kui nüüd ploomikoogist ka natukene rääkida, siis see on üks hea lihtne väheste koostisainetega, aga väga mõnus ja mahlane vabas vormis pirukas (pr k galette) Martha Stewarti retsept'i järgi. Kasutasin tainas 1/3 rukkijahu, mis sobis igati hästi ja tegi piruka veelgi rustikaalsemaks. See ploomikook maitseb ka neile, kes väga magusat ei armasta, sest ei ole eriti magus ega rammus, vaid pigem selline kerge ja hapukas. Lastele meeldib ka;-) 

Pirukale võid raputada peale tuhksuhkrut. Juurde aga sobib igati hästi kohupiima- ja/või mascarpone-kreem väikese (st paar spl) rummiga;-)

Esimese ja viimase pildi ploomikoogist tegi Elise sünnal Kaili, keskmine on minu pildistatud:)

Põhi:
6 dl nisujahu (kolmandik võib olla rukki- v täisterajahu)
230 g võid
1 tl suhkrut
1 tl soola
1 dl jäävett

Täidis:
4 spl suhkrut
2 spl jahu
0,6 dl mandleid
6-15 õhukesteks viiludeks lõigatud ploomi (sõltuvalt ploomide suurusest)


Pane sõelutud jahu, tükkideks lõigatud või,  suhkur ja sool köögikombaini ja töötle pulse-režiimil puruks. Piserda peale 0,6 dl jäävett ja töötle veel, kuni tainas hakkab "kokku hoidma". Võid lisada vajadusel ka ülejäänud 0,4 dl jäävett, aga tee seda supilusikatäite haaval. Ära tainast üle sega (kogu taina segamise protsess võtab aega max 1 minut)!

Võta tainas köögikombainist, vajuta lapikuks, keera kilesse ja pane 1 tunniks külmkappi. Rulli tainas jahusel pinnal u 0,5-0,6 cm paksuseks kettaks ja tõsta rulli abil v suure spaatliga küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. 

Täidise jaoks purusta köögikombainis mandlid, suhkur ja jahu. Laota mandlipuru tainale, jättes ääred u 5 cm ulatuses vabaks. Tõsta õhukesteks viiludeks lõigatud ploomid mandlitäidisele nii, et need on osaliselt üksteise peal, ja keera taina äär nende peale. Aseta galette 20 minutiks külmkappi ja küpseta seejärel ahjus 180 kraadi juures u 1 h ja 10-20 minutit, kuni ääred on kuldsed ja pirukas läbi küpsenud.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Mulle väga meeldib selle postituse viimane pilt :)