teisipäev, 13. juuni 2017

Kevadiselt kerge salat



Ei teagi, et oleks kunagi veel oma elus näinud, et peaaegu juuni keskel õitsevad veel õunapuud, kastanid ja sirelid. See on lihtsalt imeilus! Ja loomulikult on Kalamaja ja muud toredad rohelisemad piirkonnad täis imelist lillelõhna. Ja just praegu on viimane aeg tuua endale tuppa vaasi piibelehed või pojengid, et ka kodu superhästi lõhnama panna :)

Tummiste pajaroogade, toekate lihatoitude ja rammusate pirukate on selleks hooajaks läbi, kuigi sooja on väljas hetkel pisut üle 10 kraadi ja hommikul turul käies oli mul talvejopp seljas. Siiski tahaks praegu juba süüa midagi kevadiselt värvikirevat ja värsket. Midagi sellist, pärast mille söömist on hea kerge olla ja mille puhul tunned, et see teeb kõhule pai. 

Kui seda salatit paar nädalat tagasi Laupäevaleht LP jaoks pildistasin, oli õues veel karulauku ja väikeseid umbrohulehti (naati, võilille, nõgest) ning turul sattus hea õnne korral peale kodumaisele sparglile. Nüüd aga leiab seal vaid Eestimaal kasvanud mesimagusaid tomateid. Spargli saab aga asendada sujuvalt suhkruhernestega, mis oma maheda maitse ja mõnusa krõmpsu tekstuuriga iga salati elama panevad. 

Itaaliast pärit paberõhuke Parma sink ehk prosciutto on aga oma pehme soolaka maitsega ideaalne lisand nii pošeeritud munadele kui ka sparglile. Soolatud ja õhu käes kuivatatud seajalast terava noaga lõigatud singiviilud on suhteliselt madala rasva- ja kolesteroolisisaldusega ning seetõttu tervisliku salati juurde justkui loodud.


Jätkub neljale, aega kulub 30 minutit.

100 g meelepäraseid salatilehti
peotäis noori umbrohulehti (naati, võilille) või tükeldatud karulauku
2 keskmist tomatit
1 küüslauguküüs
võid
150-200 g peeneid sparglivarsi või suhkruhernekaunu
12-16 viilu prosciutto't vm meelepärast õhukest vinnutatud seasinki 
4 pošeeritud muna
soovi korral paar peotäit meelepäraseid idusid 

Kaste: 
3 sl oliivi- vm meelepärast õli
1 sl palsamiäädikat
1 tl vedelat mett
soola, värskelt jahvatatud musta pipart

Lõika tomatid õhukesteks sektoriteks või meelepärasteks tükkideks. Haki küüslauk peeneks ja prae pannil keskmisel kuumusel või sees koos sparglite või suhkruhernestega mõned minutid, maitsesta soola ja pipraga.

Sega kastmeained omavahel ühtlaseks ning sega läbi salati- ja umbrohulehtede või karulauguga. Lisa tükeldatud tomatid, praetud sparglid või suhkruherned koos küüslauguga ning sega läbi. Jaga salat nelja taldriku vahel. Aseta igale taldrikule 3-4 viilu prosciutto't ja puista pisut idusid. Viimasena lisa taldrikule pošeeritud muna.

Muna pošeerimiseks löö muna väiksesse tassi ning lase veel kastrulis või potis kergelt keema minna, lisa 2 sl äädikat ja 1 tl soola ning tekita vees nö tsentrifuug ehk pane vesi vispli, noa vms abil keerlema. Pöörise keskele vala aeglaselt muna ja lase sellel 3-5 minut keeda sõltuvalt sellest, kui vedela kollasega muna soovid. Oluline on, et munavalge oleks tahenenud. Tõsta muna vahukulbiga majapidamispaberile nõrguma ja aseta minuti-paari pärast iga sööja taldrikusse salatile. Jahvata peale veel musta pipart, puista soovi korral soolahelbeid ja naudi kohe.

2 kommentaari:

Fotostuudio Tallinnas ütles ...

Väga maitsev paistab :)

Silja Luide ütles ...

rõõm kuulda :) ja võin kinnitada, et maiteb ka hästi :)