teisipäev, 27. juuni 2017

Tervislikud banaani-kaeramuffinid



Kuigi ilm väljas meenutab enamasti pigem kevadet või sügist, ei tasu ennast sellest väikesest pisiasjast üldse mitte häirida lasta, vaid nautida seda kõike, mida eestimaine suvi meile pakub. Polevat ju halba ilma, vaid on vale riietus:) Ja muidugi soovitan süüa ohtralt maasikaid ;-) Maasikad on koos beseega erinevates magustoitudes ja kookides lihtsalt vastupandamatud ning oma lemmikretseptid avaldasin laupäevases LP-s.

Banaani-kaerahelbe muffinid on aga üks hea variant tervislikuks maiustamiseks, võimaldades ära kasutada kööki suvisel ajal seisma jäänud üleküpsenud banaanid. Taina valmistamiseks kasutasin Electroluxi kannmikserit, millest siin juba rääkisin. Kui su blender ei ole eriti võimas, siis soovitan taina segada kokku mitmes osas või teha seda hoopis köögikombainis.

Muffinites on sees kookosõli, mille osas on loodud müüt (nagu viimasel ajal paljude "supertoitude" osas), et see on kuidagi eriliselt tervislik. Tegelikult peab aga kookosõli  puhul arvestama, et see ei ole sugugi kasulikum loomsetest alternatiividest ning tarbima kindlasti mõõdukalt nagu teisigi küllastunud rasvhappeid!


Algse retsepti sain viimane kord (selle aasta märtsis) Malaisias olles ühelt toredalt koolituselt, kuhu tänu Kuala Lumpuris elavale sõbrannale sattusin. Olen retsepti pisut muutnud ja kohandanud, eelkõige vähendanud rosinate ja datlite kogust, et muffinid liiga magusad ei oleks. 

280 g kaerahelbeid
3 suurt või 6 väikest hästi küpset banaani
3 suurt muna
110 g kookosõli
1-2 tl jahvatatud kaneeli
200 g rosinaid (võib osaliselt datlitega asendada)
1 sl küpsetuspulbrit
100-150 g rosinaid või tükeldatud datleid
1 dl hakitud kuivatatud jõhvikaid, šokolaadi või pähkleid või mandli- või kookoslaaste (soovi korral)

Aseta kaerahelbed, banaanid, munakollased, kookosõli ja rosinad kannmikserisse ning töötle ühtlaseks massiks (kuni kaerahelbed on puruks läinud). Lase tainal 20 minutit seista.

Vahusta munavalged tugevaks vahuks. Sega kõigepealt küpsetuspulber ja rosinad taina hulka, seejärel õrnalt munavalgevaht. 

Jaota tainas 12 muffinivormi vahel, mis on eelnevalt korralikult võiga määritud ja jahuga üle puistatud või mis on kaetud küpsetuspaberiga. Jaota soovi korral peale hakitud jõhvikad, šokolaad vm ja küpseta ahjus 170 kraadi juures 30-40 minutit kuni sissetorgatud tikk tuleb puhtalt välja.

Lase ahjust võetud muffinitel vormis u 10 minutit taheneda, eemalda seejärel vormist ja jäta restile jahtuma. Muffinid on parimad soojalt, aga ka jahtununa väga head.

3 kommentaari:

Triin ütles ...

Katsetasin seda retsepti, täitsa meeldis. Kuivatatud puuviljade kogus on ikka täitsa suur, panin kokku 150 gr rosinaid ja sellest täitsa piisas, mõnusalt magusad tulid ikka.

Silja Luide ütles ...

väga tore, et muffind meeldisid! kuivatatud puuvilju on tõesti nende sees palju, aga algses retseptis oli veelgi rohkem :)

Marju ütles ...

Tulemus üllatas meeldivalt. Mu lapsed väga armastavad magusat aga rosinaid eriti mitte, seepärast arvasin, et võibolla lastele ei maitse. Aga eksisin - lapsed sõid isukalt ja küsisid lisa. Need muffinid on mõnusad hommikusöögiks, igati tervislikud, gluteenivabad ja tänu suurele rosinakogusele sisaldavad ka palju rauda. Ma kasutasin kuskil 300g jumbo rosinaid (200g püreestatult taignasse ja 100g hakkisin hästi peenikeseks ja lisasin taignale). Kannmikser peab igaljuhul võimas olema sest minu oma ütles üles ja plaanin minna uut ja võimsamat soetama :)