neljapäev, 6. september 2018

Kaneeline õunakeeks röstitud metspähklite ja banaaniga


See siin on üks mahlane ja pehme õunakook, milles vürtsi annab kaneel ja magusust lisaks karamellisele pruunile suhkrule ka küpsed banaanid. Tänu banaanidele on keeks tervislikum, sest suhkrut on selles vähem, kui klassikaliselt taolises küpsetises. Igaks juhuks mainin, et suhkrus ei ole midagi halba, kui seda mõõdukalt tarbida. “Mõõdukas" on suhkru puhul “vähe", sest toitaineid sellest ei saa, paraku aga palju kaloreid. See-eest banaan ei ole liialt energiarikas, kuid erinevalt suhkrust on selles ka kasulikke aineid, näiteks kaaliumi.

Kuna suhkur on üks neid asju, mille kohta tohutult liigub väärinfot (nt et see on sõltuvust tekitav), siis soovitan tutvuda teaduspõhise infoga veebilehel toitumine.ee. Kindlasti ei ole suhkur mürk, millest tuleb enda jaoks tont luua ja põdeda, kui tüki kooki sööd, küll aga peab arvestama, et enamik meist tarbib suhkrut igapäevaselt liiga palju. Sellelt lehelt saab lisaks muule adekvaatsele teabele ka soovitusi, kuidas suhkru söömist vähendada. Ma ise käin alati, kui tekib toidualane küsimus, kõigepealt toitumine.ee lehel. Umbluud, väärinfot ja lausvalet on lihtsalt nii palju internetis ringlemas, et selline päris septsialistide ja ekspertide poolt kokku pandud tõenduspõhine info on suureks abiks. Eriti muidugi mu igapäevases töös :) Sellel laupäeval aga räägime Laupäevaleht LP toiduosas suhkrust ja erinevatest toiduga seotud müütidest, mida lükkab ümber ja selgitab üks teemaga tegelev teadlane.

Soovitan lisada tainasse just röstitud ja kooritud sarapuupähkleid. Neid saab nii poest osta kui ka ise lihtsalt teha. Selleks laota pähklid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, rösti ahjus 150 kraadi juures u 10 minutit kuni koor hakkab lahti tulema ja hõõru kas köögiräti abil või näppude vahel koor lahti. Ülejäänud jahtunud pähklid aseta õhukindlalt suletud anumasse ja kasuta küpsetistes, koogipõhjades, kommides, müslides või naudi niisama.

Retsept ilmus ka D-kokaraamatus.

Vaja läheb:
100 g võid
2 keskmist küpset banaani (kooritult kaal kokku 200-250 g)
120 g (pruuni) suhkrut (nt hele muscovado)
2 keskmist haput õuna (nt Antonovkat)
1 tl jahvatatud kaneeli
1 suur toasoe muna
150 g nisujahu ja 0,5 tl soodat või
60 g toortatrajahu, 80 g maisijahu, 0,5 tl soodat ja 1 tl küpsetuspulbrit
50 g väikesteks tükkideks hakitud sarapuupähkleid
1-2 tl kaneelisuhkrut peale raputamiseks (soovi korral)

Tükelda või ja sulata. Purusta banaanid kahvliga, lisa või ja suhkur ning sega läbi. Puhasta ja soovi korral koori õunad ning lõika u 1 cm tükkideks. Sega need koos kaneeliga banaanisegu hulka, seejärel klopi sisse muna.

Sega sõelutud jahu(d) sooda ja küpsetuspulbriga ning sega koos hakitud pähklitega õrnalt taina hulka. Vala tainas võiga määritud ja jahuga ülepuistatud piklikusse keeksivormi, mille põhjas on küpsetuspabeririba, ja küpseta ahjus 180 kraadi juures 45 minutit kuni sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja.

Lase keeksil 10 minutit vormis taheneda ja tõsta seejärel vormist välja restile jahtuma. Serveerimisel võid peale sõeluda tuhksuhkrut või niristada meelepärast siirupit (nt muscovado siirupit). Hoia keeksi küpsetuspaberisse mähituna toatemperatuuril või aseta sügavkülma - seal säilib see ilusti u kolm kuud. 


4 kommentaari:

Mari ütles ...

Oldie but goodie :) sõin juustuviiluga, magus-soolane koos sõbrale imetabane!

Silja Luide ütles ...

aitäh, Mari! väga hea meel on seda lugeda :) mul on hetkel just üks šokolaadiküllane keeks ahjus, mille retsepti loodan lähipäevil ka blogisse lisada.

Anonüümne ütles ...

Mega maitsev, suur aitäh! Pruuni suhkrut kodus ei olnud, nii et asendasin valgega.

Silja Luide ütles ...

palun, palun :) mul on väga hea meel, et meeldis! ja tänan tagasiside eest :)