reede, 7. detsember 2018

Ahjuvorm kahe juustu ja lihapallidega



Uskumatu, kuidas aeg lendab! Juba pühapäeval on teine advent, laupäeval mu selle aasta teine suurem jõulupidu ning nii palju on kogu aeg teha, et blogimiseks mahti ei jäägi. Hea, et vahel mõnda trenni jõuab :) Olen küll vahepeal kõvasti kokanud (täna õhtuks näiteks on šampanja kõrvale prantsusepärane sibulasupp) ning mõne asja pildilegi püüdnud ja retseptigi valmis teinud, aga need kõik veel alles ootavad avaldamist, niiet blogis jagada on kahjuks liiga vara. See-eest on mul siin aga üks ülimalt lihtne makaronivorm, mille valmistamine on kindlasti jõukohane kõigile kodukokkadele. Retsept ilmus aasta tagasi (novembris 2017) ajakirja Pere&Kodu retseptilisas, kuhu ma ekstra eriti lihtsad ja kogu pere jaoks sobivad toidud valisin. Makaronid ja lihapallid on alati ka kõige pirtsakamate laste söödavate asjade nimekirjas, niiet isegi kui neile vorm ei meeldi, saavad nad neid kahte asja ikka süüa ;-)

Nädalavahetusel on alati rohkem aega kokata ja kuigi laual on juba üha sagedaminini ka hapukapsas, ahjukartulid ja seapraad, siis selline toekas vormiroog on samuti igati sobiv. Siin on makaronid ja lihapallid, mida täiendavad aromaatne tomatikaste ja kaks suurepärast juustu, mis roa veelgi maitsekamaks teevad. 

Lihapallid teen ma alati ise (kasutan seda retsepti) ja hakklihagi on enda valmistatud. Tänagi on mul külmas üks suur sea abatükk ja väiksem kogus välisfileed, millest plaanin homme hakkliha valmistada, et saaks parimaid lihapalle kodus ise teha :)

Lihapallid võid soovi korral poest osta või hoopis kasutada kvaliteetseid suure sealihasisaldusega vorstikesi. Selleks võta 750 g liharikast vorsti, pressi neist sisu välja, maitsesta ja vormi segust väikesed lihapallid. 

Vaja läheb:
400 g makarone
600-700 g lihapalle
1 keskmine sibul
3 küüslauguküünt
1 tl kuivatatud tüümiani ja 1 tl kuivatatud punet või 2 tl Vahemere või Provence’i ürdisegu (Santa Maria)
3 sl tomatipastat
800 g tomateid
120 g (1 pakk) mozzarella juustu
50 g riivitud parmesani vm tugevamaitselist kõvemat juustu
serveerimiseks basiiliku- ja tüümianilehti
praadimiseks õli
maitsestamiseks soola, pipart

Keeda makaronid peaaegu pehmeks ehk al dente ja nõruta. Haki sibul ja küüslauk peeneks; tükelda tomatid. Kuumuta pannil paar sl õli ja prae selles lihapallid igalt küljelt pruuniks. 

Võta lihapallid pannilt, lisa sinna paar sl õli, alanda kuumus keskmiseni, lisa sibul ja küpseta u 4 minutit kuni see hakkab pehmeks muutuma. Aseta pannile küüslauk ja maisteained ning küpseta veel minut; lisa tomatipasta ja prae veel segades 1-2 minutit, seejärel tomatitükid ja küpseta veel mõni minut. Lisa u 2,5 dl vett, lase keema tõusta ja keeda u 10 minutit kuni segu on pisut kokku keenud. Maitsesta vajadusel soola ja pipraga. 

Vala tomatimass ahjuvormi, lisa makaronid ja lihapallid ning sega need tomatikastmega läbi. Rebi mozzarella tükkideks ja puista koos riivitud parmesaniga roa peale. Küpseta ahjus 220  kraadi juures 15 minutit kuni juust hakkab pealt kuldseks muutuma. Serveerimisel puista soovi korral peale tüümiani- või basiilikulehti. 

Kommentaare ei ole: