esmaspäev, 10. detsember 2018

Kartulisalat koduse majoneesiga


Kui ma süüa teen, siis eelistan pigem valmistada suurema (vähemalt kahe- või kolmekordse) koguse, et saaks järgmisel päevalgi head toitu nautida ilma, et peaks selle valmistamisega eelnevalt vaeva nägema. Kartuleidki aurutan tavaliselt ahjus (mul on see Electroluxi auruahi) korraga u 2 kg, et jätkuks mitme erineva toidu valmistamiseks. Praegusel ajal ma enamasti küpsetan kartuleid pärast aurutamist ahjus, tehes kas neid, neid või neid kartuleid. Krõbedad ahjukarulid on minu arvates eriliselt heaks lisandiks nii erinevate jõulutoitudele alates seaküljest ja verivorstidest lõpetades hapu- ja vürtsika punase kapsaga, kõikvõimalikest lihatoitudest rääkimata (pardikoivad, kalkunipraad, ahjukana jms).

Selleks lihtsaks salatiks sobivad nii värskelt aurutatud või keedetud kui ka eelmisest päevast alles jäänud kartulid. Et salatit veelgi toekamaks teha, võib lisada hulka mõne keedetud muna. Salat sobib suurepäraselt grillitud või ahjus küpsetatud liha, kana ja kala kõrvale. See salat on väga hea ka koheselt, kuid parim on see siiski pärast mõne tunni (veel parem üleöö) külmkapis seismist, sest siis on maitsed intensiivsemad. 

Retsept ilmus jaanipäeva ajal Laupäevaleht LP-s, mil sobitasin seda grillitud kana ja soolakurgi ehk värske hapukurgi juurde. Loomulikult on salat suurepärane ka värskete kartulitega, mida ei ole isegi koorida vaja, kuid mulle meeldib see just kooritud kartulitega, sest need “imavad” eriti hästi erinevaid maitseid sisse ja tulemuseks on veelgi maitserikkam lisand erinevatele roogadele. Lihavaba esmaspäeva puhul võib seda koduse majoneesiga salatit suisa eraldi einena nautida, sest kõhu saab ilusti täis väiksemastki portsust ;-)

Vaja läheb:
700-800 g väikeseid kartuleid
1 keskmine punane sibul
2 küüslauguküünt
sool
1 munakollane
50-100 g hapukoort
2,4 dl oliiviõli
värskelt jahvatatud musta pipart (soovi korral)
hakitud tilli
vajadusel soola

Keeda või auruta kartulid pehmeks, soovi korral eemalda koor ning lõika u 2 cm suurusteks tükkideks. Haki sibul peeneks. 

Aseta riivitud küüslauguküüned, pisut soola ja munakollane köögikombaini ning töötle ühtlaseks. Jäta masin tööle ja vala aeglaselt peene nirena sisse oliiviõli, kuni kaste on kreemjas ja majoneesidaaldselt paks. Tõsta kaste kaussi ning sega läbi hapukoore ja sibulaga. Sega hulka tükeldatud kartulid, jahvata soovi korral peale pisut musta pipart ja puista peale hakitud tilli, vajadusel maitsesta soolaga. 

Kommentaare ei ole: