kolmapäev, 23. veebruar 2022

Krõbeda põhjaline pidulik mereannipirukas


Homme ongi juba käes see tähtis päev - meie kodumaa aastapäev. Palju õnne meile kõigile! :)

Kui on soov lisaks kiluvõileibadele või nende asemel mõnda muud rooga mereandidest teha, siis soovitan seda lihtsamast lihtsat pirukat, mis viib keele alla. See on ühtviisi hea nii piduliku vahuveini kui ka pitsi viinaga, aga loomulikult võib seda nautida ka hommikukohvi kõrvale :) Ikkagi pidupäev ju!

Kui on aga soov teha mõnda head traditsioonilis(ema)t toitu või küpsetist, siis siin on päris palju retsepte, näiteks musta leiva ja tumeda šokolaadi põhjal vaarikakattega kohupiimakook või lihtne kohupiima-purukook marjadega. Ja see vaarika, kohupiima ja leivaga kook on samuti väga hea :) Kolm uut retsepti leiab aga viimasest Nädalalõpuleht LP-st

Sügavkülmast võetud pärmi-lehttainas on mugav ja lihtne kasutada ning võimaldab saada maitsev pirukas vähem kui poole tunniga. Soovitan lasta tainal sulada aeglaselt külmkapis, näiteks kui õhtul küpsetada, tuleks tainas tõsta sügavkülmikust külmkappi juba hommikul. Taina võib sulatada ka toatemperatuuril. Sel juhul kulub vaid paar tundi, kuid peab vaatama, et tainas juba soojas kerkima ei hakkaks, sest muidu jääb see pärast küpsetamist kuiv ja tihke.

400 g (1 pakk) võiga pärmi-lehttainast
12 (1 karp) vutimuna
200 g hapukoort
2 sl mahedat sinepit (võib olla teraline)
150 g (1 karp) krevette
1 väike punane sibul
200-300 g kalamarja
peotäis (hakitud) tilli

Sulata tainas. Laota see küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Kui tainas ei ole ühes tükis, siis tõsta erinevate tükkide ääred üksteise peale ja vajuta kokku. 

Tee noaga tainaplaadile 1 cm kaugusel äärtest sisselõige mitte kogu tainast läbi lõigates. Torka taina "raami" sees olev osa tihedalt kahvliga läbi. Küpseta 200-kraadises ahjus 15 minutit kuni küpsetis on kuldpruun. Võta pirukapõhi ahjust ja lase jahtuda. 

Aseta toasoojad vutimunad keeva vette ja lase õrnalt podisevas vees keeda 2 minutit ja 30 sekundit. Tõsta kohe sõelaga jääkülma vette ja lase enne koorimist 10-15 minutit jahtuda. 

Sega hapukoor sinepiga läbi ja laota küpsetatud tainaplaadile. Nõruta krevetid. Lõika sibul õhukesteks viiludeks. Aseta krevetid, kalamari, sibula viilud, pooleks lõigatud vutimunad ja till pirukale, lõika viiludeks ja naudi. 

Kommentaare ei ole: